Kako da skuhate najbolji grah za 45 minuta bez pretis lonca

/

Nije baš tako jednostavno pripremiti grah, koji je i dalje među omiljenim jelima na ovim prostorima.

Glavno pitanje kada neko priprema grah jeste: može li nekako brže da se skuha?

Ima tu različitih teorija i trikova, a koji ne podrazumijevaju da grah potopite prethodne noći u hladnu vodu.

Jedna od varijanti je korištenje ekspres lonca, koji skraćuje proces kuhanja i to ne samo kod graha.

Ako nemate ekspres lonac, onda ćete morati da primijenite neki od savjeta koje iskusniji kuhari koriste već godinama.

Već kod prvog kuhanja graha (količina koju vi želite) u vodu dodate jednu kašičicu sode bikarbone. Ostavite grah da se kuha najmanje 15 minuta, nakon toga ocijedite vodu i dodajte malo ulja.

Dobro promiješajte, kako bi bili sigurni da je ulje raspoređeno po svakom zrnu.

Dolijte hladnu vodu u grah. Ostavite da se krčka 45-50 minuta i trebalo bi da imate potpuno skuhan grah.

I na kraju, ali svakako, ne najmanje važno – vrijeme za kuhanje graha zavisi prije svega od njegove vrste i kvaliteta.

Nekvalitetan i star grah možda se i nikada ne skuha da bi bio kao što treba da bude, nezavisno od vremena koje provede u šerpi.

Izvor: radiosarajevo

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Amerikanci nazvali Zdravka Čolića srbijanskim Tomom Jonesom: “Jedan od najskupljih na Balkanu”

Popularna američka stranica celebritynetworth.com opisala je Zdravka Čolića kao...

Ibro Škiljo, pjevač: ZVIJEZDA ‘POD STARE DANE’

Ah, Ibro Škiljo, virtuoz na harmonici i vokalna sila...

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...