Nastavlja se trend smanjenja broja Covid-pacijenata u bolnicama u ZDK

/

Nastavlja se  trend pada broja hospitaliziranih pacijenata u dvije bolnice u Zeničko-dobojskom kantonu, Kantonalnoj bolnici Zenica te Općoj bolnici Tešanj, i trenutno su na liječenju od infekcije COVID-19 u te dvije bolnice 23 pacijenta.

– Bilježimo kontinuiran pad broja hospitaliziranih pacijenata. U prošli smo ponedjeljak imali 24, a trenutno na odjelu imamo 17 pacijenata. Od toga je 14 smješteno na Zaraznom odjelu, a troje na Odjelu intenzivne njege. Jedan je pacijent na respiratoru, a u posljednja 24 sata imali smo jednog preminulog pacijenta. Nismo imali novih prijema u posljednja 24 sata – ističe direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

Jednog preminulog tokom vikenda imala je i Opća bolnica Tešanj, ali direktor Omer Bedak napominje kako se radilo o postcovid pacijentu.

– Pacijent više nije bio pozitivan, a uzrok smrti je srčana isuficijencija. Na liječenju imamo šest pacijenata, odnosno jednog manje nego u prošli ponedjeljak – napominje Bedak.

Rat u Ukrajini, dodaje, “bacio je u drugi plan borbu s koronavirusom”, ali se i ta bolnica sada susreće s drugim problemima.

– Naravno, sve je poskupilo, a i dobavljači vrše pritisak da im se u kraćim rokovima plate njihova potraživanja. Međutim, za sada ipak funkcioniramo bez problema – kaže Bedak.

zdici.info

 

 

Povezani postovi

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče (na dijelu...

VIDEO: Zenička medresa bez prestanka je radila čak 226 godina

Sultan Ahmedova medresa u Zenici sagrađena je 1720. godine...

Zenički rudari bez plata i toplog obroka: Okupljanje pred direkcijom rudnika

Rudari zeničkog rudnika okupili su se danas ispred direkcije...