IZRAELSKIM ZVANIČNICIMA PRIJETI OPTUŽNICA Palestina predaje dokumente koji govore o ratnim zločinima

/

Ministar vanjskih poslova Palestine Riad al Maliki trebao bi sutra između 10 i 11 sati trebao u Ured tužioca Međunarodnog krivičnog suda u Hagu predati dokumente koji optužuju izraelske zvaničnike za ratne zločine.

Maliki bi trebao predati dokumentaciju od nekoliko stotina strana, a na njima je do detalja opisana tužbe Palestine protiv Izraela za navodna kršenja međunarodnog prava, uključujući i ratne zločine.

Ovo je prvi korak u potencijalnoj optužnici protiv političkih i vojnik zvaničnika Izraela, a dokumenti će biti dodani izvještaju Vijeća za ljudska prava UN-a u kojem se i Izrael i Hamas optužuju za potencijalne ratne zločine, te su nadležni pozvani da ih privedu pravdi.

Pošto Palestinci ne mogu tužiti Izrael kao državu, bit će potrebno odlučiti koji pojedinci su najodgovorniji za kršenje ljudskih prava i ratne zločine.

Među najvažnijim stvarima o kojima se govori u dokumentima su izgradnja jevrejskih naselja na palestinskoj zemlji, tretman palestinskih zatvorenika u Izraelu, a kao posljednja i najvažnija tema bit će tretiran prošlogodišnji rat u Gazi.

Dokumenti pokrivaju period od 13. juna prošle do 31. maja ove godine, piše Guardian. 

Izrael je ranije kaznio Palestinu zbog pridruživanja MKS-u tako što su palestinskim vlastima odbili predati sakupljenje poreze na Zapadnoj obali, ali i uvođenjem drugih mjera. Zvaničnici te zemlje često su ponavljali da MKS nema pravo istraživati potencijalne zločine na tom području jer Palestina nije punopravna članica UN-a. 

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...

Građevinske kompanije u Hrvatskoj nemaju dovoljno radnika, ne pomažu ni veće plaće

Nedostatak djelatnika te visoke cijene rada i materijala usporavaju...