Otkriven mogući ključ mršavljenja, mozak komunicira s masnim stanicama

/

Istraživači su nedavno identificirali senzorne neurone koji prenose poruke od masnog tkiva do mozga.

Studija objavljena u časopisu Nature otkrila je da mozak može izravno slati poruke masnom tkivu i utjecati na tjelesne metaboličke procese.

Doktor Li Ye s Katedre za hemiju i hemijsku biologiju i vanredni profesor neuroznanosti na Scripps Researchu, koji je bio koautor ove studije smatra da otkriće ovih neurona prvi put sugerira da mozak aktivno promatra salo, umjesto da samo pasivno prima poruke o njemu.

Predvođeni timom iz Scripps Research Institute, autori Ye i Ardem Patapoutian razvili su dvije nove metode za proučavanje odnosa između senzornih neurona i masnog tkiva. Prvo su koristili pristup nazvan HYBRiD, koji je tkivo miša učinio prozirnim i omogućio im da prate putove neurona kroz masno tkivo.

Kako bi vidjeli kako funkcioniraju neuroni u masnom tkivu, istraživači su koristili drugu novu tehniku, koju su nazvali ROOT. To im je omogućilo da selektivno unište male dijelove senzornih neurona u masnom tkivu kako bi promatrali što se događa.

Putem tih eksperimenata istraživači su otkrili da se gotovo polovica tih neurona nije povezala sa simpatičkim živčanim sistemom – mrežom živaca koju tijelo koristi pri reakciji “bori se ili bježi” – nego se umjesto toga povezala s područjem mozga odakle potječu svi osjetilni neuroni, koji su odgovorni za aktiviranje i slanje signala ostatku živčanog sustava o informacijama koje su primili.

Kada je komunikacija senzornih neurona utišana, simpatički živčani sistem počeo je pretvarati bijele masne stanice u smeđe, a one su zatim mogle sagorjeti kalorije kroz proces koji se naziva termogeneza. Tako je došlo do ubrzanog procesa sagorijevanja masnoće u tijelu.

Prije studije istraživači su vjerovali da živci u salu uglavnom pripadaju simpatičkom živčanom sistemu i da služe sagorijevanju masti kada je tijelo pod stresom ili tokom tjelovježbe. Poučeni rezultatima ovog istraživanja, oni nagađaju da dva suprotna živčana signala mogu raditi u suradnji sa simpatičkim živčanim sistemom u sagorijevanju masti.

“Tim još ne zna tačno koje poruke senzorni neuroni prenose u mozak iz masnog tkiva, samo da su veze i komunikacije ključne za održavanje zdrave masnoće”, objasnio je, prenosi Klix.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...