Nije baš tako jednostavno pripremiti grah, koji je i dalje među omiljenim jelima na ovim prostorima.
Glavno pitanje kada neko priprema grah jeste: može li nekako brže da se skuha?
Ima tu različitih teorija i trikova, a koji ne podrazumijevaju da grah potopite prethodne noći u hladnu vodu.
Jedna od varijanti je korištenje ekspres lonca, koji skraćuje proces kuhanja i to ne samo kod graha.
Ako nemate ekspres lonac, onda ćete morati da primijenite neki od savjeta koje iskusniji kuhari koriste već godinama.
Već kod prvog kuhanja graha (količina koju vi želite) u vodu dodate jednu kašičicu sode bikarbone. Ostavite grah da se kuha najmanje 15 minuta, nakon toga ocijedite vodu i dodajte malo ulja.
Dobro promiješajte, kako bi bili sigurni da je ulje raspoređeno po svakom zrnu.
Dolijte hladnu vodu u grah. Ostavite da se krčka 45-50 minuta i trebalo bi da imate potpuno skuhan grah.
I na kraju, ali svakako, ne najmanje važno – vrijeme za kuhanje graha zavisi prije svega od njegove vrste i kvaliteta.
Nekvalitetan i star grah možda se i nikada ne skuha da bi bio kao što treba da bude, nezavisno od vremena koje provede u šerpi.
Izvor: radiosarajevo