Ne bacajte u smeće: Ovo je spas za upalu mjehura i natekle zglobove

Datum:

Znate li one dosadne niti koje vam zadaju probleme kada pokušavate očistiti klip kukuruza i skuhati ga, a koje obično završe u kanti za smeće?

Riječ je o kukuruznoj svili, u narodu poznatoj kao kukuruzni brkovi, koji su bogati biljnim vlaknima, proteinima, kalijem i manganom.

Svilene niti s kukuruza rješavaju probleme s mokraćnim infekcijama, zadržavanjem vode u organizmu, ali i predmenstrualnim tegobama.

Čaj od kukuruzne svile jedan je od najjačih prirodnih diuretika te pomaže kod upale mjehura i urinarnih infekcija, piše Zadovoljna.hr.

 

Za ljekovitost kukuruzne svile znali su Indijanci još 5.000 godina prije Krista, a danas se smatra saveznicom ženskog zdravlja i fit forme, a pogotovo ako dolazi u obliku čaja.

Ubrzava cirkulaciju krvi u tijelu i smanjuje skupljanje vode u zglobovima, a pomaže i kod mršavljenja te predmenstrualnih tegoba. Dobar je i detoksikacijski alat koji olakšava rad jetre, a smanjuje i bol u zglobovima koja je posljedica reumatskih bolesti.

Jednu malu kašiku dobro osušene kukuruzne svile treba preliti šoljicom vruće vode, pustiti da odstoji nekoliko minuta, procijediti te popiti jednom dnevno, ili maksimalno dva do tri puta u danu.

Čaj se ne preporučuje piti nekoliko sati prije spavanja.

Nemojte sami sušiti kukuruznu svilu ako niste sigurni jesu li u proizvodnji korištene štetne tvari poput pesticida. Također, kukuruzna svila koja nije dobro osušena gubi ljekovita svojstva te ju nije preporučljivo upotrijebiti za čaj, piše Radio Sarajevo 

Povezani postovi
Related

Podstaknite rast dlake prirodnim putem

Četiri namirnice povećavaju protok krvi u glavi i na...

Greškom joj uplatili milione, počela ih trošiti: Sada bi mogla završiti u zatvoru

Državljanka Australije Thevamanogari Manivel iz Melbourna trebala je dobiti...

Znate li čemu služi treći odjeljak ladice na mašini za veš

Mašine za veš uglavnom imaju tri odeljka u ladici,...

Nutricionista upozorio sve koji vole jaču kafu: Goji vas i nadima, promijenite samo jednu sitnicu

O zdravstvenim benefitima, ali i šteti kafe se godinama...