Mladi Tešnjak održao govor i poručio da Bosna i Hercegovina nema cijenu

/

Mladi Tešnjak Danial Halilović iz Jelaha inače učenik 1. razreda Gimnazije “Musa Ćazim Ćatić” Tešanj održao je govor na temu “Moja Bosna i Hercegovina” a u sklopu obilježavanja Dana državnosti. Njegov govor prenosimo u cijelosti: 

“Kako u samo par minuta obuhvatiti cjelokupnu historiju Bosne i Hercegovine, koja je izuzetna bogata i vrijedna, države koja godinama opstaje, koja nikada nije dozvolila da se naruši njen integritet?

Bosna i Hercegovina kroz vijekove opstaje i nadživljava i velika carstva, i društveno-politička uređenja i ekonomske krize te zbog toga ona dobija poseban sjaj. Ona će u mom srcu uvijek imati posebno mjesto, upravo zbog toga. I tada dok se vodila Narodnooslobodilačka borba, među autoritetima koji su učestvovali u borbi protiv fašizma, bilo je i onih koji su smatrali da BiH zbog svog višenacionalnog sastava ne može biti zasebna federalna jedinica buduće jugoslovenske zajednice i da treba biti pripojena jednoj od susjednih republika. Presudila je herojska borba bosanskohercegovačkih antifašista koja je bila toliko snažna, odlučna i bratska da su i najveći autoriteti Narodnooslobodilačkog pokreta podržali ideju da BiH bude zasebna federalna jedinica što je u konačnici i dovelo do Prvog zasijedanja ZAVNOBIH-a i obnove državnosti BiH. Bosna i Hercegovina ima svijetlu i hiljadogodišnju historiju, koja seže daleko. Uz naglašavanje činjenice o hiljagodišnjem kontinuitetu BiH, posebno je važno u sferi javnog govora često naglašavati specifičnost i suštinu naše države.

Naša država Bosna i Hercegovina, sa svojim bogatstvom različitosti koje se međusobno susreću i obogaćuju, u suštini je Evropa i Svijet u malom. Naša Bosna i Hercegovina, pored svoje bogate historije, ima i svoje bogato kulturno nasljeđe, koje ni dan danas nije izčeznulo. Najbolji primjer kulturnog nasljeđa BiH su Stećci, koji datiraju čak od prije više od 800 godina. i čuvaju dragocjeni dio drevne prošlosti Bosne i Hercegovine. Također, i Stari most je dragocjeni dio kulturnog nasljeđa BiH. Ovaj most datira čak više od 400 godina, koji je u jednom periodu bio srušen, ali se kao feniks izdigao iz pepela, i nastavio biti ponosno obilježje BiH.

To su samo neki od primjera, jer se cjelokupno kulturno nasljeđe BiH zaista ne može sažeti u samo nekoliko minuta. Upravo zato nosimo BiH u srcu, jer je ona veoma bogata, kako historijom, tako i kulturnim nasljeđem. Također, biti dio multietničkog društva predstavlja čast i privilegiju, ali istovremeno znači i obavezu da se kontinuirano radi na polju jačanja i zaštite ljudskih prava, te da se ustrajno radi na putu općeg prosperiteta naše države. Njegovanjem i konkretnim pokazivanjem tolerantnosti, uvažavanja, poštovanja i solidarnosti sa svim ljudima, te stalnim građenjem mostova prijateljstva, najbolje se pokazuje razumijevanje suštine naše domovine i najbolje se dokazuje odanost Bosni i Hercegovini. Ja sam uvjeren da ova ponosna zemlja može ostvariti potencijal koji ima.

Na to nas obavezuje višestoljetna historija naše Bosne i Hercegovine i zato želim poručiti – Bosna i Hercegovina nema cijenu!

Sa ovakvim porukama i promišljanjima o domovini, svim ljudima koji BiH nose u srcu čestitam 25.novembar-Dan državnosti BiH.”

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Bit će velika borba u utrci za načelnika u Doboj Jugu

Da smo već uveliko u predizbornoj kampanji za lokalne...

Uhapšena osoba koja je upravljala ringišpilom u Doboju

Dobojska policija sinoć u 22.30 sati uhapsila je B....

Doboj Jug: Potpisani novi infrastrukturni ugovori

Općinski načelnik Mirnes Tukić je u prostorijama Općine Usora...