Brzo, jeftino i ukusno: Recept za sutlijaš na turski način

/

Ovaj jednostavan dezert obožavaju sve generacije – od najmlađih zbog slatkoće, pa sve do onih najstarijih, koje ukus riže i mlijeka vraća u djetinjstvo.

Ovoga puta predlažemo da odstupite od tradicionalnog recepta i probate kako se u Turskoj pravi sutlijaš.

Sastojci:

  • 1 šolja riže
  • 3 šolje vode
  • 500 ml mlijeka
  • 6 kašika šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 1 šaka oraha i/ili pistacija

Priprema:

Rižu ispirati od škroba dok voda ne postane providno čista, pa ga skuhati na laganoj vatri.

Dodati mlijeko i još malo kuhati. Puding prah pomiješati s vanilinim šećerom i običnim šećerom u malo mlijeka, pa preliti u skuhanu rižu u mlijeku, prenosi Radio Sarajevo.

Miješati na laganoj vatri sve dok se ne zgusne. Gotovu poslasticu sipati u manje zdjelice, koje su pokvašene vodom. Dekorisati sa orasima i/ili pistacijama, ili kakaom, i poslužiti hladno.

To je to. Prijatno!

 

Povezani postovi

Turizam se dogodine vraća na nivo iz 2019.

Svijetom je do kraja septembra ove godine putovalo 975...

Koliko porodica na hranu troši danas, koliko prije 14 godina godina, a koliko u SFRJ

Prosječna bh. porodica poslije svakog odlaska u sedmičnu nabavku...

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Svake godine, 1 decembar - Svjetski dan protiv HIV-a/AIDS-a...

Nermin Handžić demonstrirao zavidno nogometno umijeće

Mlada muzička zvijezda Nermin Handžić, nakon pobjede u „Zvezdama...