Otkriven mogući ključ mršavljenja, mozak komunicira s masnim stanicama

Datum:

Istraživači su nedavno identificirali senzorne neurone koji prenose poruke od masnog tkiva do mozga.

Studija objavljena u časopisu Nature otkrila je da mozak može izravno slati poruke masnom tkivu i utjecati na tjelesne metaboličke procese.

Doktor Li Ye s Katedre za hemiju i hemijsku biologiju i vanredni profesor neuroznanosti na Scripps Researchu, koji je bio koautor ove studije smatra da otkriće ovih neurona prvi put sugerira da mozak aktivno promatra salo, umjesto da samo pasivno prima poruke o njemu.

Predvođeni timom iz Scripps Research Institute, autori Ye i Ardem Patapoutian razvili su dvije nove metode za proučavanje odnosa između senzornih neurona i masnog tkiva. Prvo su koristili pristup nazvan HYBRiD, koji je tkivo miša učinio prozirnim i omogućio im da prate putove neurona kroz masno tkivo.

Kako bi vidjeli kako funkcioniraju neuroni u masnom tkivu, istraživači su koristili drugu novu tehniku, koju su nazvali ROOT. To im je omogućilo da selektivno unište male dijelove senzornih neurona u masnom tkivu kako bi promatrali što se događa.

Putem tih eksperimenata istraživači su otkrili da se gotovo polovica tih neurona nije povezala sa simpatičkim živčanim sistemom – mrežom živaca koju tijelo koristi pri reakciji “bori se ili bježi” – nego se umjesto toga povezala s područjem mozga odakle potječu svi osjetilni neuroni, koji su odgovorni za aktiviranje i slanje signala ostatku živčanog sustava o informacijama koje su primili.

Kada je komunikacija senzornih neurona utišana, simpatički živčani sistem počeo je pretvarati bijele masne stanice u smeđe, a one su zatim mogle sagorjeti kalorije kroz proces koji se naziva termogeneza. Tako je došlo do ubrzanog procesa sagorijevanja masnoće u tijelu.

Prije studije istraživači su vjerovali da živci u salu uglavnom pripadaju simpatičkom živčanom sistemu i da služe sagorijevanju masti kada je tijelo pod stresom ili tokom tjelovježbe. Poučeni rezultatima ovog istraživanja, oni nagađaju da dva suprotna živčana signala mogu raditi u suradnji sa simpatičkim živčanim sistemom u sagorijevanju masti.

“Tim još ne zna tačno koje poruke senzorni neuroni prenose u mozak iz masnog tkiva, samo da su veze i komunikacije ključne za održavanje zdrave masnoće”, objasnio je, prenosi Klix.

Povezani postovi
Related

9 začuđujućih stvari koje stomatolog zna o vama čim otvorite usta

Odlazak kod stomatologa nije najugodnija stvar na svijetu, ali...

Za ova 3 horoskopska znaka – oktobar će biti jako sretan

Astrolozi ističu da će ova tri horoskopska znaka imati...

Međunarodni dan kafe: Nekada je bila ćeif, a danas?

Širom svijeta obilježava se Dan kafe, jednog od najpopularnijih...

Savjeti uz koje namirnice mogu da ostanu duže svježe

Ovo se dešava u gotovo svakoj kući, nekada kupimo...