Tešanjski dnevnik 14.-21.9.2020. godine

/

BiH otvorila granice za strance uz uslov da imaju negativan test na Korona virus. Za dva dana ušlo u BiH 50.000 stranaca, najviše državljana Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Njemačke i Poljske.

Visoki dužnosnik SDA Aljoša Čampara dao ostavku na dužnost člana Glavnog odbora stranke zbog neslaganja sa politikom rukovodstva prema akterima afera u stranci i kadrovskom politikom. Predsjenik stranke, nakon sjednice Kolegija, kazao je da su ljudi i do sada odlazili i nema ih nigdje, a stranka i pored njihovog odlaska dobije 310.000 glasova! Pitanje je da li stranci glasove donosi njena politika i rezultati te politike ili “etničko glasanje”.

Nova afera u SDA. Član Glavnog odbora i jedan od najbližih saradnika Bakira Izetbegovića Asim Kamber Iz Sanskog Mosta pod istragom Tužilaštva BiH za krađu glasova na izborima 2018. godine.

Posjeta Dodika Hrvatskoj na poziv Zorana Milanovićs i susret sa premijerom Plenkovićem izazvala dosta pažnje u BiH. Po mnogima političko stanje u BiH sve više podsjeća na 1992. godinu.

Tešanj je možda jedinini grad u BiH gdje kiosci sa novinama ne rade nedjeljom. Jedino na benzinskom pumpi Hifa oil dolazi 5 primjeraka Avaza. Pa ko hoće popiti jutarnju kafu uz čitanje novina, bujrum, porani prije sedam pa na Krndiju.

Vrijeme lijepo i sunčano tokom cijele sedmice.

Korona virus

U protekloj sedmici broj novozaraženih osoba kretao se dnevno od 168 do 327, a u Tešnju između 1 i 2.

14.9.

U BiH otkriveno 327 novozaraženih (FBiH 273, RS 54), preminulo je 6 osoba (FBiH 3, RS 3)

BiH na 29 mjestu u svijetu po visini smrtnosti od Korona virusa u odnosu na broj stanovnika. U regionu ispod BiH iz Regiona su Makedonija i Kosovo.

15.9.

U BiH jučer zabilježeno 168 novozaraženih (FBiH 129, RS 39), preminulo je 9 osoba (FBiH 6, RS 3). Među preminulim je i 37-godišnji doktor iz UKC RS-a.

U Tešnju otkrivena 1 novozaražena osoba.

16.9.

U BiH otkrivena 293 novozaražene osobe (FBiH 235, RS 57, DB 1), preminule je devet osoba (FBiH 7, RS 2). Jučer je objavljen podatak o još 10 preminulih u FBiH koji nije objavljen tokom prošle sedmice).

U Tešnju svi testirani uzorci negativni.

17.9.

U BiH jučer je registrovane 282 novozaražene osobe i sedam smrtnih slučajeva. U Federaciji je jučer preminulo 5 osoba, a iz prošle sedmice naknadno su evidentirane 4 osobe. Posebno teško stanje je u dva kantona Zapadnohercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom.

U Tešnju je otkrivena jedna novozaražena osoba.

18.9.

U BiH evidentirane 394 novozaražene osobe, 9 ih je preminulo. Ukupno u BiH je zaraženo 23.315 osoba, 16.554 su opravljene, a 715 ih je preminulo.

U Tešnju su otkrivene 2 novozaražene osobe.

19.9.

U BiH su jučer otkrivene 292 novozaražene osobe (FBiH 194, RS 98), Preminulo je 6 osoba (FBiH 4, RS 1). U FBiH je objavljern podatak o još jednom smrtnom slučaju od 15.9.

U Tešnju je otkrivena jedna novozaražena osoba.

20.9

U BiH otkriveno 320 novozaraženih osoba (FBiH 238, RS 82). Preminulo je 7 osoba (FBiH 1, RS 5, DB 1)

Udruženje za kulturu Kontrast obilježilo prvu godinu postojanja

Imao sam poziv od Udruženja za kulturu Kontrast za prisustvo na obilježavanju godišnjice osnivanja u nedjelju 13.9. Prošla sedmica je za mene bila veoma naporana, privatno i angažmano oko Dnevnika. Obilježavanje na Gradini je bilo zakazano u 17 h kada je sunce još uvijek veoma jako sijalo,bilo je toplo, a Gradina visoko, pa sam odlučio da ne idem. Zamolio sam predsjednicu Kontrasta Umihanu Krličević Omerović, da mi dostavi informaciju sa fotografijom. Ona je to i učinila i objavljujem je u cjelosti.

