Ovo su najpopularnija zanimanja širom svijeta: Saznajte koje je u BiH

/

Fascinantna mapa svijeta otkriva najpopularnije poslove širom naše planete – a posao pilota je rangiran kao neprikosnoveno zanimanje iz snova.

Na mapi – generisanoj korišćenjem podataka Google pretrage za 12 mjeseci – nazivi zemalja su dopunjeni poslovima o kojima njihovi stanovnici najviše žele informacije u cilju promjene karijere.

Pretrage za „kako postati pilot“ i slično su najpopularnije u 25 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD i Australiju, sa ukupno 930.630 pretraga. „Pisac“ je drugi sa 801.200 pretraga, ali je na vrhu u 75 zemalja, uključujući Indiju, Novi Zeland i Južnu Afriku.

„Plesač“ je treći, a studija otkriva da je prikupila 278.720 pretraga širom svijeta i da je to najtraženija profesija u zemljama uključujući Nigeriju i Ganu, prenosi Daily Mail.

Mapu je sastavio Remitli, pružalac finansijskih usluga za imigrante, koji je pregledao skoro 200 vrsta poslova i analizirao obim pretrage fraza koje se obično povezuju sa istraživanjem nove karijere, čime je ustanovljen najtraženiji posao na Google u svakoj od zemalja u protekloj godini.

Navodi se da je biti pilot zanimanje koje je „poznato po odličnoj plati, odličnim izgledima za posao i mogućnostima putovanja“.

„Kada porastem, želim da budem pilot’ je dugo bio san iz detinjstva mnogih širom svijeta i, prema našoj analizi podataka pretrage, ova profesija nije prestala da bude interesantna“, navodi se u objašnjenju analize.

Međutim, studija je generalno otkrila da su se karijere u sektoru umjetnosti i kulture pokazale najpopularnijim.

U Bosni i Hercegovini to je zanimanje development.

Biti „Jutjuber“ (195.070 pretraga) je na četvrtom mjestu, a na vrhu je u zemljama uključujući Meksiko i Japan, dok je peti biti „preduzetnik“ (178.380 pretraga), profesija koja se pokazala najpopularnijom u zemljama uključujući Luksemburg i Gvatemalu.

„Postati glumac“ (176.180 pretraga) je šesto i na vrhu je u zemljama poput Turske i Austrije, dok je biti „influenser“ na sedmom mjestu (159.180 pretraga), ali važi za najtraženiji posao u zemljama kao što su Španija, Venecuela i Argentina.

Osmo mjesto je „programer“ (125.310 pretraga), posao koja je preuzeo vodeću ulogu u zemljama kao što je Makedonija.

Deveto mjesto zauzima „postati pjevač“ (121.430 pretraga) – na vrhu u zemljama uključujući Vijetnam – a deseto je „biti učitelj“ (114.950 pretraga), što dominira u Maleziji, između ostalih zemalja.

Pored mape svijeta, Remitli je također napravio mape sa regionalnim raščlanjivanjem podataka za pretragu.

U Evropi je „biti pisac“ na prvom mjestu širom Skandinavije, kao i u zemljama kao što je Grčka, dok Francuzi najčešće traže informacije o tome „kako postati advokat“. U Portugalu je „biti vatrogasac“ broj jedan, a u Njemačkoj je „biti profesor“ posao iz snova.

Prelazeći Atlantik u Severnu i Centralnu Ameriku, Kanađani najčešće traže savjet kako da „budu piloti“, dok je advokatura najpopularnije zanimanje u Portoriku, Gvadalupu i Martiniku.

Povezani postovi

MOJ parizer i MOJA hrenovka MADI zlatni na 90. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Neosporan kvalitet u prehrambenoj industriji međunarodne scene ponovo je...

Održani Hardox dani u kompaniji Saračević Tešanj

Kompanija Saračević u Tešnju je u protekla dva dana...

U Tešnju najuspješnija njemačka investicija u BiH

Prihodi kompanije Mann+Hummel BA sa sjedištem u Tešnju prvi...

Prva grupa kineskih radnika stigla u BiH, radit će na velikom projektu

Poslije dvije godine i osam mjeseci teških pregovora, konačno...