Agencija za bankarstvo FBiH preuzima upravljanje Sberbankom, otklonjene prijetnje po depozite građana

Datum:

Na vanrednoj konferenciji za medije Agencije za bankarstvo FBiH je saopćeno da građani – korisnici Sberbank BH nemaju razloga za brigu jer ruskog elementa u ovoj banci u BiH više nema te da Agencija preuzima upravljanje ovom bankom.

“Agencija za bankarstvo FBiH će od danas upravljati Sberbankom BIH. Ovo radimo u cilju zaštite deponenata, cilju zaštite naših građana, naših firmi i naše države. Ove mjere nisu usmjereni ni protiv koga i imaju za cilj zaštite naših interesa i interesa BiH. Sberbank BH je zdrava banka, dobro kapitalizirana i dobro likvidna, te nismo željeli dozvoliti da vanjski faktori dovedu u pitanje poslovanje ove banke, deponente, radna mjesta…”, kazao je Mahmuzić.

Kaže da su procijenili da bi daljnje čekanje moglo dovesti u rizik ovu banku u BiH koja inače odlično posluje.

“Željeli smo otkloniti svaku vrstu rizika po banku. Ovo radimo da zaštitimo depozite. Vanjski rizik koji je postojao je na ovaj način otklonjen. Nemamo prijetnji sankcija po banku, nemamo prijetnju ukidanja iz SWIFT-a i ovako čuvamo depozite”, kazao je Mahmuzić.

Naglasio je da su svi depoziti građana osigurani i sigurni te je pozvao korisnike banke da imaju vjeru u sistem i da nemaju potrebe za brigom.

“Molimo deponente da imaju razumijevanja i vjeruju da je banka stabilna. Postoji fizičko ograničenje za svaki depozit, treba vremena da svako dobije novac. Dakle stvara se u tom slučaju nepotrebna panika i osjećaj da se nešto dešava, kada vidite veliki red ljudi. Klijenti mogu tražiti svoj novac, banka i bankomati će raditi normalno, online servisi će raditi
normalno”, rekao je direktor Agencije Jasmin Mahmuzić.

On je kazao da će se uraditi sve da se ova banka sačuva, ali je istakao da dešavanja u Ukrajini ne mogu negativno utjecati na Sberbank BH.

“Samo svojom panikom u BiH možemo kreirati problem. Što se tiče SWIFT-a, mi smo otklonili tu prijetnju jer praktično ruskog elementa unutar banke više nema”, dodao je.

On je kazao da trenutno ne postoji valjan razlog da će doći do povećanja kamatnih stopa.

Mahmuzić je kazao da postoji mogućnost da se naloži banci da se proda dionice i da je preuzme neko ko reputacijski ne može stvoriti rizik po poslovanje banke.

Kazao je i da će Agencije za bankarstvo FBiH uraditi sve da se sačuva stabilnost bankarskog sektora i interes BiH. Vlasnik Sberbank BH je Sberbank u Beču, dakle ne direktno Sberbank u Rusiji.

Početkom novembra 2021. godine AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d. Kranj i AEC Ltd. su potpisali kupoprodajni ugovor sa Sberbank Europe AG o preuzimanju subsidijara u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Mađarskoj, piše Klix

Povezani postovi
Related

Šest dana uoči izbora počinje isplata još jedne pomoći, ova je 1.000 KM

Šest dana uoči Općih izbora član Predsjedništva Bosne i...

UIO BiH: Oduzet duhan u vrijednosti 65.100 KM, pronađeno i oružje

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji...

Dodik: Za 30 godina vidim RS kao nezavisnu državu, ponosan sam na saradnju sa Putinom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da...

Podaci UIOBiH za ovu godinu: Uvezli smo čak 52,3 miliona kilograma mesa

Domaći farmeri već dugo upozoravaju da im je od...