U nedjelju, 13. 9. 2020. godine na Tešanjskoj tvrđavi obilježena je prva godišnjica postojanja i rada Udruženja za kulturu Kontrast.

Upriličen je i program u kojem su umjetnici iz mnogih bh. gradova imali priliku da se predstave tešanjskoj publici. U programu su učestvovali književnici: Mehmed Đedović, Ilijaz Dudić, Emina Selimović, Vernes Subašić, Lejla Skula, Melida Travančić i Umihana Krličević Omerović, te slikarice Mirela Kulović i Alisa Teletović.

Istaknuto je da je Kontrast u proteklih 12 mjeseci, uprkos pandemiji izazvanoj virusom korona, implementirao značajne sadržaje, a njegov rad možete pratiti na društvenim mrežama.

Slikarica Mirela Kulović koja živi i radi u Bostonu u svom govoru je istaknula da

    “Naše iskustvo kroz ovu godinu dana pokazuje da u velikom broju manjih gradova postoji umjetnički potencijal i da ga treba potaknuti kako bi oni koji počinju dobili podršku u tom prvom razdoblju prepoznavanja svojih mogućnosti, ali i ono što uvijek naglašavam, a to je stvaranje prilika kako za sebe tako i druge kolege. Želimo da mladi umjetnici vide priliku u udruženju Kontrast za razvoj kako sebe kao umjetnika tako i svoje profesionalne karijere. Želimo da nam mladi umjetnici kroz tri ili četiri godine izrastu u potencijalne partnere bilo sa svojim inicijativama bilo sa kontaktima koje ostvaruju djelujući u regiji ili svijetu. Želimo da Kontrast okupi ljude koji žele svoju kvalitetu života i rada podići na jedan viši nivo i ostvariti što je moguće veću slobodu djelovanja i slobodu razmišljanja.”

S lijeva: Mirela Kulović, Umihana Krličević Omerović i dr. Melida Travančić

Iako nije uobičajno da udruženja na ovaj način obilježavaju svoje godišnjice postojanja, svakako je pohvalno, jer ne samo da je Kontrast obilježio rođendan, Kontrast je na ovaj način promovisao i tvrđavu kao jedan od značajnih kulturno-historijskih spomenika, ali i Tešanj kao grad koji je inspirisao i još uvijek inspiriše umjetnike.

Podjsećanja radi, Udruženje za kulturu Kontrast osnovale su magistrica komunikologije Umihana Krličević Omerović, dr. sc. Melida Travančić i slikarica Mirela Kulović.


Održan seminar pred novu mektebsku godinu za glavne imame i muallime

    U organizaciji Muftijstva zeničkog, u atriju Medžlisa IZ-e, održan je seminar sa glavnim imamima i muallimima u okviru priprema za početak mektebske obuke za 2020/21.

Seminaru su prisustvovali:muftija dr. Mevludin ef. Dizfarević, dr. Emin Svraka, rukovodilac mekteba pri Rijaseti IZ-e, Vehid Arnaut, dir uprave za vjerska pitanja Rijaseta.

Učesnici seminara su upoznati sa tri nova udžbenika (Ilmihali za tri uzrasta) i pedagoškim dokumentima (dnevnici, registri upisa i dr.).

Prije početka seminara postavljena je izložba pod nazivom Mektebska tradicija u bh muslimana .

Na panoima su prikazani i mektebski udžbenici kroz historiju. Autori izložbe su Ruhulah Hodžić i Meho Manjgo.

Ove godine sa mektebskom nastavom je počelo 2.800 polaznika od 12.9., a očekuje se ukupan broj polaznika od 3.200, koliko ih je bilo i prošle godine. Mektebska obuka će se održavati u 34 džemata na 53 lokacije, a realizovat će je 34 muallima i muallime.Medžlis IZ-e u Tešnju je zajedno sa džematlijama vodio akciju obezbjeđenja besplatnih udžbenika pod nazivom Ilmihal kupi nagradu zasluži. Djeca će uz udžbenike dobiti sveske, olovke i sl.

