Porodilje u Zenici i drugim gradovima od sada mogu anonimno prijaviti korupciju

/

Udruženje “Baby Steps”, u svrhu sprječavanja i iskorijenjivanja korupcije i unaprijeđenja uslova u porodilištima u BiH prikuplja iskustva i prijave porodilja i članova porodica, koje će uputiti nadležnom tužilaštvu u svrhu daljeg procesuiranja.

Krajem mjeseca jula predstavnici Udruženja “Baby Steps” održali su konferenciju za medije u Sarajevu na kojoj je zvanično predstavljen sistem putem kojeg porodilje mogu ocijeniti porodilište u kojem su rodile i prijaviti korupciju ukoliko su je doživjele.

Na više lokacija u Zenici postavljeni su plakati gdje je prikazan način kako ocijeniti porodilište u Kantonalnoj bolnici Zenica, te prijaviti eventualnu korupciju.

Porodilje Mogu Prijaviti Korupciju

Projekat se provodi uz podršku USAID-a sa osnovnim ciljem smanjenja korupcije u porodilištima, ali i poboljšanja opštih uslova i tretmana porodilja i borbe protiv akušerskog nasilja.

Podsjećamo, svojevremeno je njihovo istraživanje došlo do podataka da 50% porodilja i članova njihovih porodica daje novčana sredstva ili poklon prije ili poslije poroda i da se godišnje za mito u porodilištima širom BiH da preko 2 miliona KM, prenosi Zenit.

Inače, trenutno je u pomenuti sistem za ocjenu i prijavu korupcije u porodilištima uključeno 12 porodilišta što obuhvata oko 70% poroda u BiH.

Porodilje Mogu Prijaviti Korupciju

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...

Danas moguća slaba kiša, a evo kakvo nas vrijeme očekuje do kraja radne sedmice

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Nesreća u BiH: Automobil završio na krovu, ima povrijeđenih, nastale gužve

U sarajevskom naselju Bojnik jutros je došlo do saobraćajne...