Tužilaštvo BiH traži pritvor za osumnjičene za izborne prevare, ovo su njihova imena

/

Nakon što su predati u nadležnost Tužilaštva BiH, postupajuća tužiteljica ispitala je osumnjičene u prisustvu njihovih odvjetnika, te je prema Sudu BiH upućen prijedlog pritvora za svih 5 osumnjičenih osoba.

Mjera pritvora predložena je za osumnjičene Suvadu Halilović, rođenu 1954. godine, Bosanski Novi / Novi Grad, Emiru Vakufac, rođenu 1970. godine, Bosanski Novi / Novi Grad, Ramiza Hamzagić, rođenog 1967. godine, Bosanski Novi / Novi Grad, Ismeta Džafić, rođenog 1958. godine, Bosanski Novi / Novi Grad, Ismeta Mehinović, rođenog 1970. godine, Bosanski Novi / Novi Grad.

Mjera pritvora potrebna je zbog nastavka istražnih aktivnosti Tužilaštva BiH i partnerskih policijskih agencija, o svim okolnostima počinjenja kaznenih djela vezanih za dostavljanje velike količine ispunjenih glasačkih listića na biračko mjesto. Temeljitom istragom tužiteljstva i policijskih agencija, nastojat će se identificirati sve osobe povezane sa ovim kaznenim djelom, kao i organizatori i nalogodavci ovih nezakonitih aktivnosti.

Naime, postoji opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, priktivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su zbog krivičnih djela: Izborna prevara iz članka 154. KZ BiH i Uskraćivanje biračkog prava iz članka 150. KZ BiH.

Također, tužilaštvo BiH u komunikaciji sa CIK BiH, poduzima aktivnosti kako bi se osigurali uvjeti potrebni za održavanjem zakonitog izbornog procesa na navedenom biralištu.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

Planirate ove godine ljetovati u Neumu: Ovo su cijene smještaja

Duž obale Neuma prostiru se uređene šljunkovite plaže, a...

Monstruozna šala pokoljem u školi u Trebinju znak uzbune: Strožije kazne za roditelje djece koja prijete

Na prijedlog nadležnog tužilaštva, Okružni sud u Banjoj Luci...

Kako i kome se izdaje dipomatski pasoš BiH?

Kako biste dobili diplomatski pasoš BiH, potrebno je da...

Akcija SIPA-e u više gradova zbog lažnih fakultetskih diploma iz Goražda

Od ranih jutarnjih sati policijski službenici SIPA-e sprovode operativnu...