Znate li šta je kus-kus i kako se koristi

/

Nastaje mljevenjem i oblikovanjem semoline, jedne vrste durum pšenice. Kus-kus je poznat kao “najmanja tjestenina na svijetu”. 

Domovina ove zanimljive i pomalo neobične namirnice je Afrika, a recepti o načinu njene primjene datiraju još iz 10. stoljeća.

U većini sjevernoafričkih zemalja kus-kus je osnovna prehrambena namirnica, a u Maroku, Alžiru i Tunisu priznata je kao nacionalno jelo, koje se neizostavno konzumira petkom navečer.

Osim što je ukusan i jednostavan za pripremu, kus-kus je bogat esencijalnim nutrijentima koji pomažu u održavanju dobrog zdravlja.

Bogat je izvor vitamina B kompleksa koji su između ostalog neophodni za vitalnost moždanih funkcija, održavanje energije i imuniteta, za proizvodnju krvnih stanica te određenih hormona.

Minerali prisutni u ovoj afričkoj gurmanskoj poslastici su još i selen, kalcij, magnezij, željezo, bakar, cink, fosfor i mangan.

Sadrži i tiamin, niacin, riboflavin i pantotensku kiselinu.

Kus-kus je izrazito bogat proteinima. Namirnice bogate proteinima potiču razgradnju enzima, stabiliziraju šećer u krvi, pomažu u zacjeljivanju rana i neophodni su za pravilan rast i razvoj.

Kus-kus može pomoći u održavanju energije organizma, jačanju mišića i kvalitetnijem radu crijeva.

Pozitivno djeluje na funkcije nadbubrežne žlijezde.
aštitnik krvnih žila

Mineral selen, obilato prisutan u ovoj namirnici, pobrinut će se da vaš imunološki sustav ostane na besprijekornoj razini, a očuvat će i zdravlje vaših krvnih žila.

Samo jedna šoljica kus-kusa sadrži čak oko 60 posto RDA (preporučene dnevne količine) ovog cijenjenog minerala.

Poznat je i kao snažan antioksidans, što ga čini pravim dobrotvorom ljudskog organizma koji pomaže u održavanju vitalnosti.

Kus-kus je dobar izvor kalija – jedna šoljica ispunjava čak 40 posto preporučene dnevne doze ovog bitnog minerala.

Uloga kalija u organizmu je višestruka – regulira krvni tlak i srčane otkucaje, ublažava bolove, brine o zdravlju mišića i živaca.

On ujedno pomaže u obnovi stanica, pospješuje detoksikaciju organizma, potiče izlučivanje inzulina iz gušterače kao i metabolizam ugljikohidrata.

Dokazano je da su namirnice bogate kalijem od velikog značaja u prevenciji moždanog udara, srčanih bolesti i ateroskleroze.

Na tržištu danas je dostupna instant verzija kus-kusa koja se za razliku od tradicionalnog, složenog postupka, priprema vrlo brzo i jednostavno.

Proces pripreme zaista ne može biti jednostavniji – kus-kus se prelije kipućom vodom ili supom i ostavi oko pet minuta u poklopljenoj posudi da nabubri.

Zatim se sasvim lagano promiješa, kako zrnca ne bi ostala slijepljena. Potom se začini po želji i ukusan prilog ili samostalni obrok je spreman za konzumaciju!

Ako se kombinira s umacima ili jelima od povrća, postupak je isti – nakon što zrnca upiju tekućinu, odnosno nabubre, dodaju se pripremljenom povrću ili se preliju umakom.

Ono što je kod pripreme vrlo važno je pravilan omjer tekućine i zrnaca kus-kusa.

Na svakoj ambalaži navedene su upute o pripremi, no prema nekima savršen omjer je jedna mjera kus-kusa na jednu i pol mjeru tekućine.

Izvor: Faktor

spot_img

Povezani postovi

Šta omega-3 zapravo čini vašem tijelu? Istraživanje pojašnjava zašto biste trebali unositi ovaj suplement

Prema nedavnom istraživanju, ljudi koji su uzimali suplemente ribljeg...

Čitav život perete zube na krivi način: Stomatologinja otkrila uobičajenu grešku koju mnogi rade

Održavanje dobre oralne higijene uključuje pranje zuba dva puta...

Uklonite plijesan s fuga uz pomoć jednog proizvoda: Nestat će u roku od 30 minuta

Crna plijesan ne samo da uništava estetiku svake prostorije,...

AMIR BRKA IZABRAN ZA REDOVNOG ČLANA ACADEMIE BALKANICE EUROPEANE

Kao njegov prijatelj, otpočetka sam mogao da pratim razvoj...