Brzo, jeftino i ukusno: Recept za sutlijaš na turski način

/

Ovaj jednostavan dezert obožavaju sve generacije – od najmlađih zbog slatkoće, pa sve do onih najstarijih, koje ukus riže i mlijeka vraća u djetinjstvo.

Ovoga puta predlažemo da odstupite od tradicionalnog recepta i probate kako se u Turskoj pravi sutlijaš.

Sastojci:

  • 1 šolja riže
  • 3 šolje vode
  • 500 ml mlijeka
  • 6 kašika šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 1 šaka oraha i/ili pistacija

Priprema:

Rižu ispirati od škroba dok voda ne postane providno čista, pa ga skuhati na laganoj vatri.

Dodati mlijeko i još malo kuhati. Puding prah pomiješati s vanilinim šećerom i običnim šećerom u malo mlijeka, pa preliti u skuhanu rižu u mlijeku, prenosi Radio Sarajevo.

Miješati na laganoj vatri sve dok se ne zgusne. Gotovu poslasticu sipati u manje zdjelice, koje su pokvašene vodom. Dekorisati sa orasima i/ili pistacijama, ili kakaom, i poslužiti hladno.

To je to. Prijatno!

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Serviser upozorava kada klima uređaj može da se zapali

Tokom tropskih dana klima uređaji rade punom parom. U...

Super savjeti koji će vam pomoći da smršate kod kuće

Gubitak težine je stvar koja sada počinje da brine...

SAVJETI APOTEKARA Lijekove čuvajte na temperaturi ispod 25 stepeni

Neodgovarajuće čuvanje lijekova, usljed nedovoljnog stepena zdravstvene edukacije, predstavlja...

INZ: Prijete nam sunčanica i toplotni udar, koje su razlike, kako ih prevenirati

Iako tokom cijele sedmice bilježimo visoke temperature, meteorolozi su...