Skupština ZDK: Od 1. septembra porodiljske naknade 1.000 KM

/

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Vladin Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu kojim su budžetski prihodi povećani za 38,6 miliona KM, dok su budžetski rashodi veći za 36,4 miliona KM. Rebalansirani Budžet Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu iznosi 476 miliona KM i najveći je od formiranja ovog kantona.

Premijer Mirnes Bašić izrazio je zadovoljstvo što je Skupština usvojila rebalans budžeta, koji je predložen na osnovu projekcija Federalnog ministarstva finansija, naglasivši da će cjelokupan iznos viška prihoda od 36,4 miliona KM biti vraćen građanima kroz razne programe utrošaka.Najveći dio sredstava, ukupno 11 miliona KM, usmjeren je za isplatu porodiljskih naknada u iznosu od 1.000 KM za sve porodilje, zaposlene i nezaposlene, počevši od 1. septembra ove godine.

-Imamo spreman zakon o porodiljskim nakadama koji je trebao danas biti na dnevnom redu ove sjednice, međutim prema mišljenju Ministarstva finansija moramo prije toga imati opredijeljena sredstva za ovu namjenu, što smo učinili rebalansom, tako da na narednu sjednicu Skupštine idemo sa novim zakonom i isplata ovih porodiljskih naknada će biti zakonska obaveza i u narednom periodu – rekao je Bašić.

Naglasio je Vlada ZDK-a namjeravala uvesti ove porodiljske naknade od 1. aprila, kada je trebala početi primjena izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, koji bi ovom kantonu donio dodatna sredstva dovoljna za ovu namjenu, ali da je primjena tog zakona prolongirana, tako da su sredstva za uvećane porodiljske naknade osigurana ovim rebalansom.

Naglasio je da su preostala sredstva rebalansom usmjerena u socijalnu i boračku zaštitu, poljoprivredu, privredu, školsku infrastrukturu, zdravstvo i sve ostale resore.

-Nadam se da smo ovim budžetom, koji je najveći u historiji od osnivanja kantona, na jedan način, kroz svoje programe utrošaka i kroz svoje ciljeve, zaokružili ovaj mandat na jedan kvalitetan način – rekao je premijer Bašić.

Ministar finansija Josip Lovrić rekao je da će sredstva u iznosu od 11 miliona KM pokriti isplatu porodiljske naknade od 1. septembra, te da će na nivou godine za ovu namjenu biti potrebno izdvojiti 33 miliona KM, što je, kako je rekao, ogroman iznos.

-Proračun Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglicu povećan je za 45 posto, iznosio je 30 miliona, a sada iznosi 44 miliona i to su sredstva koja vraćamo građanima – rekao je Lovrić.

Dodao je da se trenutno vode pregovari sa sindikatima obrazovanja o povećanju plaće, za što su rebalansom osigurana sredstva, te da je sa svim sindikatima postignut dogovor da se od 1. septembra naknada za topli obrok poveća sa 8,00 na 10,5 KM.

 

Press služba ZDK

 

Povezani postovi

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče (na dijelu...

VIDEO: Zenička medresa bez prestanka je radila čak 226 godina

Sultan Ahmedova medresa u Zenici sagrađena je 1720. godine...

Zenički rudari bez plata i toplog obroka: Okupljanje pred direkcijom rudnika

Rudari zeničkog rudnika okupili su se danas ispred direkcije...