Izlaznost na izborima 50 posto, četiri posto manja nego 2018.

/

Centralna izborna komisija (CIK) je saopćila da je izlaznost na današnjim Općim izborima u Bosni i Hercegovini iznosila 50 posto, što je za četiri posto manje u odnosu na Opće izbore iz 2018. godine.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović je objavio podatke o izlaznosti birača, kao i o nepravilnostima tokom izbornog procesa. Obratio se predsjednicima općinskih/gradskih izbornih komisija.

“Odziv sa redovnih biračkih mjesta je 50 posto, bez ovih sa kojih nismo dobili podatke. Želim skrenuti pažnju predsjednicima općinskih/gradskih izbornih komisija da završe svoju obavezu unosa podataka u jedinstveni informacioni sistem, kako o odzivu i zatvaranju bračkih mjesta, tako i o unosu rezultata izbora. Treba se držati propisa i rokova koji su propisani zakonom”, napomenuo je.

U Federaciji Bosne i Hercegovine izlaznost iznosi 973.653 ili 48 posto, u Republici Srpskoj 638.076 ili 53 posto te u Brčko distriktu 32.315 ili 44 posto. Među lokalnim zajednicama u kojima je izlaznost bila, kako je rekao, rekordna su:

  • Laktaši 61 posto;
  • Ugljevik 64 posto;
  • Istočni Drvar 67 posto;
  • Banovići 73 posto;,
  • Sokolac 70 post;
  • Han Pijesak 67 posto;
  • Istočna Ilidža 71 posto;
  • Jablanica 63 posto.

Istakao je da je na pojedinim biračkim mjestima obustavljeno glasanje zbog incidenata i tehničkih poteškoća te da je izborni proces produžen poslije 19 sati tamo gdje je to bilo potrebno, piše Klix. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Panonska jezera imaju impresivne rezultate: Od 1. juna više od 200.000 posjeta

Prvi dio, sezone na Panonskim jezerima u Tuzli protekao...

Dok BiH kupuje struju i bilježi gubitke: Milijarde maraka “teku” Drinom

Blaga zima i nedostatak snijega, ali i period dugotrajne...

Nema krize, za šest mjeseci smo registrovali skoro 500 novih automobila više nego prošle godine

U našoj zemlji je registrovano više od 6.300 novih...

U BiH se zbog globalne situacije očekuje poskupljenje automobila

Naelektrizirano je ozračje oko električnih automobila i poreza na...