Nastavlja se trend smanjenja broja Covid-pacijenata u bolnicama u ZDK

Datum:

Nastavlja se  trend pada broja hospitaliziranih pacijenata u dvije bolnice u Zeničko-dobojskom kantonu, Kantonalnoj bolnici Zenica te Općoj bolnici Tešanj, i trenutno su na liječenju od infekcije COVID-19 u te dvije bolnice 23 pacijenta.

– Bilježimo kontinuiran pad broja hospitaliziranih pacijenata. U prošli smo ponedjeljak imali 24, a trenutno na odjelu imamo 17 pacijenata. Od toga je 14 smješteno na Zaraznom odjelu, a troje na Odjelu intenzivne njege. Jedan je pacijent na respiratoru, a u posljednja 24 sata imali smo jednog preminulog pacijenta. Nismo imali novih prijema u posljednja 24 sata – ističe direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

Jednog preminulog tokom vikenda imala je i Opća bolnica Tešanj, ali direktor Omer Bedak napominje kako se radilo o postcovid pacijentu.

– Pacijent više nije bio pozitivan, a uzrok smrti je srčana isuficijencija. Na liječenju imamo šest pacijenata, odnosno jednog manje nego u prošli ponedjeljak – napominje Bedak.

Rat u Ukrajini, dodaje, “bacio je u drugi plan borbu s koronavirusom”, ali se i ta bolnica sada susreće s drugim problemima.

– Naravno, sve je poskupilo, a i dobavljači vrše pritisak da im se u kraćim rokovima plate njihova potraživanja. Međutim, za sada ipak funkcioniramo bez problema – kaže Bedak.

zdici.info

 

 

Povezani postovi
Related

Premijer Bašić najavio nastavak podrške izgradnji spomen-kompleksa na Javorju

Delegacija Zeničko-dobojskog kantona koju su predvodili premijer Mirnes Bašić...

Čolaković i Pešić potpisali Sporazum o realizaciji Projekta zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković i...

Pogoršanje epidemiološke situacije i na području ZDK

„Gledajući stalni porast broja novoboljelih osoba od COVID-a 19...

Ministarstvo za privredu ZDK sa 200.000,00 KM finansira projekte turističke infrastrukture u sedam gradova i općina

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić danas je...