Još od davnih 90-ih ugljikohidrate se smatra dežurnim krivcima za pretilost i brojne druge zdravstvene probleme i tegobe. Rješenje koje vodi do dugog, zdravog i sretnog života tako se, prema mišljenju mnogih, sastojalo u prehrani bogatoj proteinima, uz iznimno malo mliječnih proizvoda te onih prerađivanih i nimalo ugljikohidrata.
Upravo su posljednjih godina popularne postale mnoge dijete koje su promovirale potpuno izbjegavanje ugljikohidrata, kao što je na primjer Atkinsonova dijeta ili svakog dana sve popularnija keto dijeta, no nedavno su nas na razmišljanje natjerali rezultati jedne studije.
Nedavno su u ‘Quarterly Review of Biology’ objavljeni rezultati studije koja je otkrila da su ugljikohidrati itekako poželjni u našoj prehrani budući da su najvažniji izvor glukoze, a koja je za naš razvoj iznimno bitna još od postojanja naših primitivnih predaka.
Naime, znanstvenici iz Londona smatraju kako su još od pleistocena naši preci konzumirali brojne gomoljaste plodove bogate glukozom i kako je upravo ona zaslužna za konstantno razvijanje mozga koje je napredovalo sve do veličine današnjeg čovjeka. Nije ni da smo prije ozbiljno razmišljali o brisanju ugljikohidrata iz prehrane, no ova studija još nam je jednom potvrdila kako su svi nutrijenti jednako važni za naš razvoj i zdravlje i kako u prehranu trebaju biti uključeni svi. Pa tako i vječito obožavani ugljikohidrati!
Istina, nije isto je li izvor te glukoze sladoled, čokolada ili pak neka zdrava žitarica poput pira ili riže, ali svejedno, drago nam je da su se ugljikohidrati općenito pokazali korisniji nego što puno ljudi vjeruje da jesu.
cosmopolitan.hr/zosradio.ba