Tešanj, grad iz srca Bosne: Bogat legendama, mineralnom vodom i znamenitostima

/

Prilikom posjete Tešnju, jedno od najčešćih pitanja turista jeste kako je grad dobio ime. Za sam nastanak imena ovoga grada vezuje se nekoliko legendi, a mi ćemo vam kroz ovaj tekst izdvojiti dvije najzanimljivije.

Jedna od prvih legendi vezuje se za tešanjskog bana, kojem je iznenada preminula supruga, te on ostaje sam s kćerkom. Pripovijeda se da takve ljepotice nije na daleko
bilo. Otac ju je mnogo volio i pazio. Nije bilo te želje koju joj ne bi ispunio. Ona je mnogo, od sveg voća, najviše voljela trešnje.

Da bi djevojka imala uvijek trešanja ban naredi svojim podanicima da svako mora na svom imanju imati po nekoliko zasada raznovrsnih stabala trešanja, pa bi se s proljeća grad bijelio od trešnjevog cvata. Kako su putnici najviše u to doba posjećivali ovaj grad, nazvaše ga grad – Trešanj, pa poslije od toga nastade Tešanj. Prema jednoj anketi iz 1877. godine, u tadašnoj štampi, u okolini Tešnja postojale su 33 vrste trešanja.

Ipak najpoznatija legenda jeste da su tešanjsku tvrđavu gradila tri brata i ono što
bi u toku dana sagradili, preko noći bi vile odnijele. Da bi to spriječili obratili su se vraču i on mi je rekao da jedan od njih mora svoju ženu uzidati u Gradinu. Između sebe se zavjeriše, kako da im bolje počne. Sva trojica su bili oženjeni. Zakunu se jedan drugome, ženu koja donese ručak živu zazidaju u grad. Dvojica su braće svojim ženama kazali tajnu, da ni pod koju cijenu ne bi donijele ručak u grad.

Treći brat svoju tajnu nije rekao ženi i ona je donijela ručak zidarima, te su je sazidali u zid, sa desne strane, istočno prema Zvečaj vodi, što iz kamena teče. On je molio na svaki način, da je ne zazidaju, ali ga braća nisu poslušala. Zvala se Teša i imala je malo dijete koje je još uvijek dojila. Tražila je samo jedno, da joj se na grudima ostave procjep u kamenu kako bi ona mogla još jednom da doji svoje novorođenče. Oni su ostavili taj procjep i poslije nekoliko mjeseci gradnja tog objekta je završena.

Tešanj (Foto: R.V./zosradio.ba)

Kudret voda

Još jedna od legendi koja oživi, sa svakom poplavom koja zadesi Tešanj, jeste ona o
Kudret vodi, što potopi cijeli grad. U posljednjih 45 godina Tešanj su zadesila tri velika potopa. Godine 1976., kada je vodena stihija odnijela devet ljudskih života, 2009. i 2010. godine. O Kudret vodi čiji je izvor u brdu Paklenica, postoje mnoge predaje, i dva puta je “plavila” Tešanj, a proročanstvo legende zlosluti da će treći put biti najgore, samo se ne zna, kada će to biti.

Izvorni zapis kazuje da kad “navre” sve odnosi pred sobom. Jedini spas je pobjeći na Gradinu. Zadnji put kada se to desilo, nije se voda smirila sve dok nije odnijela lijepu djevojku. Svi utekoše na Gradinu, samo lijepa Fata ostade na meraji pokraj
Sahat – kule. Zanijela se u vez, pa nit je šta čula niti vidjela. Ostade samo
pjesma: “Kudret voda Tešanj poplavila, isplavila Fatu na tabutu. Kad se voda primirila i
povukla onda svijet poče u onaj izvor Paklenicu bacat’ bakreno posuđe i
djevojačke darove, jer kažu onda plavit’ više neće.”

Izletište Kiseljak

Prije nešto više od 20 godina, Tešanj je postigao svjetsku slavu, a upravo zahvaljujući
vodi koja ga okružuje. Mineralna voda, koja je pronađena ispod planine Crni vrh, 1998. godine pobijedila na sajmu voda u američkom Barceley Springsu, popularno nazvanom “Oskar za vode”. Od tada je voda iz srca Bosne bila i oficijelna voda u Bijeloj kući. Svi turisti koji dođu na izletište Kiseljak, imaju priliku napiti se mineralne vode s njenog izvora.

Poznato turističko izletište i odmaralište Kiseljak, koje se nalazi samo pet kilometara
od centra grada, svim posjetiocima pruža oazu mira, ali i priliku da zajedno s porodicom uživaju u čistom zraku, igralištu, i mjestima za dobar roštilj. Također, prošle godine, dugogodišnja želja tešnjaka se ostvarila, te su bazeni na ovom mjestu konačno počeli s radom. Bazen je napravljen još 1954. godine koristeći vodu iz potoka iz koga nastaje Trebačka rijeka. Međutim, sada je to bazen koji ima uređaje za prečišćavanje vode, moderne mokre čvorove, tuševe, uređen prostor. Uz veći bazen izgrađen je i bazen za malu djecu.

Sve organizirane posjete koje dolaze u Tešanj, nakon obilaska grada svoju posjetu Tešnju završavaju na Kiseljaku. Za one, malo veće ljubitelje prirode, moguća je šetnja kroz Crni vrh, putem koji vodi ka Maglaju. Svi oni, umorni od puta, mogu se okrijepiti, hladnom izvorskom vodom, Ključ, koja tu postoji od 1903. godine.

Kudret voda

U mjestu Mrkotić, u neposrednoj blizini magistralnog puta M-4 Teslić-Doboj, nalazi se prelijepo izletište sa uređenim sportskim terenima fudbal, odbojka na pijesku, staza za šetanje, drvoredima katalpi sa klupama za odmor, više nadstrešnica sa stolovima za piknik te dječija igraonica za najmlađe.

Kompletan  sadržaj obogaćuje prirodna ljepota rijeke Usore i vještačkog jezera “Mrkotić” koji se nalaze u okviru izletišta. Veliki broj ljubitelja prirode gotovo svakodnevno posjećuje ovu destinaciju i u prirodnom okruženju u miru i tišini provode svoje slobodno vrijeme. U danima vikenda na jezeru je moguće loviti ribu u skladu sa važećim Pravilnikom o radu jezera Mrkotić i uz nadzor službene osobe – ribočuvara.

Nekropola stećaka Vukovo

Ovu nekropolu čine stećci, odnosno kameni nadgrobni spomenici koji su karakteristični za područje srednjovjekovne bosanske države. Na prostoru općine registrirano je oko 150 stećaka na preko 20 lokaliteta. Nekropola stećaka na lokalitetu Bajina glava u Vukovu je najbrojnija. U jednom seoskom dvorištu položeni su ovi spomenici kao nijemi svjedoci prošlosti i dokaz postojanja života na ovim krajevima srednjovjekovne Bosne.

 

Izradu ovog teksta podržala je tešanjska firma Hifa Oil.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Maturantima srednje škole dijele po 200 KM

Nastavljajući aktivnosti, koje su sklopu seta mjera podrške mladim...

Inspektori Porezne uprave FBiH zapečatili tri objekta u TK

Inspektori Porezne uprave FBiH - Kantonalnog poreznog ureda Tuzla...

Sprječavanja izborne krađe: Tešanj među općinama u kojima će biti uvedeni skeneri

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine usvojila je...

Meteorolozi i danas najavljuju pljuskove

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro. Po...