Brzo, jeftino i ukusno: Recept za sutlijaš na turski način

/

Ovaj jednostavan dezert obožavaju sve generacije – od najmlađih zbog slatkoće, pa sve do onih najstarijih, koje ukus riže i mlijeka vraća u djetinjstvo.

Ovoga puta predlažemo da odstupite od tradicionalnog recepta i probate kako se u Turskoj pravi sutlijaš.

Sastojci:

  • 1 šolja riže
  • 3 šolje vode
  • 500 ml mlijeka
  • 6 kašika šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 1 šaka oraha i/ili pistacija

Priprema:

Rižu ispirati od škroba dok voda ne postane providno čista, pa ga skuhati na laganoj vatri.

Dodati mlijeko i još malo kuhati. Puding prah pomiješati s vanilinim šećerom i običnim šećerom u malo mlijeka, pa preliti u skuhanu rižu u mlijeku, prenosi Radio Sarajevo.

Miješati na laganoj vatri sve dok se ne zgusne. Gotovu poslasticu sipati u manje zdjelice, koje su pokvašene vodom. Dekorisati sa orasima i/ili pistacijama, ili kakaom, i poslužiti hladno.

To je to. Prijatno!

 

spot_img

Povezani postovi

Kako rashladiti prostor bez klime? Isprobajte trik star hiljadama godina

Kada ljeto dolazi, ljudi se često vesele toplom vremenu, roštiljanju, igrama i...

Oprez tokom kupanja na moru: Šta da radite ako vas opeče meduza ili stanete na ježa?

Ljeto je tek počelo, a mnogi su već krenuli...

Ako se mučite tokom vrelih ljetnih noći evo nekoliko savjeta za bolji san

Ako se mučite sa spavanjem tokom vrelih ljetnih noći,...

Kako zdrav odgoj oblikuje naš život

Roditeljski odgoj ostavlja dubok trag na naše svakodnevne navike...