Štrajk u Njemačkoj: Ne rade vrtići, saobraćaj obustavljen

/

Prema podacima Udruženja aerodroma, štrajkom u Njemačkoj danas bi moglo biti pogođeno 380.000 putnika, a očekuje se da će saobraćaj biti poremećen i do sredine sedmice.

Predstavnik Njemačke željeznice (DB) pozvao je putnike da odgode putovanja ako je to moguće ili da ih premjeste.

Zatvaranje tunela

S obzirom na to da u štrajku učestvuju i zaposlenici njemačkih autocesta, strahuje se i od velikih zastoja u ponedjeljak zbog preopterećenosti, ali i zatvaranja tunela koji zbog štrajka neće biti pod nadzorom.

Prema ispitivanju koje je provela Njemačka novinska agencija dpa, uprkos velikim problemima koje donosi štrajk saobraćajnog sektora u Njemačkoj većina građana ima razumijevanja za obustavu rada.

Prema anketi 55 posto ispitanika zajednički štrajk sindikata Verdi i EVG smatra „opravdanim“ ili „potpuno opravdanim“, a 38 posto akciju smatra „neopravdanom“ ili „potpuno neopravdanom“.

Alternativno rješenje

Ispitivanje je pokazalo da 69 posto ispitanih nije pogođen štrajkom jer ili ne ovisi o prijevoznim sredstvima ili je pronašlo neko alternativno rješenje za ponedjeljak.

U pravilu zaposleni ili učenici dužni su pojaviti se na radnom mjestu ili u školi uprkos štrajku saobraćajnog sektora s obzirom na to da je štrajk najavljen nekoliko dana prije, a što, prema zakonu, omogućava pronalazak alternative.

Savez njemačkih gradova i općina koji se u pregovorima o kolektivnim ugovorima sa sindikatom Verdi pojavljuju u ulozi poslodavca, kritizirao je štrajk u ponedjeljak posebno zbog njegovog obima.

– Štrajk u ponedjeljak poprima dimenzije generalnog štrajka i zbog njegovog obima teško je govoriti o štrajku upozorenja – rekao je predsjednik Saveza njemačkih gradova i općina Gerd Landsberg u razgovoru za dnevnik „Rheinische Post“.

Pregovori trebali biti nastavljeni

Landsberg je kritizirao i vrijeme održavanja štrajka upravo na dan kada su pregovori poslodavaca i sindikata o novom kolektivnom ugovoru trebali biti nastavljeni.

Njemačka vlada je inače odbacila komentare na predstojeći štrajk naglašavajući kako se ne želi miješati u pregovore poslodavaca i sindikata.

– Pravo na štrajk jedno je od temeljnih prava u Njemačkoj – rekao je glasnogovornik njemačke vlade Štefen Hebeštrajt (Steffen Hebestreit). On je istovremeno na učesnike u pregovorima apelirao da što prije pronađu rješenje kako bi uticaj na svakodnevicu građana bio što manji.

Njemačka je od početka godina pogođena valom štrajkova, posebno u javnom sektoru tako da su u već nekoliko navrata štrajkali uposlenici gradskih prometa, bolnica i vrtića, ali i osoblja u zračnim lukama.

Zatvoren je aerodrom u Frankfurtu.

U Njemačkoj ne rade ni vrtići ni škole, piše Bild.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...

Dva državljana BiH uhapšena u Njemačkoj zbog šverca oružja

Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva...

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...