Otkazao video nadzor na graničnim prijelazima za koji je Prointer dobio 2,5 miliona KM

Datum:

Banjalučki “Prointer ITSS” i “Agencija Kamir” iz Širokog Brijega dobili su 2019. godine 2,5 miliona KM za uspostavljanje sistema video nadzora na graničnim prijelazima u BiH. Danas, dvije godine nakon isteka garancije, veliki broj kamera je u kvaru, a Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH iz budžeta traži čak 4,5 miliona KM za njihovo održavanje, piše portal Capital.

UIO je Vijeću ministara BiH uputila odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta pod nazivom „finansiranje usluga održavanja sistema video nadzora Uprave za indirektno oporezivanje“, a kojom je za te namjene predviđeno 4,45 miliona KM u ovoj i naredne dvije godine.

„Ovom Odlukom odobrava se višegodišnji projekat ‘finansiranje usluga održavanja sistema video nadzora UIO’ za period 2022.-2024. godina, u iznosu od 4.450.000 KM“, navedeno je u dokumentu.

Novac je potrebno obezbijediti iz budžeta institucija BiH i to u ovoj godni 1,05 miliona KM, u idućoj 1,6 miliona i u 2024. godini 1,8 miliona maraka.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević kaže za Capital da je sistem video nadzora postavljen na skoro svim graničnim prelazima polovinom 2019. godine.

Zanimljivo je da je instalaciju opreme umjesto Prointera kojem je ugovor dodijeljen, izvršila firma Sector ADS, čiji je vlasnik Prointer postao početkom 2020. godine.

Kovačević je pojasnio da je garancija na hardver i softver bila godinu dana od dana puštanja u rad i da je obuhvatala sve kvarove osim onih izazvanih elementarnim nepogodama.

Međutim, sistem nakon isteka garancije nije održavan niti je instalisana oprema popravljanja u slučaju kvara zbog čega je trenutno značajan broj pokvarenih kamera.

„Na lokacijama gdje je snimač u kvaru sistem uopšte ne radi. U tekuće održavanje spadaju čišćenje objektiva kamera, izduvavanje snimača i servera, apdejt softvera i slično, a servisiranje pokvarene opreme često zamjenu pokvarenih komponenti ili reinstalacija aplikacija i servera“, istakao je Kovačević i dodao da je funkcionisanje ovog sistema bitno i zbog toga što im veoma često tužilaštva, sudovi i policija traže snimke sa lokacija u cilju vođenja prekršajnog ili krivičnog postupka, prenosi Fokus.

Povezani postovi
Related

U julu manja proizvodnja električne energije u BiH za 4,37 odsto

Bruto proizvodnja električne energije u BiH u julu iznosila...

Izvoz ogrevnog drveta koči transport

Nakon što je podignuta rampa za izvoz ogrevnog drveta...

Nevjerovatni rezultati na periferiji Doboja: Na jednom biračkom mjestu Dodik imao sve glasove

Centralna izborna komisija BiH objavila je nepotpune podatke za...

Policija o slučajevima iz Tuzle i Živinica: Nije bilo pokušaja otmice dječaka i djevojčice

Kantonalna policija opovrgla je informacije Druge osnovne škole iz...