Sedam stranaka podržalo kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH

Datum:

Lideri stranaka ujedinjenih u podršci kandidature Denisa Bećirovića, i to Nermin Nikšić (SDP), Fahrudin Radončić (SBB), Nermin Ogrešević (NES), Fuad Kasumović (BHI), Elmedin Konaković (NiP), Edin Forto (NS) i Damir Marjanović obratili su se medijima.

Opozicija ujedinjena u podršci Denisu Bećiroviću (SDP) da se kandidira za člana Predsjedništva BiH, a lideri su uvjereni u njegov uspjeh i pobjedu na predstojećim općim izborima u oktobru.

Bećirović je čovjek koji, da se malo našalim, treba drugi put pobijediti da bi izborio svoj prvi mandat u BiH. Denis je i na prošlim izborima, u to sam uvjeren, pobijedio, tada su svoju ulogu odigrali brojači. Tada su građani FBiH već pokazali svijest i izabrali dva člana Predsjedništva BiH u ime građana i građanki BiH.

Ja sam siguran sam da ćemo uz ovakvu podršku dobiti člana Predsjedništva BiH koji će biti predstavnik svih građana i građanki BiH. A, mi političke partije koje stojimo iza njega želimo poručiti svima: Mijenjat ćemo sistem. Tražit ćemo da potpišemo programe i da znamo koje mjere ćemo provoditi, jer ovo je samo prvi put, a čeka nas veliki, veliki posao nakon izbora, da ovu zemlju vratimo na pravi kolosijek i da građani BiH osjete da imaju vlast koja ima osjećaj za njih i koja će se boriti za njihov interes. Siguran sam da danas nakon što smo utvrdili ovo smo dobili čovjeka koji će biti budući član Predsjedništva BiH – rekao je Nermin Nikšić, lider SDP-a.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić kazao je da prvi put imamo ujedinjenu poziciju s mnogo iskustva, znanja, pameti i ideja kako da BiH bude stabilna država na evropskom putu, država bez podjela u kojoj neće biti prvog, drugog, trećeg i četvrtog reda patriota i država koja će znati srediti svoje međuentitetske i međunacionalne, a i unutarnacionalne odnose.

Potpuno sam siguran da ovo danas što mi danas radimo, pošto sam ja investitor, predstavlja armirani beton, buduće, ne samo pobjedničke koalicije koja će omogućiti da građani BiH dobiju ne samo novog, snažnog člana Predsjedništva BiH, nego da dobiju novu snažnu koaliciju koja će voditi BiH u prosperitet. Radio sam s Denisom Bećirovićem u Domu naroda PSBiH, radi se o iskusnom, stabilnom, smirenom i potpuno sam siguran da će on znati odgovoriti visini zadatka i da ćemo mi kao ujedinjena opozicija znati da pobijedimo sve slabosti. Od onoga da se ne drži riječ, namjerno ću reći u bošnjačkoj politici, od odbijanja onih nemoralnih ponuda koje smo makar dvojica – trojica koji stoje ovdje danas odbili, da bi jedinstveni blok bio i vjerujte mi na riječ, previše sam iskusan, nemojte da neko ima dilemu da ovo nije pobjednički tim – kazao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde NiP-a, govorio je o spinovima i pokušajima da do ujedinjenja opozicije ne dođe.Niko od nas nije razmišljao o strankama, nego o državi. Spinove koje slušamo ovih dana govore kako je ovo neka matematička koalicija. Da se iko od nas bavio matematikom mi bismo bili s one druge strane. Fahro (Fahrudin Radončić, op.a) je to dijelom otvorio. Nekoliko ljudi ovdje može svjedočiti kakve smo sve ponude imali, kako bismo bili na onoj drugoj strani ili kako se eventualno ne bi desilo okupljanje ovakve opozicije. Još jednom smo to odbili i pristali smo da budemo mete režimskih medija, mete korumpiranih tužilaca i neizmjerno sam zbog toga sretan. Vidio sam da režimski mediji neki govore da je ovo “plan B Dragana Čovića”.
Pozivam SDA, ako smatra to vitalnim, krucijalnim pitanjem, da podrži kandidaturu Željka Komšića i du u Predsjedništvu imamo drugačiji pravac samog Predsjedništva. Neka ta koalicija, SDA-DF podrži Komšića. Možda baš danas mi, koju volimo BiH, da pošaljemo takvu vrstu poruke, da demonstriramo da smo za građansku BiH, neka uguše “plan B Dragana Čovića” i podrže Željka Komšića i očekujemo odgovor od njih u narednim danima. Cilj nam je preći svaki pedalj BiH i dići svaki kamen da istjeramo svakog stranačkog uhljeba – kazao je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

I Edin Forto, predsjednik Naše stranke kazao je da ta stranka daje snažnu podršku kandidaturi Denisa Bećirovića.

Mi ovo radimo zbog naših roditelja, zbog naše djece, zbog naše zemlje. Ja ću odmah iskoristiti priliku da se Denisu i zahvalim i da mu čestitam – kazao je Forto koji je i prvi zvanično čestitao Bećiroviću, kandidatu sedam političkih stranaka za člana Predsjedništva BiH, piše Fokus.

Povezani postovi
Related

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt: Dodik se ponaša kao drvosječa

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt rekao je se...

Zenica za sve njih: Kafanska tuča normalna je pojava za ugledne kadrove SDP-a

Često se u medijima može pročitati kako kadrovi SDP-a,...

ZAŠTITA STRANAČKIH MILJENIKA: Tužilaštvo ZDK neće provoditi istragu protiv Omera Škalje

Za pojedine tužioce Tužilaštva ZDK predvođene glavnom tužiteljicom Vesnom...