Kako prepoznati nuspojave lijeka i kad reagovati?

/

Iako brojni ljudi uzimaju lijekove na recept, ali i “na svoju ruku”, stručnjaci kažu da se bez obzira na to mogu razboljeti, odnosno imati nuspojeva, čak iako se uzimaju onako kako im je propisano.

U skladu s tim, u nastavku čitajte kako da prepoznate nuspojave lijeka, te koje su najčešće.

Kako možete uvidjeti nuspojave i koje su najčešće?

S obzirom na to da neki lijekovi mogu imati toksične nuspojave, čak i u slučaju da se uzimaju onako kako je propisanom, bitno je da prepoznate da li vam određeni lijekovi štete.

Tako, na primjer, neki lijekovi, kao što su antibiotici, mogu prouzrokovati mučninu, ali to stanje nije toliko ozbiljno, i može se kontrolisati, a nuspojave nestaju nakon nekog vremena.

Takođe, antikoagulansi, kao što je varfarin mogu prouzrokovari krvarenje, a opioidi poput oksikodona, hidrokodona ili fentanila pojačanu pospanost.

Isto tako, ljekari savjetuju da nikada bi trebalo ignorisati nuspojave kao što su krv u mokraći ili stolici, otežano disanje, zamagljen vid ili intenzivna glavobolja.

U takvim situacijama, kako navode, potrebno je odmah prekinuti s terapijom. S obzirom na to da se ovi simptomi najčešće javljaju kod starijih osoba, oni ih uglavnom pogrešno povezuju kao posljedicu starenja, pa ih ne pripisuju lijekovima, pišu Nezavisne.

Kako biste izbjegli toksičnost lijekova, stručnjaci savjetuju da je najbolje voditi evidenciju o simptomima koje prouzrokuje terapije koju koristite, uključujući dodatke ishrani i lijekove bez recepta, te prikupljene podatke podijeliti sa doktorom koji će donijeti najbolju odluku koji se lijekovi smiju, a koje ne biste trebali uzimati.

Tako su, kako je već i navedeno, najčešće nuspojave umor, vrtoglavica, mučnina, glavobolja i želudačno-crevni problemi.

No, ozbiljna nuspojava je ona koja ugrožava život, prouzrokuje invalididet, te zahtijeva bolničko liječenje ili medicinsku intervenciju.

Šta uraditi ako primijetite nuspojave?

Poželjno bi bilo da vas ljekar, prilikom izdavanja recepta upozori na moguće nuspojave. Najbolje bi bilo da ga pitate da vam ukaže na moguće nuspojave, te na šta trebate obratite pažnju.

Iako u kutiji u kojoj se nalazi lijek dolazi uputstvo o mogućim neželjenim dejstvima, ipak biste nuspojave koje nisu navedene u uputstvu odmah trebali prijaviti ljekaru ili farmaceutu.

Pacijenti u takvim situacijama ne bi smjeli sami da smanjuju dozu lijeka, niti ga prestati uzimati na svoju ruku ili čak početi uzimati neki drugi lijek, a da se prethodno nisu posavjetovali sa ljekarom.

Da li se nuspojave mogu izbjeći?

Iako se nuspojave ne mogu uvijek izjeći, ponekad ih je moguće ublažiti.  Na primjer, ako je neželjeni efekat lijeka umor, trebalo bi ga, ukoliko je moguće, uzimati uveče prije spavanja.

Prilikom uzimanja nekih lijekova nuspojave se javljaju samo na početku liječenja te kasnije nestaju same od sebe.

No, oprez se savjetuje prije uzimanja drugog lijeka kojim se ublažavaju posljedice prvog. O tomu bi svakako prije početka uzimanja određene terapije trebalo razgovarati sa ljekarom, jer možda postoji drugi medikament koji ćete bolje podnijeti i tako izbjeći potencijalno uzimanje lijeka za lijek.

Povezani postovi

Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima,...

Zeničanin Irdin Dinči snima tri nove pjesme, krije ime kolege sa kojim je uradio duet

Irdin Dinči uskoro ulazi u studio kako bi snimio...

Aluminijska folija: Ovo su neočekivane primjene koje oduševljavaju domaćice širom svijeta

Aluminijska folija, proizvod koji je svojim mnogobrojnim korisnim svojstvima...

Kako spriječiti i olakšati probleme sa očima koje izazivaju proljetne alergije?

U sklopu polenske groznice, koje su izrazito česte u...