“Poslanici FBiH odbijaju omogućiti povećanje plata u realnom sektoru do 400 KM”

/

“Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koji su na jučerašnjoj sjednici odbili uvrstiti na red i usvojiti izmjene i dopune Zakona o doprinosima u FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH, kojima bi bilo omogućeno povećanje plata zaposlenih u realnom sektoru, dobrim dijelom su direktno odgovorni za loš materijalni položaj radnika u realnom sektoru, odlazak cijelih porodica iz BiH i nedostatak kvalificirane radne snage, porčuju iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Ističu da je ovo “realizacija najcrnjeg scenarija da ni tokom 2023. godine vlasti neće učiniti ništa kako bi smanjile prevelika opterećenja na rad i poboljšale materijalni položaj radnika”.

“Izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH predlagali smo privremeno riješenje koje bi omogućilo povećanje plata u realnom sektoru do 400 KM, uz plaćanje dijela doprinosa i poreza državi. Na taj način bi najveću korist od povećanja imali zaposleni u realnom sektoru, a ne država kroz naplatu poreza i doprinosa, kako je do sada bio slučaj. Ovo privremeno rješenje bi važilo do donošenja novih sistemskih zakona o doprinosima i porezu na dohodak, kojima bi postojeće opterećenje na platu, koje je među najvećima u Evropi, bilo značajno smanjeno. Nažalost, ljudi čija su mjesečna primanja veća od 4.000 KM nisu pokazali ni trunku empatije i razumijevanja za povećanje plata zaposlenih u realnom sektoru, koji direktno zarađuju i plate poslanicima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH“, navode u Udruženju poslodavaca u FBiH.

Iz UPFBiH poručuju da neće odustati od nastojanja da se donesu ključni zakoni neophodni za povećanje plata. Istovremeno, pozivaju zaposlene u realnom sektoru, kao i sindikalne predstavnike da izvrše direktan pritisak na poslanike i delegate u Parlamentu FBiH da što hitnije usvoje povećanje plata zaposlenih u realnom sektoru do 400 KM, piše N1

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Hoće li Trojka sa strankom „Naprijed“ u Tešnju predstaviti zajedničkog kandidata za Načelnika?

Pripreme za lokalne izbore, zakazane za oktobar 2024. godine,...

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika Srebrenice SDP-a, NiP-a i Naprijed

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika...

Demant Stranke za BiH ZDK

U našu redakciju je pristigao demant na tekst koji...

Omer Škaljo preuzeo Stranku za BiH u ZDK

Penzioner Omer Škaljo, aktuelni direktor Zavoda zdravstvenog kantona (ZZO)...