Šta se smije i u kojim količinama prenijeti preko hrvatske granice

Datum:

Stroga pravila na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom i dalje iznenađuju stanovnike s obiju strana granice, prenosi Radiosarajevo.ba

Dok su se ranije uglavnom sankcionirali oni koji prenose veće količine cigareta i duhanskih proizvoda, a stanovnici Hrvatske redovito dolazili u nabavu hrane u trgovine diljem BiH, sada je situacija potpuno drukčija.

Oduzimanje hrane i kazne zbog pokušaja njezina prenošenja preko granice postali su svakodnevica, pa i kada je riječ o sasvim malim količinama.

Kako bi se ubuduće izbjegle sankcije i neugodna iskustva, Večernji list podsjetio je šta je sve i u kojim količinama uopće moguće prenijeti iz BiH u Hrvatsku.

Nije dopušteno iz trećih zemalja, u koje spada i BiH, u Republiku Hrvatsku unijeti meso i mlijeko te proizvode od mesa i mlijeka.

Lična upotreba

Prema pravilima u Hrvatskoj, dopušteno je unijeti do dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrana koja se koristi iz medicinskih razloga, hrane za kućne ljubimce, proizvoda životinjskog podrijetla kao što su med i jaja, ali i do dva kilograma puževa ili žabljih krakova.

Dopušteno je unijeti dvadeset kilograma po osobi svježe, sušene, kuhane, osoljene ili dimljene ribe, kozica, rakova i dagnji.

Za ličnu upotrebu dopušteno je unijeti u Hrvatsku kruh, kolače, tost, kekse i vafle, čokolade i slastice (uključujući slatkiše) s manje od 50 posto prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja, koncentrata juhe i poboljšivača okusa.

Putnici bez plaćanja carine, PDV-a i trošarine u Hrvatsku mogu unijeti svega 40 cigareta, 20 cigarillosa, 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje, jednu litru alkohola s udjelom alkohola većim od 22%, dvije litre alkoholnih pića s udjelom alkohola 22% i manje.

Vina se mogu unijeti četiri litre, 16 litara piva uz uvjet da su putnici stariji od 17 godina.

Od plaćanja uvoznih davanja oslobođeno je gorivo u standardnim spremnicima svakog prijevoznog sredstva, kao i do 10 litara identične vrste goriva u prikladnim prenosivim spremnicima za rezervno gorivo.

“Plati, pa unesi”

Količine mogu biti i veće ako putnici žele platiti carinu.

Tako osoba starija od 17 godina za svoje osobne potrebe u Republici Hrvatskoj nakon što plati carinu može unijeti 800 komada cigareta, 400 komada cigarillosa, 200 komada cigara, kilogram duhana za pušenje, 10 litara jakog alkoholnog pića, 20 litara međuproizvoda, 90 litara vina, uključujući najviše 60 litara pjenušavog vina, 110 litara piva.

Iako su Carinska uprava Hrvatske i Uprava za indirektno oporezivanje BiH nedavno potpisale memorandum kojim je predviđena razmjena podataka kako bi se spriječile zloupotrebe prilikom uvoza i izvoza roba, pranja novca, nelegalne trgovine te korupcije u carinskim službama za stanovnike ostala je mogućnost povrata PDV-a.

“Fizička osoba ima pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih pristojbi u vrijednosti do 300 eura, a za to možete svakako zatražiti povrat PDV-a na hrvatskoj granici”, objašnjeno je nakon potpisivanja memoranduma.

Podsjetimo, nedavno se bračni par iz Livna morao vratiti s graničnog prijelaza s RH zbog četiri banane, 3-4 jabuke, nekoliko šnita kruha i pola sirnog namaza od 100 grama. Hrvatski carinici rekli su im kako u zemlju ne mogu unijeti užinu koju su ponijeli na put, a kako su ispričali, riječ je količini hrane koja je trebala poslužiti za jedan obrok.

“Carinik nam je ovu ‘veliku količinu krijumčarene robe’ te nas vratio natrag na prostor BiH te smo je morali baciti, tj. uništiti. Nadamo se da će divlji konji naći ovu zalihu hrane i da neće propasti”, objavili su na društvenim mrežama, a zatim su njihovu objavu prenijeli mediji.

Kako piše Slobodna Dalmacija, nešto prije Božića jednoj je osobi oduzeto maslinovo ulje, suhe smokve, domaće voće i povrće u vrijednosti više stotina konvertibilnih maraka, dok je druga osoba kažnjena s 5100 kn (1.300 KM) kada je preko granice prenijela 15 kilograma kupusa.

Osim toga, pišu, zbog hrane su kažnjene još dvije osobe. Jedna zbog tri bundeve kaznom od 3500 kuna (900 KM), a druga zbog 10 pašteta kaznom od 3000 kuna (770 KM).

Svakako se valja prisjetiti i situacije kada je Austrijanac prevozio domaći ovčji sir pa morao platiti kaznu od gotovo 1000 eura.

Povezani postovi
Related

Prvi šleperi ogrevnog drveta iz BiH otišli u evropske zemlje

Prvi šleperi ogrevnog drveta iz BiH otišli su u...

Nastavak suđenja u slučaju “Dženan Memić”

U Sudu Bosne i Hercegovine za danas je zakazan...

Srčani udari sve češći kod mladih u BiH, glavni uzroci su loši životni stilovi i zagađen zrak

Loši životni stilovi u kojima dominiraju upotreba alkohola i...

U BiH oblačno sa kišom, moguća i grmljavina

Danas se u našoj zemlji očekuje umjereno do pretežno...