Koliko su ugrožena prava teško oboljelih u našoj zemlji: Sporan i zakon o osiguranju FBiH

/

U sedmici kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, teško da možemo govoriti o njima, barem kada je rijеč o zdravstvenim uslugama u našoj zemlji.

Teško oboljeli pacijenti na listi su čekanja. To znači nepravovremena terapija, na što su upozorili.

Da bi Renata Vuković u potpunosti pobijedila rijetku bolest od koje boluje, mjesečno je potrebno da izdvoji 7 hiljada maraka za lijek u BiH. Na listi je čekanja. Primorana je naručivati lijek iz Turske.

Federalno ministarstvo zdravstva po zakonu svake godine treba usklađivati listu novih oboljenja i lijekova što godinama ne čine, zato se i moja bolest kao i mnogih drugih malignih oboljenja ne nalazi na listi fonda iz solidarnosti – kaže Vuković

A sporan je zakon o osiguranju na nivou Federacije, koji se ne provodi, tvrde iz Udruženja oboljelih. Federalnoj Vladi zamjeraju jer ne izdvaja dovoljno novca.

Pod tim pritiskom federalna vlada je odobrila 10 miliona, a mi smo trazili 70. Onda je federalna vlada našla jedno rješenje, gdje je donijela zaključak da 60 miliona prikupe se iz kantona – ističe Fikret Operta, Udruženje oboljelih od melanoma.

‘Nama je itekako jasno da svi ovi političari, svi predstavnici vlasti, svi direktori zavoda i fondova pokušavaju loptice da prebace sa jednog na drugi i daju vruć krompir u ruke i pitanje je samo ko će biti najslabija karika i ko neće više moći da se izvlači’ navodi Enida Glušac, predsjednica Udruženja Renesansa.

Inače, na listi čekanja u Federaciji nalazi se hiljadu 771 osoba. Time im je uskraćeno pravo na pravovremeno liječenje. Iako je Kanton Sarajevo ponudio da posudi novac Vladi Federacije za rješenje ovog problema, Renata Vuković kao i većina ostalih oboljelih, prepuštena je sama sebi, izvještava BHRT.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Maturantima srednje škole dijele po 200 KM

Nastavljajući aktivnosti, koje su sklopu seta mjera podrške mladim...

Inspektori Porezne uprave FBiH zapečatili tri objekta u TK

Inspektori Porezne uprave FBiH - Kantonalnog poreznog ureda Tuzla...

Sprječavanja izborne krađe: Tešanj među općinama u kojima će biti uvedeni skeneri

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine usvojila je...

Meteorolozi i danas najavljuju pljuskove

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro. Po...