Agencija za bankarstvo FBiH preuzima upravljanje Sberbankom, otklonjene prijetnje po depozite građana

/

Na vanrednoj konferenciji za medije Agencije za bankarstvo FBiH je saopćeno da građani – korisnici Sberbank BH nemaju razloga za brigu jer ruskog elementa u ovoj banci u BiH više nema te da Agencija preuzima upravljanje ovom bankom.

“Agencija za bankarstvo FBiH će od danas upravljati Sberbankom BIH. Ovo radimo u cilju zaštite deponenata, cilju zaštite naših građana, naših firmi i naše države. Ove mjere nisu usmjereni ni protiv koga i imaju za cilj zaštite naših interesa i interesa BiH. Sberbank BH je zdrava banka, dobro kapitalizirana i dobro likvidna, te nismo željeli dozvoliti da vanjski faktori dovedu u pitanje poslovanje ove banke, deponente, radna mjesta…”, kazao je Mahmuzić.

Kaže da su procijenili da bi daljnje čekanje moglo dovesti u rizik ovu banku u BiH koja inače odlično posluje.

“Željeli smo otkloniti svaku vrstu rizika po banku. Ovo radimo da zaštitimo depozite. Vanjski rizik koji je postojao je na ovaj način otklonjen. Nemamo prijetnji sankcija po banku, nemamo prijetnju ukidanja iz SWIFT-a i ovako čuvamo depozite”, kazao je Mahmuzić.

Naglasio je da su svi depoziti građana osigurani i sigurni te je pozvao korisnike banke da imaju vjeru u sistem i da nemaju potrebe za brigom.

“Molimo deponente da imaju razumijevanja i vjeruju da je banka stabilna. Postoji fizičko ograničenje za svaki depozit, treba vremena da svako dobije novac. Dakle stvara se u tom slučaju nepotrebna panika i osjećaj da se nešto dešava, kada vidite veliki red ljudi. Klijenti mogu tražiti svoj novac, banka i bankomati će raditi normalno, online servisi će raditi
normalno”, rekao je direktor Agencije Jasmin Mahmuzić.

On je kazao da će se uraditi sve da se ova banka sačuva, ali je istakao da dešavanja u Ukrajini ne mogu negativno utjecati na Sberbank BH.

“Samo svojom panikom u BiH možemo kreirati problem. Što se tiče SWIFT-a, mi smo otklonili tu prijetnju jer praktično ruskog elementa unutar banke više nema”, dodao je.

On je kazao da trenutno ne postoji valjan razlog da će doći do povećanja kamatnih stopa.

Mahmuzić je kazao da postoji mogućnost da se naloži banci da se proda dionice i da je preuzme neko ko reputacijski ne može stvoriti rizik po poslovanje banke.

Kazao je i da će Agencije za bankarstvo FBiH uraditi sve da se sačuva stabilnost bankarskog sektora i interes BiH. Vlasnik Sberbank BH je Sberbank u Beču, dakle ne direktno Sberbank u Rusiji.

Početkom novembra 2021. godine AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d. Kranj i AEC Ltd. su potpisali kupoprodajni ugovor sa Sberbank Europe AG o preuzimanju subsidijara u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Mađarskoj, piše Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Snijeg opet u BiH, evo u kojim predjelima

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno...

U mesnicama u BiH svega 25 posto domaćeg mesa

Uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu nadmašuje izvoz deset...

Cijene namirnica iz aprila ove i prošle godine: Skuplji kafa, riža i meso, evo za koliko

Cijene hrane već nekoliko godina zadaju najviše glavobolje prosječnoj...

Ekonomija u BiH će rasti, ali nema napretka bez dubokih reformi

Ekonomija Bosne i Hercegovine će i ove godine rasti,...