Ne bacajte u smeće: Ovo je spas za upalu mjehura i natekle zglobove

/

Znate li one dosadne niti koje vam zadaju probleme kada pokušavate očistiti klip kukuruza i skuhati ga, a koje obično završe u kanti za smeće?

Riječ je o kukuruznoj svili, u narodu poznatoj kao kukuruzni brkovi, koji su bogati biljnim vlaknima, proteinima, kalijem i manganom.

Svilene niti s kukuruza rješavaju probleme s mokraćnim infekcijama, zadržavanjem vode u organizmu, ali i predmenstrualnim tegobama.

Čaj od kukuruzne svile jedan je od najjačih prirodnih diuretika te pomaže kod upale mjehura i urinarnih infekcija, piše Zadovoljna.hr.

 

Za ljekovitost kukuruzne svile znali su Indijanci još 5.000 godina prije Krista, a danas se smatra saveznicom ženskog zdravlja i fit forme, a pogotovo ako dolazi u obliku čaja.

Ubrzava cirkulaciju krvi u tijelu i smanjuje skupljanje vode u zglobovima, a pomaže i kod mršavljenja te predmenstrualnih tegoba. Dobar je i detoksikacijski alat koji olakšava rad jetre, a smanjuje i bol u zglobovima koja je posljedica reumatskih bolesti.

Jednu malu kašiku dobro osušene kukuruzne svile treba preliti šoljicom vruće vode, pustiti da odstoji nekoliko minuta, procijediti te popiti jednom dnevno, ili maksimalno dva do tri puta u danu.

Čaj se ne preporučuje piti nekoliko sati prije spavanja.

Nemojte sami sušiti kukuruznu svilu ako niste sigurni jesu li u proizvodnji korištene štetne tvari poput pesticida. Također, kukuruzna svila koja nije dobro osušena gubi ljekovita svojstva te ju nije preporučljivo upotrijebiti za čaj, piše Radio Sarajevo 

Povezani postovi

Prirodni lijek koji će preko noći revitalizirati vaš organizam

Med je veoma zdrav za jelo i svi smo...

Potez koji mu je promijenio život: Umjesto Golfa 7 kupio krave!

Boris Tanasić iz Busovače za novac koji je prikupio...

Osramoćena napustila vlastito vjenčanje

Dan vjenčanja trebao bi biti jedan od najboljih u...

Influenserka iz Kalesije na sedmici mode u Milanu

Ilda Humic, influenserka iz BiH i kreatorica modnog brenda...