DOBOJ: Rešo joj umalo došao glave!

/

U dobojskom Domu zdravlja preksinoć je “za dlaku” izbjegnuta velika tragedija, kada je medicinsku sestru Lj.M. iz neispravnog rešoa kineske proizvodnje udarila struja dok je u njemu, s ciljem sterilizacije, prokuvavala medicinske instrumente.

Pošto je riječ o aparatu koji se koristio nepunih mjesec dana, spoj najvjerovatnije nije posljedica njegove dotrajalosti nego činjenice da je on samo jedan u nizu nekvalitetnih proizvoda kojima je naše tržište bukvalno preplavljeno!

Na sreću, žena je prošla bez ozbiljnih povreda, ali su u sindikatima zdravstva šokirani činjenicom da je rukovodstvo ove zdravstvene ustanove nabavilo nekvalitetan rešo, znajući da će on biti korišćen svakodnevno, i to više puta! Takođe, skandaloznom smatraju i direktivu rukovodstva Doma zdravlja Doboj da se instrumenti, kao prije pola vijeka, prokuvavaju u lavorima umjesto da se, kako kažu, sterilizuju na bezbjedan i civilizovan način.

Usmena direktiva

Iz uprave ove zdravstvene ustanove potvrdili su za naš list da se pomenuti incindent desio, ali da je sporna “sterilizacija” na rešou jer je, kako su istakli, do kratkog spoja moglo da dođe i dok je neko od zaposlenih kuvao kafu.

Poručuju da je najbitnije da se medicinska sestra koja je doživjela strujni udar dobro osjeća te da je sporni rešo isključen iz upotrebe.

Međutim, u Samostalnom sindikatu zdravstvenih radnika naglašavaju da kineski rešo uopšte nije smio ni da “uđe” u ovu zdravstvenu ustanovu s obzirom na to da je bio predviđen za korištenje u čak tri previjališta u Službi porodične medicine.

– Bilo je pitanje vremena kada će se desiti neka nesreća! Van pameti je bilo uopšte kupovati neki fuš električni aparat, za koji se znalo da će non-stop biti u upotrebi. Nije mi jasno zašto, ako je već odluka pala na “sterilizaciju” u lavorima, nije nabavljen neki kvalitetniji rešo, pa da bar osoblje bude sigurno – kaže za Press predsjednik ovog sindikata, Miroslav Pavlović.

Prema njegovim riječima praksa prokuvavanja medicinskih instrumenata u lavoru na rešou uvedena je odnedavno, što je, kako ističe, ne samo nepraktično, nego i, kako se ispostavilo, veoma opasno.

– Riječ je o usmenoj direktivi rukovodstva, protiv čega se naš sindikat odavno bori. Naime, jož prije godinu dana tražili smo da bude ukinuta ova praksa i da sve odluke dobijamo “crno na bijelo”, ali je do danas sve ostalo “mrtvo slovo na papiru”. Sreća pa je naša koleginica izbjegla veću tragediju, ali se plašimo da će nečija samovolja prije ili kasnije nekog od zaposlenih skupo koštati – poručuje Pavlović.

Stara praksa

Zamjenica direktora dr Anđa Sušić potvrdila je za naš list da se pomenuti incindent desio preksinoć oko 18.40.

– Medicinsku sestru je udarila struja dok je sa rešoa skidala posudu u kojoj je prokuvavala instrumente. Ukazana joj je medicinska pomoć i, na sreću, nije ozbiljnije povređena, ali se mnogo uplašila – kaže dr Sušić.

Ona dodaje da se prokuvavanje na rešou praktikuje u slučaju sitnijih instrumenata za čiju je sterilizaciju potrebno kraće vrijeme.

_ Slučaj ćemo detaljno provjeriti, a trenutno je najbitnije da se žena osjeća dobro. Rešo smo nedavno nabavili, tako da tek treba da se ispita ko je proizvođač i kako je došlo do spoja. S druge strane, prokuvavanje instrumenata na ovaj način nije ništa novo i to smo praktikovali i ranije – ističe dr Sušić.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

U stanu u Tuzli pronađena tri beživotna tijela

Muškarac iz Tuzle sinoć je počinio samoubistvo skokom sa...

Tešnjak uhapšen u Doboju zbog vožnje pod uticajem alkohola

Policijski službenici Policijske stanice Doboj 1, 19.05.2024. godine, oko...

U teškoj saobraćajnoj nesreći kod Zenice nastradao vozač kamiona

U Nemili kod Zenice desila se teška saobraćajna nesreća. Iz...