Obilježavanje Sedmice Crvenog križa u Maglaju: Za tešanjsku bolnicu osigurano 29 doza krvi (FOTO)

/

U povodu Svjetskog dana i Sedmice Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koja se obilježava do 15. maja, Organizacija Crvenog križa Maglaj za potrebe Opće bolnice Tešanj upriličila je akciju dobrovoljnog darivanja krvi, inače drugu po redu u 2022. godini.

U ovoj akciji osigurano je 29 doza krvi. Kako nam je rekla dr Anisa Hodžić, iz Službe za transfuziologiju Opće bolnice Tešanj, stanje sa zalihama krvi je dobro, ali uvijek može bolje.

Pozivamo sve dobrovoljne davaoce da kad god to mogu, daruju krv, i one iskusnije ali i mlade davaoce. Svi su dobro došli. Maglajlije su i danas, odzivom na akciju, pokazali humanost“, rekla nam je dr Hodžić.

Volonteri Crvenog križa pomogli su da akcija protekne besprijekorno. „Mislim da mladi ljudi nisu dovoljno upoznati za svim prednostima dobrovoljnog darivanja krvi. Razumljiv je, možda i njihov strah. Darivanje krvi je bezopasno ali i način da se provjeri opće zdravlje, nema nikakvih negativnih posljedica, a sa jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života. Mislim da bi svaka, zdrava, punoljetna osoba trebala pokušati darovati krv, pobijediti strah i spasiti nekome život“, ispričala nam je volonterka Nermina Hasičević. Inače, u ovoj godini već je organizovana jedna akcija darivanja krvi, a za potrebe Kantonalne bolnice Zenica osigrano je 27 doza. U 2021.godini, u četiri redovne i jednoj vanrednoj akciji, za bolnice u Zenici i Tešnju prikupljeno je 170 doza krvi.

Riječ davalaca

Adisa Šahbaz: Prvi put sam darovala krv kao srednjoškolka, a ovo mi je 13.akcija na kojoj učestvujem. Planiram i dalje darovati krv, sve dok me zdravlje bude dobro služilo.

Faruk Jusufbašić: Nisam bio ni punoljetan kada sam prvi put darovao krv. Iskreno, ne znam koja mi je ovo akcija po redu. Motiv je jedan – da budem čovjek i pomognem koliko mogu. Dobro je i zbog zdravlja.

Saša Đurić: Ovo mi je 31.akcija, a sve je počelo još u srednjoj školi. Najviše me motivisao moj otac. Razlog je što želim nekome pomoći, ali i zbog svoga zdravlja. Danas se osjećam zaista dobro, piše Maglaj.net.

Povezani postovi

Svečano otvoren 17. Međunarodni sajam privrede Tešanj 2023.

Danas je svečano otvoren 17. Međunarodni sajam privrede Tešanj...

Tešanj: U protekla 24 sata rođeno pet beba

Kako stoji u izvještaju Službe civilne zaštite Tešanj, u...

U Doboju uhapšen Tešnjak oduzeta „Marihuna“, „Spid“ i “Ekstazi“

Policijski službenici Policijske uprave Doboj, 23.09.2023. godine, izvršili su kontrolu...

Nova prevara na području ZDK

Prema informacijama koje je objavila općina Doboj Jug, ovih...