Ovo su predmeti za djecu koji mogu predstavljati ozbiljnu opasnost

/

Postoji niz predmeta namijenjenih djeci u različitim dobnim skupinama, ali oni ipak mogu predstavljati ozbiljnu opasnost pa se preporučuje da ih izbjegnete.

Predmeti koje svakodnevno koristimo mogu izgledati sasvim bezopasni, ali kada se u njihovoj blizini pojavi dijete, poželjno je da se obrati dodatna pažnja.

Metalni dječiji nakit

Iako je nakit za djecu mnogo sigurniji nego što je bio u prošlosti, mnogi ljudi još uvijek imaju stari nakit koji sadrži olovo ili kadmij. Izbjegavanje ovakvih i sličnim predmeta ne samo da bi trebalo izbjegavati zbog hemikalija već i zbog toga što su manja djeca sklona gutanju manjih predmeta.

Zaštite za krevetić

Iako zaštite za krevetić izgledaju kao odlična sigurnosna mjera, one zapravo mogu imati više štete nego koristi. Ovo se posebno odnosi na djecu mlađu od dvije godine. Poželjno je da se uklone sve mekane stvari poput zaštite za ogradice, gnijezda i plišanih igračaka, kako ne bi došlo do gušenja.

Nosiljke za bebe

Nosiljke su sve češći predmet kojim se roditelji služe, jer im ona olakšava svakodnevnicu. Međutim, one su štetne za djecu, ukoliko se pravilno ne koriste. Prema uputama, roditelji bi trebali provjeriti da li su bebini dišni putevi blokirani. Osim toga, potrebno ih je postaviti relativno visoko i učvrstiti kako ne bi došlo do pada.

Trampolini

Iako trampolini predstavljaju odličnu zabavu za mališane, oni su zapravo jedan od najopasnijih predmeta koje možete kupiti djetetu. Skakanje na trampolinu najčešće dovodi do povreda koje uključuju prijelome i iščašenja, piše Klix. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...