Borell: EU će štititi duh Daytona, a to je jedna država, 2 entiteta i 3 konstitutivna naroda

/

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Josep Borrell kazao je kako će EU štititi duh Daytona koji podrazumijeva jednu državu, dva entiteta i tri kontitutivna naroda.

Kazao je to odgovarajući na pitanje potpredsjednice Odbora za vanjske poslove Željane Zovko o tome što su slijedeći koraci EU u cilju pružanja podrške BiH.

Naime, jučer je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održan aktualni sat s visokim predstavnikom Borrellom, tijekom kojeg je izravno odgovarao na sva pitanja zastupnika, priopćeno je iz ureda hrvatske eurozastupnice Željane Zovko.

Zovko se osvrnula na usvajanje Strateškog kompasa EU-a i postignuti uspjeh Republike Hrvatske u uključivanju jasne potpore Bosni i Hercegovini u sadržaj teksta. Zovko je Borrellu postavila pitanje o tome kako EU planira riješiti zastoj vezan za Izborni zakon, naglasivši da napetost u zemlji raste, da se radi o sprječavanju sukoba i da je potrebno osigurati mir i stabilnost.

Borrell se u svom odgovoru dotaknuo zaključaka Vijeća u kojima se spominje situacija u Bosni i Hercegovini. Naveo je kako su čelnici zemalja članica EU-a potvrdili svoju opredijeljenost europskoj perspektivi zemlje, dodajući da čelnici BiH trebaju što prije finalizirati dogovor o izbornoj reformi koja je ključna za stabilnost i funkcionalnost zemlje.

“Naš tim pokušao je, zajedno s američkim izaslanstvom, olakšati intenzivne razgovore između političkih čelnika. Snažno potičem političke čelnike da naprave posljednji korak prema postizanju sporazuma. Ostvaren je značajan napredak, ali stranke nisu mogle pronaći konsenzus”, izjavio je Borell.

Dodao je kako je potaknuo čelnike da nastave pokušavati postići dogovor, posebice o Izbornom zakonu, jer Borell smatra kako bi reforma Izbornog zakona omogućila poboljšanje okvira za održavanje izbora u listopadu.

Zovko je potom pitala Borrella o operaciji Althea te o tome kako će se osigurati potrebna ravnoteža u BiH i legitimno predstavljanje.

Borrell je odgovorio da u Bosni i Hercegovini treba odstraniti diskriminaciju u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava.

“Naš posao jest, i to će i ostati, zaštititi duh Daytona koji podrazumijeva jednu državu, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, uz jednaku zaštitu prava svih građana Bosne i Hercegovine”, naglasio je.

U kontekstu operacije Althea, Borrell je spomenuo da je zatražio povećanje od 500 vojnika iz pričuvnog sastava kako bi se osigurao mir i stabilnost te spriječilo ono što se može dogoditi ako ne postoji sporazum koji bi omogućio da se izbori provedu na miran i pozitivan način. Nadalje, Borrell je kazao da produljenje misije nije u njegovim rukama, ali da očekuje da će članovi Vijeća sigurnosti produljiti njezin mandat, stoji u priopćenju.

Povezani postovi

Nijemci imaju nova pravila i za bh. privrednike, od njih će tražiti i pristojne plate

U Njemačkoj je pola godine na snazi novi zakon...

Godišnje bacimo 5.000 šlepera hrane

Prema podacima UN u BiH godišnje bude bačeno oko...

U Bosni jači pljuskovi s grmljavinom, u Hercegovini lokalno slabije padavine

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje pretežno oblačno...

Pritvorenik koji je nedavno uhapšen zbog sumnje na dječiju pornografiju pronađen mrtav

U Kazneno-popravnom zavodu Banja Luka jutros je u pritvorskoj...