Sastojci koje možete pronaći na svakoj pijaci ili u trgovini, jednostavna priprema, a na kraju i neodoljivo meko meso u finom, gustom umaku. Može li bolje? Pileći paprikaš idealan je za bogat ručak.
Odlična je to domaća hrana za utjehu u kojoj mogu uživati sve generacije. Pileći paprikaš najbolje ide uz domaće rezance, njoke, palentu ili pire krumpir. Preostaje ti još samo dodati omiljenu sezonsku salatu i uživanje u slasnom ručku može početi.
Sastojci
- piletina 500 g
- luk 2 kom
- mrkva 3 kom
- celer – korijen 0,25 kom
- koncentrat paradajza 2 kašike
- poblano paprika 2 kašikice
- kiselo vrhnje 3 kašike
- pileći temeljac 600 ml
- listići svježeg peršina
- suncokretovo ulje 2 kašike
- sol
- crni biber
Priprema
Piletinu narezanu na komade posoliti i pobiberiti. Na tavi zagrijti ulje pa na svih strana zapeći meso. Meso izvaditi iz tave i na isto ulje dodati sitno sjeckani luk. Dinstati dok ne poprimi zlaćanu boju, a zatim dodati naribanu mrkvu i celer.
Još kratko dinstati pa dodati temeljca toliko da prekrije povrće. Začiniti crvenom paprikom, dodati sol i biber prema ukusu, a zatim dodati i koncentrat paradajza. Dobro pomiješati pa dodati meso i pustiti da se kuha oko sat vremena.
U slučaju da temeljac ispari, svakako ga treba dodati još da na kraju dobijete bogat umak. Pred kraj kuhanja iz tave izvaditi meso i dio temeljca pa ga pomiješati s kiselim vrhnjem. Preostalo povrće u tavi usitniti štapnim mikserom i dodati mješavinu s kiselim vrhnjem. Dobro promiješati, vratiti meso, posuti svježim peršinom i poslužiti toplo uz prilog po izboru, piše Radio Sarajevo.