Znate li šta je kus-kus i kako se koristi

/

Nastaje mljevenjem i oblikovanjem semoline, jedne vrste durum pšenice. Kus-kus je poznat kao “najmanja tjestenina na svijetu”. 

Domovina ove zanimljive i pomalo neobične namirnice je Afrika, a recepti o načinu njene primjene datiraju još iz 10. stoljeća.

U većini sjevernoafričkih zemalja kus-kus je osnovna prehrambena namirnica, a u Maroku, Alžiru i Tunisu priznata je kao nacionalno jelo, koje se neizostavno konzumira petkom navečer.

Osim što je ukusan i jednostavan za pripremu, kus-kus je bogat esencijalnim nutrijentima koji pomažu u održavanju dobrog zdravlja.

Bogat je izvor vitamina B kompleksa koji su između ostalog neophodni za vitalnost moždanih funkcija, održavanje energije i imuniteta, za proizvodnju krvnih stanica te određenih hormona.

Minerali prisutni u ovoj afričkoj gurmanskoj poslastici su još i selen, kalcij, magnezij, željezo, bakar, cink, fosfor i mangan.

Sadrži i tiamin, niacin, riboflavin i pantotensku kiselinu.

Kus-kus je izrazito bogat proteinima. Namirnice bogate proteinima potiču razgradnju enzima, stabiliziraju šećer u krvi, pomažu u zacjeljivanju rana i neophodni su za pravilan rast i razvoj.

Kus-kus može pomoći u održavanju energije organizma, jačanju mišića i kvalitetnijem radu crijeva.

Pozitivno djeluje na funkcije nadbubrežne žlijezde.
aštitnik krvnih žila

Mineral selen, obilato prisutan u ovoj namirnici, pobrinut će se da vaš imunološki sustav ostane na besprijekornoj razini, a očuvat će i zdravlje vaših krvnih žila.

Samo jedna šoljica kus-kusa sadrži čak oko 60 posto RDA (preporučene dnevne količine) ovog cijenjenog minerala.

Poznat je i kao snažan antioksidans, što ga čini pravim dobrotvorom ljudskog organizma koji pomaže u održavanju vitalnosti.

Kus-kus je dobar izvor kalija – jedna šoljica ispunjava čak 40 posto preporučene dnevne doze ovog bitnog minerala.

Uloga kalija u organizmu je višestruka – regulira krvni tlak i srčane otkucaje, ublažava bolove, brine o zdravlju mišića i živaca.

On ujedno pomaže u obnovi stanica, pospješuje detoksikaciju organizma, potiče izlučivanje inzulina iz gušterače kao i metabolizam ugljikohidrata.

Dokazano je da su namirnice bogate kalijem od velikog značaja u prevenciji moždanog udara, srčanih bolesti i ateroskleroze.

Na tržištu danas je dostupna instant verzija kus-kusa koja se za razliku od tradicionalnog, složenog postupka, priprema vrlo brzo i jednostavno.

Proces pripreme zaista ne može biti jednostavniji – kus-kus se prelije kipućom vodom ili supom i ostavi oko pet minuta u poklopljenoj posudi da nabubri.

Zatim se sasvim lagano promiješa, kako zrnca ne bi ostala slijepljena. Potom se začini po želji i ukusan prilog ili samostalni obrok je spreman za konzumaciju!

Ako se kombinira s umacima ili jelima od povrća, postupak je isti – nakon što zrnca upiju tekućinu, odnosno nabubre, dodaju se pripremljenom povrću ili se preliju umakom.

Ono što je kod pripreme vrlo važno je pravilan omjer tekućine i zrnaca kus-kusa.

Na svakoj ambalaži navedene su upute o pripremi, no prema nekima savršen omjer je jedna mjera kus-kusa na jednu i pol mjeru tekućine.

Izvor: Faktor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Serviser upozorava kada klima uređaj može da se zapali

Tokom tropskih dana klima uređaji rade punom parom. U...

Super savjeti koji će vam pomoći da smršate kod kuće

Gubitak težine je stvar koja sada počinje da brine...

SAVJETI APOTEKARA Lijekove čuvajte na temperaturi ispod 25 stepeni

Neodgovarajuće čuvanje lijekova, usljed nedovoljnog stepena zdravstvene edukacije, predstavlja...

INZ: Prijete nam sunčanica i toplotni udar, koje su razlike, kako ih prevenirati

Iako tokom cijele sedmice bilježimo visoke temperature, meteorolozi su...