HDZ napustilo 14 članova iz ZDK: Brane nam političko djelovanje jer ne pratimo slijepo politiku podjele

/

U Zeničko-dobojskom kantonu je 14 istaknutih članova HDZ-a BiH podnijelo neopozive ostavke u stranci prilikom čega su i vratili svoje članske karte.

Među onima koji su podnijeli ostavke su predsjednici općinskih odbora mladeži Zavidovića, Vareša i Maglaja, podnijelo je neopozive ostavke, o čemu su javnost obavijestili u zajedničkom saopćenju.

“Ovim putem vas želimo obavijestiti da kao istaknuti članovi HDZBiH dajemo neopozive ostavke na stranačke dužnosti i članstvo unutar HDZBiH”, naveli su oni na početku saopćenja te nabrojali nekoliko osoba koje napuštaju stranku i njihove funkcije.

‐ Robert Bošnjak, član Centralnog odbora HDZ-a, dopredsjednik Mladeži HDZ-a, član Kantonalnog odbora HDZBiH ZDK, član Općinskog odbora HDZ-a Žepče, član predsjedništva Kantonalnog odbora Mladeži HDZ-a ZDK (Žepče),

‐ Ante Kelavić, međunarodni sekretar Mladeži HDZ-a, predsjednik Mladeži Općinskog odbora HDZ-a Maglaj, član predsjedništva Kantonalnog odbora Mladeži HDZ-a ZDK (Maglaj),

‐ Ivan Lovrić, član Predsjedništva Mladeži HDZ-a i član predsjedništva Kantonalnog odbora Mladeži HDZ-a ZDK (Žepče),

‐ Antonio Šimunović, predsjednik Kantonalnog odbora Mladeži HDZ-a i član Kantonalnog odbora HDZ-a ZDK (Žepče)

Kao razlog za podnošenje ostavke su naveli nekoliko stavki ističući da se oni skupljaju godinama.

“Prava istina je da je stanje u stranci na našim prostorima nezapamćeno loše. Ono što nas je između ostalog definitivno najviše ponukalo na ovakav radikalan potez su posljednji unutarstranački izbori HDZ-a koje smatramo apsolutno neregularnim, štoviše, izrežirani su i ne oslikavaju stvarnu podršku članova na terenu. Jedan od primjera je Općinski odbor HDZ-a Maglaj, gdje izbori uopće nisu održani”, istaknuli su.

Nezadovoljstvo su iskazali i aktuelnim načelnikom Žepča koji je i član Predsjedništva HDZ-a Matom Zovkom, kao i bivšim predsjednikom Općinskog odbora HDZ-a Žepče. Optužili su ih za manipulativno ponašanje uz korištenje namještaljki i ucjena kako bi navedene članove potpuno eliminisali iz politike.

“Bitno je istaknuti da mi gore potpisani, iako smo svi visokoobrazovani, politički ostvareni i prepoznati na državnom nivou, a i šire, nemamo priliku učestvovati u lokalnoj politici, tj. onemogućeni smo odlukama pojedinaca. Ističemo kako se za ovu niti malo laganu odluku nismo odlučili preko noći, ona je rezultat višegodišnjeg nedjelovanja vrha stranke na naše molbe i ukazivanja na postojeće probleme s ciljem pronalaska zajedničkog rješenja”, poručili su.

No, kako navode, nažalost su prisiljeni svoje znanje, vizije i političke ideje realizovati negdje drugo.

“Ne možemo biti dio politike u općini i kantonu u kojoj nam se de facto ne dopušta političko djelovanje, samo zato što slijepo ne slijedimo politiku podjela i frakcija, koja je na kraju krajeva pogubna za HDZ te jedinstvo Hrvata na ovom prostoru. Slijedom toga, donijeli smo ovakvu odluku te se nadamo da će nas u istoj razumjeti i podržati Hrvati unutar općine Žepče i Zeničko-dobojskog kantona, jer nikad interesi pojedinca ne mogu biti ispred interesa hrvatskog naroda na teritoriju kojeg su naši roditelji velikom žrtvom obranili”, poručili su u zajedničkom saopćenju dužnosnici mladeži HDZ-a iz ZDK-a, prenosi Klix. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Centar ženskih prava iz Zenice pruža podršku ženama u Bosni i Hercegovini

Centar ženskih prava iz Zenice, osnovan 17. oktobra 1996....

Veliki broj oboljelih, hoće li biti proglašena epidemija morbila u ZDK?

Spec. dr. Maja Karač, načelnica Službe za zdravstvenu zaštiru...

Premijer Nezir Pivić otvorio Međunarodno otvoreno prvenstvo i Sportske igre paraplegičara FBiH

Na Atletskom stadionu Kamberovića polje održava se Međunarodno otvoreno...

Ministar Čajić posjetio načelnika Jusića i poljoprivredne proizvođače u općini Breza

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Jasmin...