Hašim Mujanović: Saopštenje za javnost vezano za nezakonito imenovanje Vlade ZDK

/

Saopštenje za javnost vezano za nezakonito imenovanje Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Jučerašnjim imenovanjem novog saziva Vlade Zeničko-dobojskog kantona svjedočimo da se radi samo o gramzivoj želji za vlašću. Prije svega želim naglasiti da je imenovanjem novog saziva Vlade Zeničko-dobojskog kantona prekršen Zakon o Vladi ZDK.

Paradoks je da su samo jednu tačku ranije svi zastupnici položili zakletvu kojom su se obavezali da će poštovati Ustav i Zakone. Kratko trajaše zakletva a četiri godine su duge,koliko li će još puta prekršiti. Dokaz tome je i jasna argumentacija premijera Mirnesa Bašića da izbor ovakve Vlade predstavlja povredu Zakona i Poslovnika o radu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, no to predsjednicima stranaka koji kadroviraju i nameću rješenja apsolutno ništa ne znači.

Bitno je ustoličiti svoje poslušnike i preko njih urušiti i ovo malo države što je ostalo, po svaku cijenu. Vrh licemjerstva je pravdanje pojedinaca podrškom građana. Podsjećamo da građani nisu doživjeli kolektivnu amneziju. Dovoljno je samo na stranici CIK-a provjeriti izborni rezultat svakog kandidata.

Jednako tome je i spinovanje da iza svega stoji vrh stranke a taj vrh, ili ti Predsjedništvo stranke, nije uopšte zasijedalo niti se vršila bilo kakva konsultacija i usaglašavanje stavova u vezi sa prijedlogom kandidata. Čemu Statut političke stranke ukoliko se ne djeluje u skladu sa istim.

Politika se ne temelji na samovolji pojedinaca i umišljenih moćnika nego na pravilima ponašanja i dosljednoj implementaciji principa na kojima se zasniva djelovanje političke partije, a izborni rezultat je osnov za formiranje vlasti i imenovanje na određene pozicije. Pitam se da li je ovo normalan način političkog funkcionisanja kako je to prikazano na primjeru rada Predsjednika Narodnog evropskog saveza ili je prekršajno nestatutarno djelovanje.

Slažem se s mišljenjem Premijera Bašića da ulazimo u neizvjesnu političku krizu u našem Kantonu, dodat ću i na višim nivoima vlasti, imajući u vidu da se imenovanje odnosno postavljanje političkih kadrova ne vrši po kompetenciji nego po prijateljsko – poznaničkim vezama i sigurno predstavlja daljnje urušavanje ionako poljuljanog povjerenja kako u sam izborni proces tako i u pojam političkog predstavnika.

Kada je u pitanju imenovanje Ministra za privredu, iz Zavidovića, jasno naglašavam da je ovo rezultat privatnih poznaničkih veza predsjednika NES-a, njegove samovolje a nikako ozbiljnog strateškog političkog promišljanja zasnovanog na kriterijima i postavljenim političkim ciljevima i izbornim rezultatima.

Imenovani ministar ispred političkog subjekta NESa (čitaj ASDA) ponovo je prokockao povjerenje na način da je vodio dvostruku, licmjernu, politiku tako što je mimo organa stranke pregovarao i dogovorio poziciju ministra samo za sebe a po cijenu drugih ministarskih pozicija i pozicija u javnim preduzećima, direkcijama i komisijama koje bi trebale pripasti i drugim organizacijama poput Zenice,Tešnja,Kaknja,Visoko,Zavidovića, shodno potpisanoj programskoj koaliciji.

Nameće se ili postavlja se pitanje političke saradnje ASDA i NBL koje su implementirali politički projekat ujedinjenja tvoreći NES, a bez bilo kakve zastupljenosti kadrova NBLa što insinuira da je sam projekat kreiran kako bi kadrovska struktura NBLa pojačala kadrove ASDA i bila iskorištena za predhodni izborni ciklus. Da li je ovo ujedno i kraj tog fingiranog projekta odgovor se svakako očekuje od predsjednika NBLa Ibrahima Hadžibajrića.

Gradonačelnik Hašim Mujanović

Povezani postovi

SDA odbacila kandidaturu Mehmedovića: Jedini kandidat za predsjednika stranke Izetbegović

Izborna komisija Stranke demokratske akcije (SDA) u okviru priprema...

Održana sjednica Kantonalnog odbora SDA Zeničko- dobojskog kantona, predložen kandidat za predsjednika SDA

Sinoć je u Zenici održana sjednica Kantonalnog odbora SDA...

HDZ napustilo 14 članova iz ZDK: Brane nam političko djelovanje jer ne pratimo slijepo politiku podjele

U Zeničko-dobojskom kantonu je 14 istaknutih članova HDZ-a BiH...

Kasumović protiv Sinanovića: “Hrabri” ministre vi ni u mjesnoj zajednici ne biste mogli vršiti neku funkciju

Nakon što je ministar policije Benjamin Sinanović povukao s...