Znate li šta je kus-kus i kako se koristi

/

Nastaje mljevenjem i oblikovanjem semoline, jedne vrste durum pšenice. Kus-kus je poznat kao “najmanja tjestenina na svijetu”. 

Domovina ove zanimljive i pomalo neobične namirnice je Afrika, a recepti o načinu njene primjene datiraju još iz 10. stoljeća.

U većini sjevernoafričkih zemalja kus-kus je osnovna prehrambena namirnica, a u Maroku, Alžiru i Tunisu priznata je kao nacionalno jelo, koje se neizostavno konzumira petkom navečer.

Osim što je ukusan i jednostavan za pripremu, kus-kus je bogat esencijalnim nutrijentima koji pomažu u održavanju dobrog zdravlja.

Bogat je izvor vitamina B kompleksa koji su između ostalog neophodni za vitalnost moždanih funkcija, održavanje energije i imuniteta, za proizvodnju krvnih stanica te određenih hormona.

Minerali prisutni u ovoj afričkoj gurmanskoj poslastici su još i selen, kalcij, magnezij, željezo, bakar, cink, fosfor i mangan.

Sadrži i tiamin, niacin, riboflavin i pantotensku kiselinu.

Kus-kus je izrazito bogat proteinima. Namirnice bogate proteinima potiču razgradnju enzima, stabiliziraju šećer u krvi, pomažu u zacjeljivanju rana i neophodni su za pravilan rast i razvoj.

Kus-kus može pomoći u održavanju energije organizma, jačanju mišića i kvalitetnijem radu crijeva.

Pozitivno djeluje na funkcije nadbubrežne žlijezde.
aštitnik krvnih žila

Mineral selen, obilato prisutan u ovoj namirnici, pobrinut će se da vaš imunološki sustav ostane na besprijekornoj razini, a očuvat će i zdravlje vaših krvnih žila.

Samo jedna šoljica kus-kusa sadrži čak oko 60 posto RDA (preporučene dnevne količine) ovog cijenjenog minerala.

Poznat je i kao snažan antioksidans, što ga čini pravim dobrotvorom ljudskog organizma koji pomaže u održavanju vitalnosti.

Kus-kus je dobar izvor kalija – jedna šoljica ispunjava čak 40 posto preporučene dnevne doze ovog bitnog minerala.

Uloga kalija u organizmu je višestruka – regulira krvni tlak i srčane otkucaje, ublažava bolove, brine o zdravlju mišića i živaca.

On ujedno pomaže u obnovi stanica, pospješuje detoksikaciju organizma, potiče izlučivanje inzulina iz gušterače kao i metabolizam ugljikohidrata.

Dokazano je da su namirnice bogate kalijem od velikog značaja u prevenciji moždanog udara, srčanih bolesti i ateroskleroze.

Na tržištu danas je dostupna instant verzija kus-kusa koja se za razliku od tradicionalnog, složenog postupka, priprema vrlo brzo i jednostavno.

Proces pripreme zaista ne može biti jednostavniji – kus-kus se prelije kipućom vodom ili supom i ostavi oko pet minuta u poklopljenoj posudi da nabubri.

Zatim se sasvim lagano promiješa, kako zrnca ne bi ostala slijepljena. Potom se začini po želji i ukusan prilog ili samostalni obrok je spreman za konzumaciju!

Ako se kombinira s umacima ili jelima od povrća, postupak je isti – nakon što zrnca upiju tekućinu, odnosno nabubre, dodaju se pripremljenom povrću ili se preliju umakom.

Ono što je kod pripreme vrlo važno je pravilan omjer tekućine i zrnaca kus-kusa.

Na svakoj ambalaži navedene su upute o pripremi, no prema nekima savršen omjer je jedna mjera kus-kusa na jednu i pol mjeru tekućine.

Izvor: Faktor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Amerikanci nazvali Zdravka Čolića srbijanskim Tomom Jonesom: “Jedan od najskupljih na Balkanu”

Popularna američka stranica celebritynetworth.com opisala je Zdravka Čolića kao...

Ibro Škiljo, pjevač: ZVIJEZDA ‘POD STARE DANE’

Ah, Ibro Škiljo, virtuoz na harmonici i vokalna sila...

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...