Raste broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija u Goraždu, ima i gripe

/

U Goraždu je zabilježen porast broja oboljelih od akutnih respiratornih infekcija, te je za prvih deset dana ove godine zabilježen 201 slučaj i taj broj i dalje raste, potvrdila je Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

“Imali smo i 27 slučajeva bolesti, klinički slične gripi, sa težim simptoma koji traju duže, uz povišenu temperaturu, bol u mišićima i druge simptome. U posljednje vrijeme nismo imali Covida-19 mada je po simptomima teško razlikovati infekcije, gripu i Covid”, kaže Bičo.

Ona dodaje respiratorne infekcije u zimskom periodu najdominantnije jer se prenose kapljičnim putem, a u 80 posto slučajeva izazivaju ih respiratorni virusi te ističe da su to bile i vodeće zarazne bolesti na području BPK u protekloj godini.

“Imali smo ukupno prijavljenih 2.910 oboljelih od akutnih repiratornih infekcija, na drugom mjestu su varičele sa 321 oboljelih uglavnom su to vodene ospice kod djece predškolske i školske dobi, na trećem mjestu je herpes zoster sa 30 oboljelih, a registrovano je 19 slučajeva Covid-19 infekcije”, kaže Bičo.

Ona savjetuje da u slučaju pojave simptoma koji upućuju na respiratorne infekcije ili gripu treba ostati kući, mirovati, unositi što više tečnosti, vitamina,, voća i povrća te, ukoliko simptomi ili temperatura potraju potražiti ljekarsku pomoć.

Izvor: Klix

Povezani postovi

Podsjetnik na 1. mart: Šta je referendum i ko je sve priznao BiH

Građani Bosne i Hercegovine danas, 1. marta, slave Dan...

I Novalić traži da ne ide u zatvor

Adokati bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića...

Porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u FBiH

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama/tržnicama u Federaciji BiH...

Inspektor FUP-a Saša Petrović o haosu na internetu: Kad bi se krenulo u istragu, dnevno bismo hapsili 10 do 15 ljudi…

Društvena zaraza se definira kao širenje ponašanja, stavova i...