Zlatna groznica trese BiH: Nakon Jezera, ležišta zlata pronašena u još jednom gradu

/

Zlatna groznica trese BiH. Kompanija Lykos Metals, koja je izvijestila o pronalaženju većih količina zlata u opštini Jezero, na tragu je otkrivanja ležišta ovog plemenitog metala i u Čajniču, koja su u početnoj fazi istraživanja.

Kompanija provodi istraživanja u Sinjakovu i Čajniču i identificirala je tri nove polimetalne nosive zone iz prvog iskopa na lokalitetu Erak u okviru projekta Zekil-Erak. Najšira zona ima dužinu iskopa od 61 m (stvarna širina 50 m). Prosječno je 1,50 grama po toni zlata, saznaje Indikator.

Početak bušenja

Firma je trenutno u procesu ishođenja potrebnih dozvola za početak bušenja na lokalnom području.

U Čajniču su identifikovana dva nova područja – imanja Kapov i Tubrojevi. Bit će detaljno mapirani u pripremi za moguće programe bušenja.

Ovisno o zimskim vremenskim uvslovima, pripreme za pristup lokaciji planirane su za početak u prvom tromjesečju 2023. na prethodno identifikovanim i prijavljenim ciljevima. To su Majdan (uzorci stijena testirani do 1,91 g/t zlata, 220 g/t srebra i 13,26 g/t olova) i Pisonica (uzorci stijena s do 51 g/t srebra i 2,78% olova).

U julu 2022. firma je pokrenula program s pet iskopa kako bi pratila anomaliju zlata u tlu površine 4 km2 otkrivenu na nalazištima Zekil i Erak. Do danas su završena tri rova ​​(dva rova ​​u Zekilu i jedan u Eraku).

Tri rova

Geološki terenski tim identificirao je mineralizaciju u sva tri rova. Nekoliko mineraliziranih zona koje su presječene uključile su presretnje zlata u različitim količinam. Uključuju i ona visokog stepena, zajedno sa drugim metalima srebrom, bakrom i antimonom.

Daljnji terenski radovi na lokalitetu Erak obustavljeni su zbog početka zime.

Lykos Balkan saopštio je prije dva dana da su dosadašnji laboratorijski rezultati geoloških istraživanja na području opštine Jezero pokazali visoke sadržaje zlata.

“Na tri lokacije na teritoriji opštine Jezero potvrđeni su visoki sadržaji zlata na kontaktima različitih litoloških jedinica. I to do nevjerovatnih 27,5 grama po toni”, saopšteno je iz ove kompanije, piše Raport. 

Povezani postovi

Objavljeni detalji presude u predmetu “Bosnalijek” i šta se sve tačno oduzima od osuđenih

Kantonalni sud Sarajevo objavio je detalje prvostepenu presude u...

Građani FBiH će platiti i ceh loših menadžera u zdravstvu: Vlast nas zadužila za 200 miliona KM, bez obrazloženja

Parlamentarna većina u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i...

Šest sindikata danas izlazi na ulice Banje Luke: Traže veće plaće

Sindikalne organizacije u RS danas izlaze na proteste. Oni...

Lista zemalja sa najvećom promjenom broja stanovnika, BiH na 16. mjestu

Globalna mreža "World of Statistics" objavila je listu država...