Ovo su predmeti za djecu koji mogu predstavljati ozbiljnu opasnost

/

Postoji niz predmeta namijenjenih djeci u različitim dobnim skupinama, ali oni ipak mogu predstavljati ozbiljnu opasnost pa se preporučuje da ih izbjegnete.

Predmeti koje svakodnevno koristimo mogu izgledati sasvim bezopasni, ali kada se u njihovoj blizini pojavi dijete, poželjno je da se obrati dodatna pažnja.

Metalni dječiji nakit

Iako je nakit za djecu mnogo sigurniji nego što je bio u prošlosti, mnogi ljudi još uvijek imaju stari nakit koji sadrži olovo ili kadmij. Izbjegavanje ovakvih i sličnim predmeta ne samo da bi trebalo izbjegavati zbog hemikalija već i zbog toga što su manja djeca sklona gutanju manjih predmeta.

Zaštite za krevetić

Iako zaštite za krevetić izgledaju kao odlična sigurnosna mjera, one zapravo mogu imati više štete nego koristi. Ovo se posebno odnosi na djecu mlađu od dvije godine. Poželjno je da se uklone sve mekane stvari poput zaštite za ogradice, gnijezda i plišanih igračaka, kako ne bi došlo do gušenja.

Nosiljke za bebe

Nosiljke su sve češći predmet kojim se roditelji služe, jer im ona olakšava svakodnevnicu. Međutim, one su štetne za djecu, ukoliko se pravilno ne koriste. Prema uputama, roditelji bi trebali provjeriti da li su bebini dišni putevi blokirani. Osim toga, potrebno ih je postaviti relativno visoko i učvrstiti kako ne bi došlo do pada.

Trampolini

Iako trampolini predstavljaju odličnu zabavu za mališane, oni su zapravo jedan od najopasnijih predmeta koje možete kupiti djetetu. Skakanje na trampolinu najčešće dovodi do povreda koje uključuju prijelome i iščašenja, piše Klix. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Meteorolozi objavili kakvo bi nas vrijeme moglo očekivati za prvomajske praznike

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je srednjoročnu prognozu sa...

Bolest bubrega tiho se javlja: Jedan rani simptom može biti upozorenje

Smrtnost povezana s bubrežnom bolesti raste iz godine u...

Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima,...

Zeničanin Irdin Dinči snima tri nove pjesme, krije ime kolege sa kojim je uradio duet

Irdin Dinči uskoro ulazi u studio kako bi snimio...