Novalić sipao hvalospjeve o sebi na BHT-u, poručio da je moguć i minimalac od 700 KM

/

Na pitanje da li su odlukom Vlade FBiH o najnižoj plati u iznosu od 596 KM zadovoljene potrebe građana u trenutnim ekonomskim uslovima, Novalić kaže da je ta odluka donesena prema uredbi koju je Vlada FBiH uradila sa Svjetskom bankom

Put do rasta plata i do rasta minimalne plate vodi preko usvajanja zakona o doprinosima i dohotku, koji obaraju opterećenje, izjavio je za BHRT federalni premijer Fadil Novalić.

“Reforma je imala četiri stuba, mi smo završili tri. Sa ta tri sam jako zadovoljan. Finansijski zakoni koji su doveli likvidnost u Federaciju, pa i u cijelu Bosnu i Hercegovini, jako popravili pa gotovo i udvostručili budžet. Broj dva su socijalni zakoni, kao što je penzioni, kao što je dječji doplatak, Zakon o demobiliziranim borcima itd. Treći stub te reforme je bilo radnopravno zakonodavstvo koje nam je podarilo 64.000 novouposlenih radnika u Federaciji koji su donijeli novu ekonomsku snagu u FBiH”, kazao je Novalić u emisiji Aktuelni intervju BHT1, govoreći o reformama koje je provela Vlada Federacije BiH u proteklom mandatu.

Premijer Novalić napominje kako nije zadovoljan “četvrtim stubom” reformi, koji se odnosi na fiskalne zakone – Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak.

“Nismo usvojili, možda zato što nije bilo većine ili hrabrosti u Parlamentu. Mi smo ga poslali prije pet godina u Parlament, a neki dan smo ga čak i popravili jer je ekonomska situacija dopustila da još snizimo obaveze i da još povisimo neoporezivi dio u Zakonu o dohotku. S tim nisam zadovoljan i poslao sam već urgenciju da prva stvar poslije usvajanja budžeta budu ti zakoni. Ti su nam zakoni definitivno potrebni jer vode put do smanjenja obaveza. Federacija stoji jako dobro ekonomski, a to je put do povećanja plata koji nam je tako potreban”, naglasio je Novalić.

Na pitanje da li su odlukom Vlade FBiH o najnižoj plati u iznosu od 596 KM zadovoljene potrebe građana u trenutnim ekonomskim uslovima, Novalić kaže da je ta odluka donesena prema uredbi koju je Vlada FBiH uradila sa Svjetskom bankom.

“To je povećanje od 53 KM. Ni 200 KM nije neka cifra u današnje vrijeme. Ja sam mnogo puta ponovio da put do rasta plata i do rasta minimalne plate, pa sam čak procijenio da bez problema ona može biti i 700 KM, vodi preko usvajanja zakona o doprinosima i dohotku, koji obaraju opterećenje. Ako usvojimo zakone gdje opterećenje nije više 70 posto nego 50 posto, logično je da će i minimalna plata moći biti ne 600 KM, nego 700 ili 750 KM. Znači, prvo ta dva zakona, a onda može sve ostalo. Znate li na šta bi se svelo da mi sada dignemo na 700 KM? Samo bi Federacija BiH kroz povećanje obaveza dobila 120 miliona KM, a mi ih više iz tog izvora ne želimo. Ne želimo iz privrede uzimati novac koji treba da ide u povećanje plata”, rekao je Novalić, dodavši da je zahtjev sindikata da iznos minimalne plate bude 1000 KM trenutno nerealan.

U razgovoru za BHT, premijer Novalić je, između ostalog, govorio i o budžetu Federacije za ovu godinu, reformi zdravstva i uvezivanju radnog staža za više od pet hiljada radnika, prenosi fokus.

 

 

 

Povezani postovi

Sjajne vijesti: Uskoro jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u regionu

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu...

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...