Iz Teslića u 2021. godini odselilo 264 stanovnika

Datum:

Mehaničko kretanje stanovništva ili migracija predstavlja proces prelaska stanovništva iz jednog mjesta u drugo stalno ili privremeno, na manju ili veću udaljenost, unutar ili van granica opštine ili države.

Zavisno od smjera migracija razlikuju se imigracija (useljavanje) i emigracija (iseljavanje).

Razlika između doseljavanja na određeno područje i iseljavanje iz njega u posmatranom periodu naziva se migracioni saldo. Migraciono kretanje broja stanovnika i migracioni saldo opštine Teslić u periodu od 2017. do 2021. godine, predstavljeni su u tabelama br. 11 i br. 12.

Podaci prikazani u tabeli br. 11 pokazuju da se u proteklih pet godina stanovništvo više odseljavalo sa područja opštine Teslić, nego što se doseljvalo. Najviše stanovnika odseljeno je u 2021. godini, ukupno njih 264, ali 2021. godina bilježi i najveći broj doseljenog stanovništva na područje opštine Teslić, odnosno njih 118. Stanovništvo opštine Teslić više odlazi na područje drugih opština/gradova Republike Srpske, a nešto manje u opštine/gradove Federacije Bosne i Hercegovine. Broj doseljenog stanovništva iz opština/gradova Repubike Srpske je u blagoj prednosti u odnosu na broj doseljenih iz gradova/opština Federacije Bosne i Hercegovine.

Pored broja stanovnika koji su iz Teslića emigrirali u druge opštine/gradove Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, u 2021. godini evidentiran je i broj stanovnika koji je u 2021. godini odselio u inostranstvo. Prema podacima Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka ,,IDDEEA“ Banja Luka, sa područja opštine Teslić u inostranstvo je odselilo ukupno 76 ljudi.

Migracioni saldo u periodu od 2017. do 2021. godine bio je negativan, s tim da je najniži migracioni saldo zabilježen u 2021. godini i iznosio je -146 (tabela br.12).

Povezani postovi
Related

Ascom: Sigurnost na internetu sve više u fokusu kompanija

Tešanjska firma Ascom podrška je modernom poslovanju već 17...

Potvrđena optužnica protiv M. R. iz Tešnja zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, dana 26.09.2022.godine, podiglo je optužnicu...

U Tešnju na izbore je izašlo 48,53% birača

Prema informacijama Općinske izborne komisije, na području općine Tešanj...

Stambeno zbrinuto 12 povratničkih porodica na području Teslića

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i...