Visoko i fenomen “piramida” mamac za turiste: “Kada sam ovdje ja se osjećam kao da sam doma”

/

Skoro dvije decenije traju iskopavanja u Visokom, a fenomen ”Bosanskih piramida” konstantno privlači pažnju. Nakon ličnog doživljaja u tunelu Ravne i na arheološkim lokalitetima mnogi se odluče ponovno doći. Da li je arheološki-turizam razvojna šansa za BiH?

Sa pitanjem šta se krije ispod bosanskih brda svake godine pristiže sve veći broj turista. 2008. godine bilo ih je 10 hiljada, prošle godine skoro 200 hiljada. Priča o piramidama u BiH zaintrigirala je i Slovake, koji su sada među najčešćim gostima.

”Svake godine sam ovdje. Kada je bila korona nisam jedino tada. Minimalno tri-četiri puta dolazim, sa svojim prijateljima, kolegama, porodicom. Kada sam ovdje ja se osjećam kao da sam doma!”, rekao je Štefan iz Slovačke.

Dolazak turista pozitivno se odražava na cjelokupnu lokalnu zajednicu. Od iznajmljivanja apartmana, prodaje hrane, pića. Ruke zadovoljno trljaju i prodavači suvenira.

”Svaki dan je sve bolje i bolje. Naš sedam-osam živi od ovoga, pošteno radimo i plaćamo sve što treba. Sve zahvaljujući Osmanagiću, puno nas je zaposlio. Dole imaju studenti rade oni su vodiči i oni žive od ovoga”, istakao je Mustafa Sejdić.

Tuneli kroz koje vodiči provedu posjetitelje privlače posebnu pažnju. Ljudi iz 160 država svijeta boravili su ovdje – vodiči objašnjavaju da prolazak kroz labirint tunela pozitivno utječe na biološke procese u organizmu čovjeka. Mnoge poznate ličnosti imale su upravo takvo iskustvo. Dolazak Novaka Đokovića bila je posebna atrakcija.

”Radi se o dnevnim mašinama koje su vrlo inteligentne civilizacije napravile i dosta gostiju je prezadovoljno. Evo vidite, izlaze nasmijani. Osjete pozitivnu energiju i nadišu se fantastične koncentracije negativnih jona i oduševljeni time što smo pronašli nešto što je 30 hiljada godina staro”, navela je Anja Mirković, koordinatorica vodiča u tunelu ”Ravne”.

Kada je 2005. godine odjeknula vijest o tvrdnji istraživača Semira Osmanagića da se u Visokom nalaze piramide uslijedilo je s jedne strane oduševljenje, divljenje, znatiželja, a s druge strane podsmijeh i osporavanje. Trenutno su očišćena tri kilometra podzemnih tunela i to JE 10% od potrebnog kako bi ušli u piramidu Sunca, izvještava N1 BiH.

”Za posljednjih 19 godina otkrili smo šest piramida: piramida Sunca, Zemlje, Ljubavi, Mjeseca, Zmaja, Šesta piramida. Potom, kompleks tumulusa, to su konusna vještačka uzvišenja i pronašli smo sedam ulaza u prahistorijske podzemne tunele. Kada nam počnu dolaziti volonteri planiramo raditi u Ravne 6, to je novo otkriće, tunel Ravne 3, potom na tumulusu Vratnici”, rekao je Semir Osmanagić, istraživač piramida.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Koordinaciono tijelo za borbu protiv nasilja nad ženama i djecom ZDK počelo sa radom

Koordinaciono tijelo za bobru protiv nasilja nad ženama I...

Stanje na biroima u FBiH: U ZDK nezaposleno 340 pravnika, skoro 2.000 ekonomskih tehničara…

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine objavila...

Vlada ZDK finansira izradu Registra kućnih ložišta, planirana izgradnja savremenih deponija u Kaknju i Maglaju

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Izvještaj o zaštiti okoliša...

SNAGA NARODA u ZDK je “ugasila” stranku NES (NARODNI EUROPSKI SAVEZ)

Odlaskom Rame Isaka iz NES-a i njegovim ulaskom u...