Prvi skandal na prvoj sjednici NSRS: Opozicija u RS-u odbila rukovanje s članovima CIK-a

/

Članovi Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović i Jovan Kalaba napustili su Narodnu skupštinu RS-a nakon što im je saopćeno da se opozicionari neće rukovati s njima prilikom dodjele certifikata, saznaje Klix.ba.

Poslanici iz redova opozicije (PDP i SDS) su ranije danas preuzeli certifikate u stručnoj službi Narodne skupštine RS-a i tako izbjegli susret s Arnautovićem i Kalabom na sjednici skupštine.

Razlog zbog kojeg ne žele rukovanje i fotografisanje s članovima CIK-a leži u činjenici da opozicija smatra da je pokradena na izborima, posebno u utrci za predsjednika RS-a. Iako su tražili ponavljanje izbora, CIK je odbio taj zahtjev i proglasio Milorada Dodika pobjednikom u borbi za entitetskog predsjednika.

Danas u 12 sati je zakazana konstitutivna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, (NSRS) novog, jedanaestog saziva, zakazana je za danas u Banjoj Luci.

Na konstitutivnoj sjednici NSRS zakletvu će položiti novoizabrani poslanici, te predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i novoizabrani potpredsjednici RS-a Davor Pranjić i Ćamil Duraković.

Kako je Klix.ba jučer pisao, članovi CIK-a nisu dobili poziv za konstitutivnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH jer bi ih, kako saznajemo, dočekao sličan scenario.

Iz CIK-a je danas saopćeno da se ipak nadaju da će njihovi članovi dobiti poziv za konstituirajuću sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH, jer je to uvijek bila praksa.

Izvor: crna-hronika

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Da li treba da dođe do spuštanja dobne granice krivične odgovornosti sa 14 na 12 godina…

Krivična odgovornost djece. Pitanje je koje je aktuelno još...

Migranti iz Srbije sve češće biraju put ka Bosni i Hercegovini

Direktor srbijanskog Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila...

Da li je vakcinacija djece izbor roditelja ili zakonska obaveza?

Dok roditelji sve manje vakcinišu svoju djecu, zdravstveni radnici...

Izvoz električne energije iz BiH manji za 52,7 posto u odnosu na isti period 2023.: Zašto?

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine...