Doboj Jug: Primjer dobre prakse kako pomoći onima koji nisu u stanju skuhati obrok

/

Mediji svakodnevno izvještavaju o ljudima u stanju socijalne potrebe u našoj državi. Veliki je broj onih koji kroz humanitarne akcije pokušavaju tim ljudima obezbjediti život dostojan običnog čovjeka. No, ponekad nije dovoljno odnijeti samo namirnice, jer postoje i oni koji nažalost nisu u mogućnosti da sami sebi pripreme obrok.

Na sreću postoje lokalne zajednice koje zasigurno mogu biti primjer drugima kako se organizovati i pomoći onima koji su u stanju potrebe. Jedna od takvih je i Općina Doboj Jug, koja je zajedničkim snagama s privatnim sektorom, humanitarcima ali uz vlastita sredstva pokušala iznaći najbolja rješenja za ovakvu vrstu problema.

“Zadnjih godina provodimo jedan izuzetno bitan projekat za područje općine Doboj Jug ali dijelom i općine Tešanj, gdje Crveni križ zajedno sa privrednicima, uz podršku općine Doboj Jug realizira jedan projekat solidarnih obroka našim građanima. Naime, putem dostave hrane na kućna vrata osobama koje su u stanju potrebe, pokušavamo da olakšamo starijim i osobama koje nisu u stanju da pripreme sebi obroke. To nije javna kuhinja u pravom kapacitetu nego solidarni obroci kojima jedan renomirani restoran snabdijeva naše građane a tu je i jedna firma sve to razvozi, te dostavlja besplatno na kućnu adresu.” – pojašnjava za ZOS Radio Mirnes Tukić, načelnik općine Doboj Jug.

Iako je inflacija donijela svoje, i mnogo građana se našlo u nezavidnoj situaciji, još uvijek se trude pomoći kada su u pitanju ovakvi projekti. Načelnik Mirnes Tukić se zahvalio privrednicima sa područja općina Doboj Jug i Tešanj koji podržavaju ovaj projekat te pojasnio:

“Naravno tu je uključena i Općina Doboj Juga svojim sredstvima, dok Općina Tešanj još uvijek nije uključena, i nadamo se da će se i oni uključiti ili da će naći neki način da i oni na svom nivou organiziraju tako nešto. Upravni odbor Crvenog križa općine Doboj Jug zajedno sa privrednicima finansira oko 27 obroka svaki dan. ”

Prema riječima Načelnika Tukića obroci se dostavljaju na području Tešnja i Doboj Juga i svi koji su uključeni u ovaj projekat rade to sa velikom dozom optimizma.

“Svakako moram istaknuti da ova pomoć nije zato što naši građani nemaju šta jesti, nego što imate zaista starijih osoba koje su bolesne, koje sebi ne mogu spremiti, koje imaju jednostavno zdravstvenih problema, jednostavno rečeno osobe koje ne mogu doprinijeti da budu sposobne da same sebi kuhaju. Ovo je jednostavno način i da olakšamo i tu treću životnu i da pomognemo osobe koje su slabog imovinskog stanja.” – zaključuje Načelnik Općine Doboj Jug.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Tura “No Limit!” – Biciklistička avantura od Minhena do Tešnja

Sedmorica članova biciklističkog tima, Ikre Minhen, krenuli su danas...

Sabahudin Sinanović: Ponos BiH i humanitarac godine

Sabahudin Sinanović dobio nagradu Ponos BiH u kategoriji “humanist”. Večernjakov...

Održana konstituirajuća sjednica Općinske organizacije Snaga Naroda Tešanj

Poštovani građani Tešnja, dana 17 maja 2024 god. održana...

Prihodi Banje Vrućice rasli za 22 odsto, kvartalni profit 1,36 miliona KM

Zdravstveno-turistički centar (ZTC) Banja Vrućica u prvom kvartalu ove...