Obilježavanje Sedmice Crvenog križa u Maglaju: Za tešanjsku bolnicu osigurano 29 doza krvi (FOTO)

/

U povodu Svjetskog dana i Sedmice Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koja se obilježava do 15. maja, Organizacija Crvenog križa Maglaj za potrebe Opće bolnice Tešanj upriličila je akciju dobrovoljnog darivanja krvi, inače drugu po redu u 2022. godini.

U ovoj akciji osigurano je 29 doza krvi. Kako nam je rekla dr Anisa Hodžić, iz Službe za transfuziologiju Opće bolnice Tešanj, stanje sa zalihama krvi je dobro, ali uvijek može bolje.

Pozivamo sve dobrovoljne davaoce da kad god to mogu, daruju krv, i one iskusnije ali i mlade davaoce. Svi su dobro došli. Maglajlije su i danas, odzivom na akciju, pokazali humanost“, rekla nam je dr Hodžić.

Volonteri Crvenog križa pomogli su da akcija protekne besprijekorno. „Mislim da mladi ljudi nisu dovoljno upoznati za svim prednostima dobrovoljnog darivanja krvi. Razumljiv je, možda i njihov strah. Darivanje krvi je bezopasno ali i način da se provjeri opće zdravlje, nema nikakvih negativnih posljedica, a sa jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života. Mislim da bi svaka, zdrava, punoljetna osoba trebala pokušati darovati krv, pobijediti strah i spasiti nekome život“, ispričala nam je volonterka Nermina Hasičević. Inače, u ovoj godini već je organizovana jedna akcija darivanja krvi, a za potrebe Kantonalne bolnice Zenica osigrano je 27 doza. U 2021.godini, u četiri redovne i jednoj vanrednoj akciji, za bolnice u Zenici i Tešnju prikupljeno je 170 doza krvi.

Riječ davalaca

Adisa Šahbaz: Prvi put sam darovala krv kao srednjoškolka, a ovo mi je 13.akcija na kojoj učestvujem. Planiram i dalje darovati krv, sve dok me zdravlje bude dobro služilo.

Faruk Jusufbašić: Nisam bio ni punoljetan kada sam prvi put darovao krv. Iskreno, ne znam koja mi je ovo akcija po redu. Motiv je jedan – da budem čovjek i pomognem koliko mogu. Dobro je i zbog zdravlja.

Saša Đurić: Ovo mi je 31.akcija, a sve je počelo još u srednjoj školi. Najviše me motivisao moj otac. Razlog je što želim nekome pomoći, ali i zbog svoga zdravlja. Danas se osjećam zaista dobro, piše Maglaj.net.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

U posljednja 24 sata Tešanj bogatiji za tri bebe

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji kako su na...

JP RAD Tešanj: Podjela kompostera za selekciju komunalnog organskog otpada

Realizacija projekta besplatna dodjela 166 kompostera za selekciju komunalnog...

Zatečena 84 radnika na crno, kazne gotovo 350.000 KM

Poreski inspektori su u FBiH otkrili 84 neprijavljena radnika,...

Hapšenje na području općine Tešanj zbog posjedovanja droge

Kako stoji u izvještaju MUP-a ZDK tokom jučerašnjeg dana...