Otkupljivači nude sedam KM za malinu, tvrde da nema potražnje

/

Iako je berba malina u Republici Srpskoj u završnoj fazi, još nije formirana otkupna cijena, a prema riječima otkupljivača, 10 KM – koliko traže proizvođači – je nedostižno.

Rekao je to za “Nezavisne novine” vlasnik hladnjače za skladištenje voća “Agro-dr” Petko Rankić iz Bratunca.

“Još nismo formirali cijenu prema prizvođačima, trenutno je izvoz stao, a on najviše utiče na cijenu”, naveo je Rankić.

Kako je istakao, nikad nisu imali tešku godinu kao što je ova.

“Ne znamo šta će biti, nikada nije bilo teže. Mi uopšte nemamo ponude za izvoz, a imamo obaveze prema proizvođačima koje moramo da ispunimo”, rekao je Rankić.

Prema njegovim riječima, svaka otkupna cijena veća od sedam KM je mnogo.

“Nema šanse da možemo platiti cijenu koju proizvođači traže, sve preko sedam KM je mnogo. Ja već sada imam ponude za izvoz rolend prebrane maline, a cijena je negdje oko osam KM”, rekao je Rankić.

Kako dodaje, kada se saberu svi materijalni troškovi, otkupljivači su u minusu.

“Nisam siguran koja će cijena biti, ali sve preko sedam je puno. Ako kod drugih otkupljivača cijena bude išla do osam KM, moraću i ja da ponudim toliko, ali svakako cijena koju traže prizvođači je nemoguća”, navodi Ranković.

Saša Simić iz Opšte poljoprivredne zadruge “MB Fruits” Bratunac rekao je za “Nezavisne” da je cijena maline na svjetskom tržištu znatno opala, a da je ona koju prizvođači traže jako visoka.

“Mi još nismo izašli sa cijenom, jer nema potražnje za malinom, nemamo prodajne izlazne cijene i teško je da odredimo ulazne cijene”, rekao je Simić. Kako ističe, svjetski proizvođači sada koriste manje malina zbog visokih cijena, više se koriste ribizle, borovnice i kupine jer su dosta jeftinije, dok se maline samo koriste u tragovima.

“Jako je teška godina, pogotvo jer proizvođači očekuju jako visoku otkupnu cijenu koja se mjeri s nerealnom”, rekao je Simić.

Kako kaže, cijenu će znati kada se bude potpisao prvi ugovor, ali ona će se svakako kretati sedam do osam KM.

“Ljudima isplaćujemo avanse, sezona je gotova. Ponuda za ugovore nema, za razliku od prošle godine kada su se zemlje utrkivale za otkup”, rekao je Simić.

Ljubiša Alempić, predsjednik Udruženja malinara “Vilamet” iz Bratunca, Srebrenice i Milića, istakao je za “Nezavisne novine” da je 90 odsto berbe završeno prije dvije sedmice.

“Na našem području imamo jednog otkupljivača koji je platio 10 KM po kilogramu. Vidjećemo da li će ostati tako kada se formiraju konačne cijene”, rekao je Alempić.

Podsjećamo, kako su “Nezavisne” nedavno pisale, otkupljivači još nisu formirali cijenu, a proizvođači zbog dobrog kvaliteta roda traže devet do deset KM po kilogramu.

Kako je tom prilikom kazao Ivan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara “Vilamet” iz Milića, Srebrenice i Bratunca, otkupljivači i ove godine prave međusobne dilove i nastupaju monopolistički, što je prevršilo svaku mjeru.

“Oni se međusobno dogovore i limitiraju otkupnu cijenu. Berba se za nekoliko dana završava jer ove sezone traje kraće zbog suše, a otkupljivači još nisu objavili konačnu cijenu”, rekao je Stojanović.

On je naveo da vlasnici većih hladnjača čekaju kraj berbe i ucjenjuju uzgajivače ne saopštavajući cijenu.

Izvor: akta.ba

Povezani postovi

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...