Kako da skuhate najbolji grah za 45 minuta bez pretis lonca

/

Nije baš tako jednostavno pripremiti grah, koji je i dalje među omiljenim jelima na ovim prostorima.

Glavno pitanje kada neko priprema grah jeste: može li nekako brže da se skuha?

Ima tu različitih teorija i trikova, a koji ne podrazumijevaju da grah potopite prethodne noći u hladnu vodu.

Jedna od varijanti je korištenje ekspres lonca, koji skraćuje proces kuhanja i to ne samo kod graha.

Ako nemate ekspres lonac, onda ćete morati da primijenite neki od savjeta koje iskusniji kuhari koriste već godinama.

Već kod prvog kuhanja graha (količina koju vi želite) u vodu dodate jednu kašičicu sode bikarbone. Ostavite grah da se kuha najmanje 15 minuta, nakon toga ocijedite vodu i dodajte malo ulja.

Dobro promiješajte, kako bi bili sigurni da je ulje raspoređeno po svakom zrnu.

Dolijte hladnu vodu u grah. Ostavite da se krčka 45-50 minuta i trebalo bi da imate potpuno skuhan grah.

I na kraju, ali svakako, ne najmanje važno – vrijeme za kuhanje graha zavisi prije svega od njegove vrste i kvaliteta.

Nekvalitetan i star grah možda se i nikada ne skuha da bi bio kao što treba da bude, nezavisno od vremena koje provede u šerpi.

Izvor: radiosarajevo

spot_img

Povezani postovi

Pogodila vas je sandžija? Evo šta ovaj narodni izraz stvarno znači

Izraz sandžija jedan je od mnogih narodnih izraza koji...

Uzimate antibiotik bez recepta? – Evo zašto je to jako opasno

Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima se već niz godina obilježava...

Ova biljka odlično pročišćava zrak u prostoriji: Ako odjeću sušite u kući, nabavite je

Naučnici iz NASA-e tvrde da sobne biljke mogu značajno...

Facebook Messenger uvodi HD videopozive i AI pozadine

Meta je najavila niz poboljšanja za svoju aplikaciju Facebook...