Promet trgovine na malo u BiH porastao 18,4 posto

Datum:

Ukupni indeks prometa trgovine na malo u BiH u julu 2022. godine ostvario je nominalni rast od 63,2 odsto, dok je realni rast iznosio 59,6 posto u odnosu na baznu (2015) godinu, objavila je Agencija za statistiku BiH i to su desezonirani podaci.

Ukupan promet trgovine na malo u BiH, posmatran u tekućim cijenama, u julu 2022. godine ostvario je rast od 18,4 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Promet prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duhanskim proizvodima) ostvario je rast od 14,9 posto, dok je promet neprehrambenim proizvodima ostvario rast od 10,7 odsto u odnosu na juli 2021.

Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan promet trgovine na malo ostvario je rast od 10,1 posto u odnosu na juli 2021. Promet prehrambenim proizvodima ostvario je rast od 2,7 posto, dok je promet neprehrambenim proizvodima ostvario rast od 16,7 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Dati podaci su kalendarski prilagođeni.

U odnosu na baznu (2015) godinu, realni indeks prometa prehrambenih proizvoda u julu 2022. godine ostvario je rast od 45,0 posto, dok je promet neprehrambenim proizvodima ostvario rast od 89,9 posto.

Promet od trgovine na malo motornim gorivima ostvario je rast od 23,8 posto. Dati podaci su desezonirani.

Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u julu 2022. godine, posmatran u tekućim cijenama, zabilježio je pad prometa od 0,1 posto u odnosu na juni 2022. godine.

Rast prometa ostvaren je u trgovini prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duhanskim proizvodima) u iznosu od 2,5 posto, dok je u trgovini neprehrambenim proizvodima ostvaren rast prometa u iznosu od 2,8 posto.

Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u julu 2022. godine ostvario je rast prometa od 3,8 posto u odnosu na juni 2022. godine.

Rast prometa zabilježen je u trgovini neprehrambenim proizvodima u iznosu od 9,7 posto, dok je u trgovini prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duhanskim proizvodima) ostvaren rast prometa u iznosu od 1,9 posto, piše Akta.

 

Povezani postovi
Related

U julu manja proizvodnja električne energije u BiH za 4,37 odsto

Bruto proizvodnja električne energije u BiH u julu iznosila...

Izvoz ogrevnog drveta koči transport

Nakon što je podignuta rampa za izvoz ogrevnog drveta...

Nevjerovatni rezultati na periferiji Doboja: Na jednom biračkom mjestu Dodik imao sve glasove

Centralna izborna komisija BiH objavila je nepotpune podatke za...

Policija o slučajevima iz Tuzle i Živinica: Nije bilo pokušaja otmice dječaka i djevojčice

Kantonalna policija opovrgla je informacije Druge osnovne škole iz...