Suđenje za skrivanje dokaza u ubistvu Davida Dragičevića odlazi u zastaru!?

/

Suđenje Zoranu Bošnjaku i Mikici Marjancu, kriminalističkim tehničarima, optuženim za sprečavanje dokazivanja u predmetu David Dragičević, uskoro bi moglo da zastari.

Naime, krivično djelo za koje se terete optuženi izvršeno je u martu 2018. godine, a u martu ove godine navršit će se tačno šest godina, što po zakonu znači da predmet ide u apsolutnu zastaru.

Dva puta oslobađani krivice

Riječ je o pravosudnoj farsi na koju su ukazivali od početka postupka, poručuju iz grupe “Pravda za Davida”, javlja BHRT.

Ukoliko do 25. marta ne bude donesena pravosnažna presuda u postupku koji se vodi protiv krim tehničara Zorana Bošnjaka i Mikice Marjanca za sprečavanje dokazivanja u slučaju ubistva Davida Dragičevića, postupak ide u apsolutnu zastaru. Od 2018. godine kada je pokrenut postupak Osnovni sud je krim tehničare dva puta oslobađao krivice sto je nakon žalbi Tužilaštva poništavao Okružni sud i vraćao na ponovno suđenje. Epilog je šestogodišnji proces koji bi za ova krivična djela mogao završiti zastarom.

-Kada nastupi apsolutna zastara za krivično djelo lica se ne mogu oglasiti krivim za određene krivična djela. Mada morao bi da napomenem da su ovdje i u dva prethodna postupka ova lica prvostepenom presudom oslobođena od optužbi tako da u tom smislu ne mislim da će doći do neke velike razlike u pogledu njihove odgovornosti nego samo u pogledu načina na koji će ova lica ostati neosuđena, rekao je Aleksandar Jokić, advokat Mikice Marjanac.

Nada u Tužilaštvo BiH

Riječ je o pravosudnoj farsi na koju smo ukazivali od početka postupka, kažu u grupi Pravda za Davida. Davidov otac, Davor Dragičević, jedinu nadu odavno kažu polažu u Tužilaštvo BiH.

-Evo crpe nas šest godina i opet ponavljam samom zastarom ovog slučaja za nas i Tužilaštvo i pravosuđe RS odlazi u zastaru i ovo je apsolutna potvrda svih onih mojih riječi i grupe Pravda za Davida. Vrlo brzo nam je bilo jasno na kojim mlin se odvode i su oni samo tu da bi kupili vrijeme i da odužili taj sudski proces, riječi su Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida.

-Mi nikakvu važnost tome ne pridajemo. Mi smo negdje i očekivali takve opstrukcije i sve što se dešavalo smo i očekivali i jedino sto mi očekujemo i čemu se nadamo da će Tuzilastvo BiH preuzeti predmet u pravom smislu i na kraju procesuirati i tog Dalibora Vreću i sve sto je on radio past će u vodu pa tako i ovaj proces protiv krim tehničara, dodaje Ozren Perduv iz grupe Pravda za Davida.

Ifet Feraget, advokat porodice Dragičević, smatra nedopustivim da pravosuđe u šest godina nije bilo u mogućnosti dokazati krivicu za nestanak dokaza, ali i obuhvatiti sva lica odgovorna za nestanak Davidovog donjeg veša.

Evidentno je riječ o ubistvu

-I po mom mišljenju nikada nije trebalo ni doći do podizanja ovakvih parcijalnih optužnica jer kada je evidentno da se radi o ubistvu, a ovdje je evidento u pitanju ubistvo. Nedopustivo je da se bavimo fragmentiranim istragama a to je očigledno nekome bio cilj da na taj način kupi vrijeme, kaže advokat Ifet Feraget.

Hoće li i kakve posljedice ovaj slučaj imati na istragu koju za ubistvo Dаvida Dragičevića vodi Tužilaštvo BiH, nije poznato. Najbitnije je, poručuje, doći do cilja, a to je da se konačno utvrdi ko je ubio Davida.

Moguća zastara za uništavanje dokaza u predmetu David Dragičević

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Kakvu smo hranu jeli prošle godine; Hajrić: Višak pesticida najčešće u citrusima i ovom voću

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine svake godine provodi...

Novo istraživanje EBRD-a: 55 posto ispitanika izjavilo kako je zadovoljno životom u BiH

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), najveći institucionalni...

Novi skok bh. vojne industrije: Izvoz utrostručen u 2024.

Izvoz iz Bosne i Hercegovine ove godine, generalno gledajući,...

Rentanje kao biznis: Znate li kako prijaviti privatni smještaj u Kantonu Sarajevo?

U Bosni i Hercegovini, postupak dobijanja odobrenja za iznajmljivanje...