Nastava će se odvijasti uz pridržavanje svih zahtjevaih epidemioloških mjera.

Za stolom muftija dr. Dizdarević sa predstavnicima Rijaseta, učesnici seminara

Detalj sa izložbe

Ahmed Bosnić održao obećanje


Intervju sa Ahmedom Bosnićem, novinarom, putopiscem, publicistom, piscem, rođenim Tešnjakom, koji sam objavio svojevremeno na tesanj.web završio je sljedećim pitanjem i odgovorom:

Na kraju podsjetit ću da ste na nedavnoj prezentaciji knjige u opštini Doboj Jug veoma emotivno govorili o Tešnju i Maglaju. Koliko su ta dva mjesta odredila Vaš životni put?

Volim Maglaj, jer sam u njemu doživljavao svoju mladalačku afirmaciju, bio sam uspješan sportista i zajedno sa svojim gimnazijskim drugovima pokretač mnogih kulturno-sportskih zbivanja u gradu. Ali, Tešanj je nešto što nosim u srcu i nijedan grad na svijetu ne mogu porediti s njim. Doduše, možda tog Tešnja nema više u realnosti, možda je on moja osobna fata-morgana, ali bilo kako bilo, ja ga nosim iskreno kao svoju najveću vrijednost, kao tajnu mog života. To se ne da racionalno objasniti, to je kao neki san koji još uvijek sanjam.. Ne želim se odreći tog lijepog osjećaja, tih bezbrojnih niti koje me vežu za tešansjko djetinjstvo. To je moja čarolija i nadam se da ćuje jednog dana znati ispričati u knjizi kojoj je moj prijatelj Amir Brka već dao ime “Moj Tešanj”.

Na promociji njegove knjige u Tešnju, o čemu sam pisao u Dnevniku, ponovio je obećanje.

Ove sedmice obradovao me E-mail u kome me Ahmed Bosnić obavještava da je napisao tekst pod nazivom Moj Tešanj i da ga u pet nastavaka objavljuje na facebooku. Tekst se može pročitati i na tesanj.net.

Pravi Tešnjak nikada ne iznevjeri obećanje.

Foto zabilješka

Izmjena putne signalizacije na regionalnom putu 474 izazvala je pažnju i komentare garađana

Tešnja. Ispred starog ugrađen je novi. Da li je trebalo biti racionalan? Komentar nije potreban

Stare fotografije

Učesnici narodnooslobodilačkog rata iz Trepča

Prvi red sjede s lijeva:Alija Kadušić, Smail Kruško Smajo, Osman Kosovčić, Bego Hasanbašić, Safet Kadušić, Ibrahim Ljevaković i Mustafa Hasanbašić

Drugi red:Avdija Hasanbašić, Huso Hasanbašić, Ramo (A) Hasanbašić, Selim Ljevaković i Mujo Šaranović

Treći red:Omer Hasanbašić, Ramo (R) Hasanbašić, Munib Ljevaković zvani Adžul

Četvrti red:Hakija Ljevaković

Stoje:Muhamed Kadušić,

(Fotogarfija Fahre Ljevakovića, identifikacija Sejdo Kadušić)

Sa table na Gornjoj čaršiji

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

STROGO POVJERLJIVO!

Piše: Haris Sejdić Napomena: Kolumna je prvobitno bila objavljena na...

Bosanskohercegovačka književnica Hazeta Hamzić Salihović: Genocid nad Bošnjacima mi ne dozvoljava da mi nešto drugo bude prioritet u pisanju

Bosanskohercegovačka književnica Hazeta Hamzić Salihović, koja živi i stvara...

IZBORI 2022-POPULIZAM

Piše: Haris Sejdić Znamo li definiciju populizma ? Šta je...

IZBORI 2022- PATRIOTIZMOM DO OPSTANKA NA VLASTI

Piše: Haris Sejdić Evo nas ponovo u izborima, općim izborima,...