“Ako se nastavi blokada EU, 5c kroz RS gradiće koncesionar”

/

Ukoliko Evropska komisija nastavi da blokira finansiranje dijela koridora 5c kroz RS na dionici Doboj – Vukosavlje dužine četrdesetak km, RS bi mogla razmotriti davanje tog dijela auto-puta koncesionaru, rekao je Slobodan Stanarević, vršilac dužnosti direktora “Autoputeva RS”.

Podsjećanja radi, zbog odluke Evropske komsije, a prevashodno zbog pritiska Njemačke, zamrznut je dio sredstava za RS koji se odnosi na ovaj dio auto-puta. EU traži od RS da prekine blokadu bh. institucija te ističe da će nakon toga biti odmrznuta sva sredstva namijenjena za projekte u RS.

Stanarević kaže za “Nezavisne” da RS nije na gubitku ni ako ta dionica ne bude izgrađena.

“Ako te dionice ne bude, saobraćaj iz Mostara, Sarajeva, Zenice, Doboja i drugih gradova koje ‘kupi’ koridor 5c bi prešao na auto-put ‘9. januar’ kroz Laktaše ka Gradišci i time bi se značajno povećali prihodi ‘Autoputeva’. Međutim, ako se ovaj zastoj nastavi, biće to poraz Evrope, jer će koridor 5c biti preknut, a onda i most na Svilaju gubi na značaju”, kaže on. Dodaje da RS razmatra i mogućnost da taj dio koridora da u koncesiju zainteresovanom pravnom licu koje bi moglo izgraditi tu dionicu i naplaćivati putarinu.

“Doboj – Vukosavlje će sigurno biti najfrekventnija dionica u RS, a vjerovatno i u cijeloj BiH. Nema kineskog, turskog, njemačkog ili bilo kojeg drugog koncesionara koji ne bi bio zainteresovan da uđe u taj posao ako se odlučimo da to raspišemo. Mi ćemo još malo pustiti ovaj politički dio da se riješi, ali ako se zastoj nastavi, mislim da ćemo ići na koncesiju”, naglasio je on.

U “Autoputevima”, ipak, smatraju da je i dalje najbolja opcija da se nastavi projekat s EU, jer se radi o povoljnim finansijskim sredstvima i grantu od čak 40 odsto na projektu ukupne vrijednosti 400 miliona evra sa čak 160 miliona evra granta.

“Vodimo pregovore s Evropskom komisijom i Evropskom investicionom bankom. Zbog tog zastoja ukupan tempo je usporen. Mi smo u fazi pretkvalifikacija za izvođača radova i sad čekamo upute iz Evrope”, kaže Stanarević. Ističe da “Autoputevi” redovno servisiraju sve kredite i to je omogućilo veliki grant koji je EU spremna da dodijeli.

“Kad imate potencijal da kredite vraćate bez problema, imate sistem koji vam daje velike mogućnosti grantova. Nije mala stvar kad vam se odobri grant od 40 odsto”, kaže on.

Što se tiče dionice od auto-puta “9. januar” do spoja s FBiH kod Putnikovog brda, Stanarević naglašava da je ta finansijska konstrukcija zatvorena s EU i da će prvih šest kilometara od “9. januara” preko petlje s budućim koridorom 5c i izlaza na magistralni put kroz Doboj biti pušteno u saobraćaj sredinom ovog mjeseca, a da se trenutno zajedno s “Autocestama FBiH” izvodi najsloženija faza kroz RS od Putnikovog brda do granice s drugim entitetom, koja će iznositi šest dodatnih kilometara. Kada FBiH završi svoj dio, za dvije godine će, kako se ocjenjuje, biti otvoreno dodatnih 15 km auto-puteva, mimo šest km koji se puštaju u saobraćaj ovog mjeseca.

Davor Vučković, koordinator projekta na koridoru 5c i stručni saradnik za međunarodne projekte u “Autoputevima RS”, kaže za “Nezavisne” da je Evropska banka za obnovu i razvoj obezbijedila 70 miliona evra kreditnih sredstava, a da je EU odobrila grant od 15 miliona evra. Kaže da su svi radovi u završnoj fazi i da će kompletna dionica biti puštena u saobraćaj.

“Druga faza je obilaznica Doboj, koja je u fazi izgradnje, tako da ćemo s nekog međunarodnog aspekta dobiti povezanost u ovom slučaju prema jugu, a mi planiramo nastavak i prema sjeveru. Oba pravca će imati značaj kako za RS, tako i za BiH, ali i za Doboj i ostale opštine. Najponosniji smo na aspekt jačanja bezbjednosti saobraćaja, smanjenja stope smrtnih slučajeva na putnoj mreži u RS i BiH”, navodi on.

Izvođač radova na kompletnoj dionici je “Integral inženjering”, a Marko Salapura, predstavnik te kompanije, kaže da već krajem avgusta očekuje da krene izgradnja rasponske konstrukcije na mostu preko Bosne ka Putnikovom brdu preko stubova mosta koji su sada u izgradnji.

“Do kraja godine očekujemo da uđemo u sam tunel s radovima u skladu s projektom. Na obje dionice angažovano je više od 350 ljudi”, rekao nam je on.

Napomene radi, dionica će imati nekoliko složenih objekata, među kojima su najvažnija dva tunela od 1,6 km i 700 metara, od kojih drugi dijelom ulazi na teritoriju FBiH, pišu Nezavisne novine. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Sprječavanja izborne krađe: Tešanj među općinama u kojima će biti uvedeni skeneri

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine usvojila je...

Meteorolozi i danas najavljuju pljuskove

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro. Po...

Hiljade adresa i brojeva građana BiH objavljeno na internet imeniku

Privatni brojevi telefona i adrese oko 10.000 građana Bosne...

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina, kandidovao se i za gradonačelnika Banja Luke

Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića čije je ubistvo potreslo...