Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnivanju instituta za medicinsko vjestačenje zdravstvenog stanja

/

Na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnivanju instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Pod medicinskim vještačenjem smatra se vještačenje kojim se ocjenjuje trajno funkcionalno oštećenje organizma, koje se ne može otkloniti daljim mjerama medicinske rehabilitacije i zaštite, radi ostvarivanja prava u skladu sa zakonom.

Institut ima odjeljenja za prvostepeni postupak medicinskog vještačenja u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici, Bihaću i Livnu, a prema potrebi može organizovati neposredan rad ljekara vještaka i komisija i u drugim mjestima, odnosno prostorijama, koje na raspolaganje mogu staviti zdravstvene i ustanove socijalne zaštite.

Sjedište odjeljenje za drugostepeni postupak medicinskog vještačenja je u Sarajevu, a ono svoj rad, po potrebi, organizuje tamo gdje ima prvostepenih predmeta.

Odjeljenja za prvostepeni i drugostepeni postupak medicinskog vještačenja zdravstvenog stanja ne smatraju se poslovnim jedinicama ili podružnicama Instituta kao pravne osobe, već se ustrojavaju isključivo da korisnicima omoguće lakši pristup uslugama.

Radi potrebe provjere medicinske dokumentacije, odnosno obavljanja dodatnih pregleda s ciljem što objektivnijeg medicinskog vještačenja, Institut može organizovati posebne specijalističke preglede u vlastitim prostorijama ili u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, pri čemu Institut ima pravo angažovanja vanjskih saradnika. Prilikom organizovanja rada ljekara vještaka i komisija odjeljenja za prvostepeni i drugostepeni postupak, bit će poštovana nacionalna zastupljenost zaposlenih u skladu s važećim propisima.

Kako je obrazloženo, predložene izmjene se prioritetno odnose na organizaciju, strukturu, poboljšanje kadrovskih kapaciteta u pogledu načina rada Instituta, odnosno otklanjanje uzroka dodatnih troškova u radu Instituta, koji postoje u zakonu koji je trenutno na snazi, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Redakcija/zosradio.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

U FBiH vrijednost prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda 106,8 miliona

Ukupna vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda vlastite proizvodnje poljoprivrednih preduzeća...

CIK-u odobreno dodatnih 4,17 miliona KM za Lokalne izbore 2024.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine danas je...

Od 142 načelnika u BiH samo su dva mlađa od 30 godina

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani...

Aero klub JMB Aircraft Germany na sarajevskom aerodromu

Članovi njemačkog aero kluba JMB Aircraft Germany sa 15...