IZRAELSKIM ZVANIČNICIMA PRIJETI OPTUŽNICA Palestina predaje dokumente koji govore o ratnim zločinima

/

Ministar vanjskih poslova Palestine Riad al Maliki trebao bi sutra između 10 i 11 sati trebao u Ured tužioca Međunarodnog krivičnog suda u Hagu predati dokumente koji optužuju izraelske zvaničnike za ratne zločine.

Maliki bi trebao predati dokumentaciju od nekoliko stotina strana, a na njima je do detalja opisana tužbe Palestine protiv Izraela za navodna kršenja međunarodnog prava, uključujući i ratne zločine.

Ovo je prvi korak u potencijalnoj optužnici protiv političkih i vojnik zvaničnika Izraela, a dokumenti će biti dodani izvještaju Vijeća za ljudska prava UN-a u kojem se i Izrael i Hamas optužuju za potencijalne ratne zločine, te su nadležni pozvani da ih privedu pravdi.

Pošto Palestinci ne mogu tužiti Izrael kao državu, bit će potrebno odlučiti koji pojedinci su najodgovorniji za kršenje ljudskih prava i ratne zločine.

Među najvažnijim stvarima o kojima se govori u dokumentima su izgradnja jevrejskih naselja na palestinskoj zemlji, tretman palestinskih zatvorenika u Izraelu, a kao posljednja i najvažnija tema bit će tretiran prošlogodišnji rat u Gazi.

Dokumenti pokrivaju period od 13. juna prošle do 31. maja ove godine, piše Guardian. 

Izrael je ranije kaznio Palestinu zbog pridruživanja MKS-u tako što su palestinskim vlastima odbili predati sakupljenje poreze na Zapadnoj obali, ali i uvođenjem drugih mjera. Zvaničnici te zemlje često su ponavljali da MKS nema pravo istraživati potencijalne zločine na tom području jer Palestina nije punopravna članica UN-a. 

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Tragičan kraj: Doživjela nesreću na BMW-u tokom puta do popularnog ljetovališta

Žena koju su često nazivali ‘najljepšom ruskom bajkericom‘ Tatjana...

Italija: Održana osnivačka skupština džemata “Ikre” Treviso

Osnivačka skupština džemata "Ikre" Treviso, Islamska zajednica Bošnjaka u...

Divljanje na cestama: Širi se snimka iz tunela od koje se ledi krv u žilama

Na Facebook stranici "Prometne zgode i nezgode" objavljena je...

Užas u Hrvatskoj: Petero ljudi ubijeno, pomahnitali muškarac je uhapšen

Kako javljaju hrvatski mediji, u Daruvaru je jutros pomahnitali...