PUTNIKOVO BRDO-MEDAKOVO: Gradi se dionica vrijedna više od 300 miliona KM

/

Izgradnja dionice duge 8,5 kilometara Putnikovo Brdo – Medakovo u punom je zamahu, piše BiznisInfo.ba. 

Ova dionica autoputa na Koridoru 5C prolazi kroz tri općine, Usoru, Doboj Jug i Tešanj.

Na ovoj trasi gradi se šest mostova, jedan “cut cover” tunel, pet potputnjaka, jedan natputnjak, sedam hidrotehničkih objekata, dvije petlje i jedno čeono naplatno mjesto. Kako se ranije pisalo, u sklopu ovog projekta bit će izmješteno 8,5 kilometara magistralne ceste M-4, uz rijeku Usoru, čime će se spriječiti plavljenje naselja uz rijeke Usora i Tešanjka.

Investitor gradnje ove dionice koridora je JP “Autoceste” Federacije Bosne i Hercegovine, a izvođač radova je firma “Euro-asfalt” sa desetak podizvođača.

– Izgradnjom ove dionice autoputa, koja će ovaj kraj povezati i sa jugom i sjeverom zemlje, omogućit će još brži privredni razvoj ovog kraja – izjavio je ranije direktor udruženja privrednika Tešnja „Biznis centar“ Safet Mešić.

Autoceste FBiH danas su objavile nove fotografije ne kojima se vidi kako napreduje gadnja ove dionice. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 167 miliona eura sa PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 24 mjeseca.

Izgradnja ove dionice se finansira sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), te bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, “Autoceste FBiH” planiraju da cijeli potez od Zenice do Doboja bude u funkciji 2026. godine.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Budući doktor i sadašnji lider: Upoznajte Safeta Hopića

Rođen 1995. godine u Tešnju, Safet Hopić je pravi...

Okupljanje udruženja ABNOR-a : Ministar Sirovica dodijelio priznanje najstarijem borcu

Danas je u Tešnju održano okupljanje članova udruženja antifašističkih...

Promjene na čelu stranka: Edin Mahmutović umjesto Fahira Sole predsjednik OO NES (ASDA) TEŠANJ

Dosadašnji dugogodišnji predsjednik OO NES (ASDA) Tešanj Fahir Solo...

Poznati nosioci lista političkih stranaka za lokalne izbore u Tešnju

Kako se približavaju rokovi za predaju lista tako i...