Privrednici traže da se reinvesticije u firmu oslobode plaćanja poreza na dobit

/

Kompanije izvoznici iz Bosne i Hercegovine do prije nekoliko godina bile su zakonom oslobođene plaćanja poreza na dobit, ali to se promijenilo.

Naime, ranijim Zakonom o porezu na dobit bilo je propisano da se obveznik koji je, u godini za koju se utvrđuje porez na dobit, izvozom ostvario preko 30 posto od ukupno ostvarenog prihoda, oslobađa plaćanja poreza na dobit za tu godinu.

“Zakon se odnosio na sve obveznike poreza na dobit, odnosno porezno oslobađanje se primjenjivalo na sve obveznike koji su izvozom ostvarili preko 30 posto od ukupnog ostvarenog prihoda”, kazali su nam iz Porezne uprave Federacije BiH, odakle su kazali i kako smatraju da poticaj za izvoz treba postojati, “bar u omjeru oslobađanja u visini procenta izvoza oporezivog prihoda”.

Međutim, dolaskom aktuelne vlasti, kako nam je kazao Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH, taj zakon je ukinut. Trenutni Zakon o porezu na dobit ne predviđa porezna oslobađanja po osnovu izvoza. Izvoznici, kako kažu iz Porezne uprave FBiH, nisu oslobođeni plaćanja nikakvih poreza za čiji je nadzor zadužena ova institucija. Ista situacija je i u Republici Srpskoj.

“Bio je to divan zakon koji nam je Novalićeva Vlada ukinula na početku mandata. Kazali su nam da to rade zbog pritiska MMF-a. Generalno gledajući, porez na dobit je u našoj zemlji relativno povoljan – 10 posto, s obzirom na to da da su stope u drugim zemljama uglavnom veće. Evropska unija ima neke svoje principe, oni su za to da se sve provuče kroz budžet, dakle, uzmete, naplatite porez, a onda vratite privredniku kroz različite mjere, poticaje i tako dalje”, kaže Smailbegović.

Međutim, kaže kako to kod nas drugačije funkcioniše. Kod nas, ističe, država uzme porez i to onda ide kantonima, koji taj novac ubacuju u svoje budžete.

“Ako neko nešto vrati to je vrlo simbolično. Znači, kod nas je u principu tako da ako hoćete da pomognete privredi onda je jedina realna pomoć nemojte nam uzimati ili uzimajte nam što manje, ostavite to nama i mi ćemo svoje pare trošiti”, poručio je Smailbegović.

Kako je ovaj zakon ukinut, privrednici su počeli tražiti jedan drugi model, a to je da se reinvesticije u firmu oslobode plaćanja poreza na dobit. Kaže Smailbegović kako je takav model bio nekada, a podrazumijevao je da svako ko je ostvario dobit i tu dobit reinvestirao u firmu, novu opremu, mašine i ostalo, on je bio oslobođen za taj iznos reinvesticije.

“I danas postoji nešto slično, ali samo za velike investicije. Dakle, danas ako investirate preko 20 miliona KM u četiri godine, imate pravo da budete oslobođeni poreza na dobit do 50 posto, a to mogu konzumirati samo veliki sistemi, velike firme. Mi smo tražili da to ide u paketu poreza na dohodak jer porez na dohodak će uvesti porez na dividendu koji se do sada nije plaćao. Mi se čak nismo previše ni bunili protiv toga jer svugdje u svijetu je dividenda oporezovana, jer vi kada kao vlasnik firme ili dionica uzmete novac od zarade i stavite u džep normalno je da platite porez. Danas to ne postoji, on je nula”, kaže Smailbegović.

Ono što ne smatra ispravnim je da se isto tretiraju oni koji dobit reinvestiraju i oni koji zarađeni novac “stave u džep”. Svi plaćaju 10 posto poreza na dobit.

“Naša ideja je da oni koji dobit reinvestiraju u firmu budu oslobođeni poreza na dobit, a ukoliko želimo da uzmemo zarađeni novac onda platimo 10 posto poreza na dobit i 10 posto poreza na dividendu. Time bi se stimulisale investicije i razvoj kompanija. Međutim, ta priča još ne prolazi”, istakao je Smailbegović.

Smatra on kako će država i ovdje gledati svoj, a ne interes privrede, te da će samo uvesti porez na dividendu, a da porez na dobit onima koji novac reinvestiraju neće ukidati.

“U situaciji smo da moramo da dižemo plate, ali istovremeno moramo i podići tehnološki nivo proizvodnje kako bismo povećali produktivnost. To se može napraviti samo investicijama u nove tehnologije, jer nije isto ako radite na mašini staroj 40 godina ili na nekoj novoj. Korištenjem nove mašine dobijate veću produktivnost i ostvarujete mogućnost da povećavate plate. Oslobađanjem plaćanja poreza država bi nam pomogla 10 posto i što bi nam mnogo značilo i sigurno bi pomoglo kompanijama da više investiraju” zaključio je Smailbegović, javlja Klix.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja, evo do kada ih možete zamijeniti

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Influenserica Adna Helić se oglasila nakon izlaska iz pritvora: “Čista savjest…”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije...

Parlamentarci iz BiH diskutovali o pravednoj energetskoj tranziciji

Peti panel Energetskog samita 2024 u Neumu okupio je...

Zapečaćeno šest objekata, izrečene kazne od 36.900 KM

Poreski inspektori su na području Tuzlanskog kantona zapečatili šest...