Saopštenje za javnost vezano za nabavku mjesečnih karti učenicima srednjih škola

/

Shodno prošlosedmičnim protestima roditelja i učenika zavidovićkih srednjih škola, te negodovanju dijela vijećnika u Gradskom vijeću Zavidovići a vezano za poskupljenje i nabavku mjesečnih voznih karti učenicima srednjih škola Gradonačelnik izdaje slijedeće obavještenje i saopštenje za javnost:

„Grad Zavidovići već duži niz godina opredjeljuje sredstva za kupovinu mjesečnih karti za socijalno-ugrožene učenike srednjih škola. Dodjela mjesečnih karti bi se trebala vršiti  na osnovu Kriterija za subvencioniranje troškova prevoza učenika srednjih škola koji koriste javni prevoz na području Grada Zavidovići i dr. Kriterijima su utvrđeni uslovi, način i postupak dodjele sredstava iz Budžeta Grada Zavidovići za subvencioniranje ovih troškova.

Korisnici sredstava mogu biti učenici srednjih škola iz socijalno-ugroženih porodica na prijedlog predstavnika mjesnih zajednica koje su udaljene više od 3 km od administrativnog sjedišta Grada Zavidovići, na prijedlog direktora srednjih škola i na prijedlog Gradonačelnika.

Shodno navedenom mjesne zajednice su u obavezi početkom svake školske godine putem oglasa obavijestiti građane o mogućnostima prijave za besplatnu mjesečnu kartu na osnovu slijedećih kriterija:
– Primanja koja po članu domaćinsta ne prelaze 100 KM (15 bodova),
– Primanja po članu domaćinstva od 101 do 150 KM (10 bodova),
– Primanja po članu domaćinstva 151 do 200 KM (5 bodova),
– Učenik ili član kućnog domaćinstva sa posebnim potrebama, invalidna osoba ili teško oboljeli (20 bodova),
– Broj učenika u kućnom domaćinstvu (2 učenika 5 bodova, 3 učenika 10 bodova, 4 i više učenika 15 bodova).

Po navedenim kriterijima mjesečne karte za učenike srednjih škola dodjeljivat će se i nakon usvajanja Budžeta 2023. godine.

Godišnji iznos sredstava koja se realizuju za ovu namjenu iznose 50.000,00 – 70.000,00 KM, a broj učenika kojima se obezbijede besplatne mjesečne karte je od 110 do 120 učenika na mjesečnom nivou.

Obzirom da nadležna gradska služba ima saznanja da predstavnici većine mjesnih zajednica nisu blagovremeno obavijestili javnost o ovome, te da dostavljaju spiskove učenika čiji su roditelji stalno zasposleni u zemlji ili u inostranstvu smatram da isti nesavjesno i neodgovorno obavljaju funkciju na koju su izabrani od strane svojih sugrađana, pogodujući time svojim rođacima i bliskim komšijama a zanemarujući stvarno socijalno-ugrožene porodice i učenike iz tih porodica. Grad Zavidovići će u narednom periodu razmotriti sve mogućnosti da se ova praksa prekine, te da se mjesečne karte obezbijede onima kojima je to zaista potrebno.

U mjesecu decembru tekuće godine, imajući u vidu povećanje cijena osnovnih životnih namirnica kao i ostalog, te shodno budžetskim mogućnostima, Grad Zavidovići će obezbijedit svim učenicima srednjih škola u Zavidovićima besplatne mjesečne karte. Obzirom da se Gradska uprava domaćinski odnosi prema budžetskim sredstvima, tj. sredstvima građana Zavidovića, i u narednoj godini nastojat ćemo subvencionirati mjesečne karte učenicima srednjih škola na osnovu kriterija, a istovremeno će se spriječiti malverzacije predstavnika mjesnih zajednica i svih onih na osnovu čijih prijedloga je do sada vršena nabavka mjesečnih karata. Napominjem da je Grad Zavidovići jedan od rijetkih gradova / općina u Federaciji Bosne i Hercegovine koji nastoji prevazići ovaj problem olakšavajući učenicima i podstičući ih time na ostvarivanje boljih rezultata u školovanju. Grad Zavidovići stoji na raspolaganju Vijeću roditelja, učenicima i direktorima škola za dalju saradnju“, kazao je Gradonačelnik doc. dr. Hašim Mujanović.

Povezani postovi

Iznenada nas je napustio mladi profesor Samir ef. Muminović

Šok i nevjerica na društvenim mrežama zbog iznenadne smrti...

Informacija o pokrenutom postupku javne nabavke za asfaltiranje puteva na području mjesnih zajednica u Zavidovićima

Grad Zavidovići objavio je postupak javne nabavke za asfaltiranje...

Gradonačelnik podnio tužbu za klevetu protiv Ćašifa Hasančića, predsjednika UG JUDB Zavidovići

Gradonačelnik Hašim Mujanović danas je podnio novu tužbu za...