Akcija Kolt: Uhapšeno 12 osoba, pretresi na više lokacija

/

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, Tužilaštva BiH, policijski djelatnici MUP-a RS, u saradnji sa UIO BiH je privedeno 12 osoba i vrše se pretresi na više lokacija, na području Banja Luke, Gradiške, Zvornika i drugih gradova.

Akcija u predmetu kodnog naziva „Kolt“, usmjerena je prema više osumnjičenih osoba koje su pod istragom zbog organiziranog kriminala, u vezi sa kaznenim djelima porezne utaje, zloupotrebe ovlasti u privredi i obmanjivanja kupaca, a radi pribavljanja protupravne imovinske koristi članovima organizirane kriminalne skupine i nanošenja štete budžetu BiH u velikim iznosima.

Osumnjičeni u akciji „Kolt“ su pod istragom zbog organiziranog uvoza baznog ulja (naftne prerađevine koja se koristi za proizvodnju ulja i maziva), kojoj su nakon toga dodavali aditive i prodavali kao euro dizel, iako taj proizvod nije zadovoljavao tehničke norme dizel goriva, niti ekološke standarde, čime su vlasnicima automobila pričinili štetu na vozilima, a također, prouzročili i ekološko zagađenje.

Istragom je utvrđeno, da su uvozom baznog ulja, na koje se ne plaća porez i akciza, pripadnici organizirane kriminalne skupine, ostvarivali nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 30 000 KM samo po jednoj cisterni goriva, a njihovim nezakonitim radnjama za velike iznose oštećen je budžet i svi građani Bosne i Hercegovine, te su prouzročili štetu kupcima, jer upotreba navedenog goriva šteti motorima savremenih vozila.

Tužilaštvo BiH i djelatnici MUP-a RS i UIO BiH, su proveli dugu i temeljitu istragu i prikupili dokaze, koji dokazuju ulogu osumnjičenih u izvršenju kaznenog djela.

Nakon privođenja i pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Dječak (10) uzeo djedov pištolj, pa ubio nepoznatog čovjeka: Priznao zločin nakon dvije godine

Desetogodišnji dječak iz savezne države Teksas priznao je ubistvo...

Ročište u predmetu “Džena Gadžun”: Šta je bilo s aparatom za anesteziju!

Na današnjem ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu u...

Oduzeta opojna droga u Doboju

Policijski službenici Policijske stanice Doboj 1, lišili su slobode...

Doboj Jug: Jedna osoba uhapšena zbog posjedovanja droge

U mjestu Mravići općina Doboj Jug, od strane lica...