Ramazan u restoranu Tešnjaka Belmina Čostovića u Njemačkoj: Iftari kao u Bosni, topa, somuni i bosanski specijaliteti

/

Bez somuna i tope teško je zamisliti iftar u Bosni i Hercegovini. Svaki ramazan prije iftara ispred pekara stvore se redovi, jer svi žele imati svježe i vruće somune za iftar. Bošnjaci u Njemačkoj sa nostalgijom za vrijeme ramazana govore o topi i somunima, ali i bosanskim specijalitetima i sjećaju se lijepih dana u domovini. Ipak, u nekoliko restorana u Njemačkoj oni mogu uživati u pravim somunima i topi, ali i drugim bosanskim specijalitetima.

Jedno od tih mjesta je i “Traditionelle Balkankuche by Belmin”, mali restoran u Ehingenu kod Ulma. Naime, Tešnjak Belmin Čostović, nakon što je deset godina imao svoje restorane u italijanskom Trevisu, 2021. godine odlučio je nastaviti biznis u Njemačkoj i otvorio je ovaj restoran.

Drago nam je što za naše ljude možemo pripremiti iftare kao u našoj Bosni. Lijepo je da se za vrijeme ovog svetog mjeseca naši Bosanci i Hercegovci kod nas osjećaju kao u domovini. Na jelovniku se nalaze begova čorba, sarma, punjene paprike, tarhana, piletina sa ražnja, teletina ispod sača, janjetina, pljeskavice, ćevapi sa kajmakom, sudžukice, kobasice… Jela pripremamo i služimo u zemljanim posudama. Šta bi bio iftar bez tope i somuna. Kao šlag na kraju dolaze naše tufahije, baklave, tulumbe i hurmašice. Naravno, ambijent mog restorana je upotpunila tešanjska Gradina. Za vrijeme iftara puštamo naše sevdalinke – govori Čostović koji goste uslužuje u tradiconalnoj bosanskoj nošnji sa fesom na glavi.

Kako kaže, nije se pokajao što je Italiju zamijenio Njemačkom.- Više sam nego zadovoljan kako se biznis razvija. Kod nas je kvalitet na prvom mjestu. Balkanci su poznati kao odlični domaćini, a o specijalitetima naše kuhinje priča se širom svijeta. Mi Balkanci, posebno Bosanci, poznati smo kao veliki gurmani. U mom restoranu svako će naći nešto za sebe, osim vegetarijanaca – kaže na kraju Belmin.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Još jedna velika pljačka novca u Doboju, policija na nogama

Dobojska policija traga za lopovom ili više njih koji...

Firma SeCom Jelah prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

Firma SeCom Jelah je pružila podršku Mješovitoj srednjoj školi...

Tešanj: Tokom vikenda dvije intvencije vatrogasaca

U protekla 72 sata, Profesionalna vatrogasna jedinica (PVJ) Tešanj...

Tura “No Limit!” – Biciklistička avantura od Minhena do Tešnja

Sedmorica članova biciklističkog tima, Ikre Minhen, krenuli su danas...