Kako se pravi i pije surutka?

/

Odavno je surutka poznata u narodnoj medicine kao sredstvo za jačanje imuniteta, protiv iscrpljenosti, a obzirom na bojne minerale i vitamine rado je koriste i potpuno zdrave osobe.

Surutka je tečnost koja nastaje u procesu sirenja mlijeka i to kao nusproizvod. Jednostavno rečeno, ovim postupkom – sirenjem, mlijeko se razdvaja na sir i na surutku. Vijekovima se koristi u narodnoj medicini obzirom da joj se pripisuju velika ljekovita svojstva. Njen hemijski sastav je svrstava u jedan od najljekovitijih prirodnih napitaka. Sadrži proteine, brojne minerale i oligoelemente.

Iako se čini da je u jednom periodu pomalo zaboravljen njen značaj u ishrani ona je kod poštovalaca zdrave ishrane uvijek nalazila svoje mjesto i smatrana je eliksirom zdravlja. Tečna je i providna, ima blago kiselkasti ukus, sličan jogurtu i kiselom mlijeku, te svima onima koji redovno jedu mliječne proizvode nije problem da piju i surutku.

Obilje vitamina i minerala

U njoj ostaju najbolji i najvredniji sastojci mlijeka, a to su vitamini E i B , minerali kao i mliječni šećeri, a tu su i fosfor, kalijum, natrijum, cink, magnezijum, gvožđe, bakar, mangan i molibden, bogata je i vitaminima, aminokiselinama i bjelančevinama, a s obzirom na to da ima malo kalorija često se preporučuje i kao napitak za mršavljenje. Može se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane, na pijacama ili kod poroizvođača mlijeka i sira.

Veliki je broj bolesti koje upotreba surutke može da spriječi ili ublaži te će mnogi reći da je pravi melem za sve organe i baš zbog toga mnogi je koriste preventivno. Ipak u našem narodu postoji vjerovanje da se najčešće koristi za problem sa masnom, oštećenom jetrom, nakon virusnih oboljenja ili usljed konzumiranja alkohola kao i masne hrane ili za mršavljenje i regulisanje masnoće u krvi. Odlična je za jačanje kostiju, za zdravlje zuba, kose i noktiju, ujedno čisti organizam od parazita, sprečava razoj bakterija i gljivica, pomaže pri liječenju zapaljenskih bolesti creva. Ipak treba napomenuti da njena upotreba ne garantuje izliječenje ali može doprinijeti ozdravljenju.

Kako se pravi?

Najčešće se govori o surutki od kozjeg ali i kravljeg mlijeka, ali jako je važno kupovati mlijeko ili gotov proizvod od provjerenih i pouzdanih proizvođača. Ukoliko se pravi kod kuće postupak je jednostavan.

Proizvode od kozjeg mlijeka godinama koristi Veselka Radumilović iz Mladenova. Koze i jarići su uvijek u dvorištu, i kako kaže vodi računa o njihovoj ishrani kako bi mlijeko bilo dobro. Tokom ljetnjih mjeseci koze pasu ili im kosi travu i tako ih hrani. Praktikuje i lucerku ali ne veće količine kako ne bi došlo do naduva. Zimi se hrane sijenom. Muze dva puta dnevno, obavezno mlijeko prokuva, priprema kiselo mlijeko, a najčešće sir i naravno surutku koju svi ukućani redovno piju.

Najbolje početi sa pola čaše tri puta dnevno

Mlijeko procijedi, kuva u šerpi prije nego što proključa siri sa jogurtom ili kiselim mlijekom, mada, kako kaže, može i sa sirćetom ili limunom. Kada se odvojio sir šerpu stavlja na hladno mjesto i tek nakon najmanje 12 sati procijedi sir koristeći gazu. Sir ponekad pravi tako što mlijeko ne kuva nego ga grije na temperaturu do 37 stepeni i dodaje tečno sirilo, ostavi mlijeko da odstoji oko sat vremena što je dovoljno da se sir odvoji od surutke.

U frižideru, u staklenim flašama može stajati nekoliko dana.

Ne treba zaboraviti da je ona kozja odličan izvor leucina, aminokiseline neophodne za rast mišića te je zbog toga omiljena kod onih koji vježbaju u cilju poboljšanja fizičke kondicije. Stručnjaci kažu da mogu da je koriste deca kao i osobe sa alergijama obzirom da u poređenju sa kravljim mlijekom kozje ima minimalnu količinu proteina kazeina.

Kako je piti?

Prijateljski savjet onih koji surutku redovno piju je da je najbolje početi sa manjim količinama, na primjer pola čaše tri puta dnevno kako bi se organizam navikao. Postepeno povećavati količinu i kasnije prilagoditi potrebama organizma. Optimalna dnevna količina je oko pola litre dnevno, a vjeruje se da je najdjelotvornija ujutu prije doručka, navodi Agroklub..

 

Povezani postovi

Bešlagić: Ja sam Bosanac i Dalmatinac, ne možeš biti i Bosanac i Hercegovac

Enis Bešlagić prisjetio se uloge koja ga je proslavila,...

Šta se dešava u organizmu ako ćešće konzumiramo lovor

Lovor se koristi kao dodatak mnogim jelima. Pored toga...

Kako jednom rečenicom uvrijediti državljane zemalja Evrope: Jesu li pogriješili s odabirom za BiH?

Zanimljiva mapa podijeljena na Twitteru na šaljivi način prikazuje...

Želite smršaviti, a ne možete bez hljeba? Isprobajte zdravu verziju spremnu za 90 sekundi

Maja Kružević, savjetnica za ishranu iz Srbije, na svom...